Spagetti med sås av skogschampinjon

Krämig vegetarisk pastasås med skogschampinjon, grädde och vitlök smaksatt med tryffel samt parmesan toppat med vitlöksfräst skivad portabello.
Du kan såklart ta valfri pastasort. Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon. Portabello kan ersättas av vanliga större champinjoner.
Istället för vitt vin kan du ta någon msk vitvinsvinäger.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner spagetti med skogschampinjonsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 g spagetti eller valfri pasta
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 150 gram skogschampinjon
  • 200 gram portabellosvampar
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl hackad persilja eller gräslök
  • 1 msk hackad färsk timjan eller något krm torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl nyriven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt på en kastrull vatten till pastan. Tillsätt 0,5 tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Rensa skogschampinjonerna och skär den i halvor eller grova bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Rensa och skiva portabello-svampen.
  5. Värm två stekpannor (gärna med höga kanter) eller wok.
  6. Tillsätt olivolja eller smör i båda pannorna.
  7. Tillsätt lök och skogchampinjon i den ena pannan. Fräs på högsta värme under omrörning.
  8. Stek den skivade portabellosvampen i den andra pannan på medelvärme. Salta och peppra dem. Vänd dem då och då.
  9. Skala och pressa i vitlöken och blanda i en i varje panna. Rör om.
  10. Pudra över vetemjöl och rör ut mjölet i pannan med skogschampinjonerna. Häll på vin och rör ut det. Rör i mjölk och grädde. Tillsätt timjan. Låt svampsåsen puttra under tiden du kokar pastan.
  11. Koka pastan al dente (eller enligt förpackningen).
  12. Hacka under tiden persilja eller gräslök samt tillsätt till svampsåsen.
  13. Riv ost.
  14. Mixa svampsåsen med en stavmixer grovt. Eller halva soppan mixa i en matberedare samt häll tillbaks i kastrullen.
  15. Smaka av svampsåsen med salt och peppar. Samt ev. några droppar tryffelolja.
  16. Häll av pastan.
  17. Blanda spagettin med såsen i en stor skål eller kastrull.
  18. Servera pastan med den stekta skivad portabellon samt riven parmesanost.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer