Spagetti med sparris och soltorkad tomat

Introduktion och förberedelse

Pasta toppad med kokt sparris, smaksatt med soltorkade tomater, vitlök, chili, basilika, riven parmesan, olivolja samt persilja.

En god och lite lyxig vegetarisk pasta.

Varianter

  • Istället för spagetti går det såklart bra med annan valfri pasta.
  • Istället för sparris kan du ta kokt broccoli eller gröna sojabönor.
  • Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan-ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner spagetti med sparris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 200 gram färsk sparris, grön eller vit
  • 4 klyftor vitlök
  • 20 st soltorkade tomater med eller utan olja
  • 1 spansk röd peppar, röd chili eller någon tsk torkade chiliflakes
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 dl hackad färsk basilika
  • 1 dl hackad persilja
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 krm salt

Tillagning

  1. Börja koka upp vatten till spagettin. Gör under tiden resten:
  2. Skala och pressa vitlök i en kastrull och tillsätt olivolja. Häll också av i oljan från soltorkade tomater (om du köpt dem i olja). Använder du soltorkade tomater utan olja så tillsätter du någon halv dl olivolja extra.
  3. Dela på chilifrukterna, skär och pilla bort kärnorna.
  4. Hacka chilin och lägg i olivoljan i en kastrull med vitlöken.
  5. Fräs chilin och vitlök i oljan någon minut. Ska ej brännas bara brynas lätt. Ta av från värmen och sätt åt sidan så länge.
  6. Riv parmesanost fint. Lägg i en skål.
  7. Finhacka soltorkade tomater och lägg i en skål.
  8. Rensa och skölj sparris. Skär ev ett nytt snitt längst ner på sparrisarna om det ser torrt ut. Skär sparrisarna i tre delar vardera. Lägg i en skål med lite vatten och koka i 5 minuter full effekt i mikron eller koka fem minuter under lock på spisen i en kastrull.
  9. Häll av sparrisen. Lägg upp på fat. Droppa gärna över och vänd runt lite fin vinäger, olivolja, ljus soja, salt och peppar så blir sparrisen mycket god.
  10. Hacka basilika och persilja.
  11. Häll av pastan. Lägg tillbaks i kastrullen eller en stor bunke.
  12. Blanda i vitlöks- och chilioljan, samt hackad basilika samt persilja.
  13. Blanda i de hackade soltorkade tomaterna och den rivna parmesanosten. Smaka av med salt. Blanda runt väl.
  14. Servera spagettin ev. upplagd på ett stort fat med sparrisen på fat vid sidan att toppa spagettin med.
  15. Ha gärna med ett gott bröd till som surdegsbaguette och ev. en extra liten skål med riven parmesan.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 573 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-24