Spagetti med vitlök

Introduktion och förberedelse

Spagetti med vitlök, chiliflakes, smör eller olivolja serverad med krämig rostad hel vitlök.

En variant på Pasta aglio e olio. Gillar du vitlök är denna pasta för dig.

Chili är valfritt att ha med.

Serveringsförslag

  • Passar som lunch eller middag till vardags eller helg.
  • Rostad hel vitlök till är valfritt men mycket gott och passar till lite festligare middag.
  • Jag hade en enkel tomatsallad av halverade cocktailtomater, hackad basilika och rucola blandad med olivolja, vinäger, salt och svartpeppar till.
  • Vidare hade jag bake-off baguette till.
  • Fler förslag är basilikabröd och en tomatsallad med färsk basilika, olivolja och vinäger.

Varianter

Om man vill kan man sträcka sig till att ha i hackad soltorkad tomat, rucola och färsk basilika i pastan också.

Tips

Köp en spagetti av god kvalitét min favorit är Barilla no5.

Spagetti med vitlök toppad med riven parmesan och serverad med rostad vitlök samt en enkel tomatsallad med cocktailtomater och rucola.
Spagetti med vitlök toppad med riven parmesan och serverad med rostad vitlök samt en enkel tomatsallad med cocktailtomater och rucola.

4 portioner spagetti med vitök

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 75 gram smör eller olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl finriven parmesan
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk chiliflakes (valfritt)
  • 2 hela vitlökar att rosta (valfritt)

Tillagning

  1. ROSTAD VITLÖK: Valfritt tillbehör till pastan. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Skala av det allra yttersta lagret på de hela vitlökarna. Gnid in dem i lite olivolja och rosta dem i en panna i 25 minuter tills de är mjuka inuti. Ta ut och låt svalna.
  2. Koka spagettin enligt paket - brukar vara 9 minuter.
  3. Riv parmesan fint. Skala och finhacka vitlöken eller pressa i vitlökspress.
  4. Fräs vitlök i smör eller olivolja i någon minut så att det precis får färg. Akta så den ej bränns.
  5. Tillsätt chiliflakes (valfritt).
  6. Vänd runt den kokta spagettin med vitlök och hälften av parmesanosten.
  7. Smaka av pastan med salt.
  8. Skär de hela rostade vitlökarna i halvor med en tandad brödkniv och lägg på ett fat.
  9. Servera med resten av parmesanosten. Vidare den hela rostade vitlöken. Tips är att klämma ut den mjuka vitlöken ur klyftorna över pastan och blanda runt.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 488 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-23

Tillbehör och liknande recept: