Spagetti med tomater

En vegetarisk pasta med cocktailtomater, soltorkade tomater, chili, vitlök, oregano, basilika, lök samt en skvätt grädde toppat med riven parmesan.
Vill du ha en helt vegan pasta kan du byta ut grädden mot sojagrädde samt skippa parmesanosten.
Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor förstås. Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner spagetti med tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 2 paket cocktailtomater
  • 1,5 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk röd vinäger
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Börja koka vatten med 0,5 tsk salt och några droppar olivolja till pastan.
  2. Koka spagettin enligt paket ca 8-10 minuter.
  3. Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Skölj tomaterna.
  4. Fräs lök, vitlök och tomater i olivolja.
  5. Tillsätt hackade soltorkade tomater, basilika, oregano, salt, vinäger, peppar och socker. Fräs tills tomaterna går att mosa sönder dem.
  6. Tillsätt grädden samt ca 1 dl av kokvattnet från pastan. Låt småputtra medan pastan kokar klart. Smaka av med salt, peppar, vinäger och socker.
  7. Riv osten.
  8. Häll av spagettin och blanda den med tomatsåsen samt den rivna osten.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer