Spagetti med tomater

Introduktion och förberedelse

En vegetarisk pasta med cocktailtomater, soltorkade tomater, chili, vitlök, oregano, basilika, lök samt en skvätt grädde toppat med riven parmesan.

OBS tänk på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den ystats med löpe. Välj en vegan ost eller uteslut parmesanost från receptet om du vill.

Vegan variant

Vill du ha en helt vegan pasta kan du byta ut grädden mot sojagrädde samt skippa parmesanosten eller ta en vegan parmesan som Violife prosocciano. Och använda en pasta utan ägg såklart.

Med färska kryddor

Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor. Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.

4 portioner spagetti med tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 2 paket cocktailtomater
  • 1,5 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk röd vinäger
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Börja koka vatten med 0,5 tsk salt och några droppar olivolja till pastan.
  2. Koka spagettin enligt paket ca 8-10 minuter.
  3. Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Skölj tomaterna.
  4. Fräs lök, vitlök och tomater i olivolja.
  5. Tillsätt hackade soltorkade tomater, basilika, oregano, salt, vinäger, peppar och socker. Fräs tills tomaterna går att mosa sönder dem.
  6. Tillsätt grädden samt ca 1 dl av kokvattnet från pastan. Låt småputtra medan pastan kokar klart. Smaka av med salt, peppar, vinäger och socker.
  7. Riv osten.
  8. Häll av spagettin och blanda den med tomatsåsen samt den rivna osten.
E-mail
Medel: 3.2 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 415 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-07