Spagetti med tomatsås

En vegetarisk pasta med tomatsås och riven parmesan. En god och klassisk italiensk spagetti. Desto längre tomatsåsen får koka desto godare blir den. Här får den koka minst 20 minuter men har du tid så låt den puttra 1-2 timmar så blir tomatsåsen mycket god.
Något krm rosmarin ger också god smak till tomatsåsen. Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor i tomatsåsen. Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner spagetti med tomatsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 2 paket passerade eller krossade tomater
  • 1 liten gul lök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk röd vinäger
  • 0,5 tsk socker
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja någon minut.
  3. Tillsätt passerade eller krossade tomater, basilika, oregano, salt, vinäger, peppar och socker.
  4. Låt tomatsåsen småputtra på låg värme under lock och rör då och då - minst 20 minuter eller mer - efter 1-2 timmar är tomatsåsen riktigt god.
  5. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar, vinäger och socker.
  6. Riv osten.
  7. Koka upp vatten till pastan med 0,5 tsk salt och några droppar olivolja.
  8. Koka spagettin enligt paket ca 8-10 minuter.
  9. Häll av spagettin och blanda den med tomatsåsen samt den rivna osten.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer