Spagetti med räkor

En god pasta med räkor, chili, vitlök, riven parmesan, olivolja, basilika och persilja som funkar till fest som till vardags.
Ett gott nybakt eller värmt bröd som ciabatta eller baguette är gott till.
Ett vin vin från ex. Chardonnay från Australien eller vitt Rioja från Spanien passar till. Eller något vitt smakrikt italienskt förstås.

4 portioner spagetti med räkor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 400 gram skalade räkor
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 röd spansk peppar, chili
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl hackad basilika
  • 50 gram parmesanost eller grana padano
  • 3 krm salt

Tillagning

  1. Koka spagettin enligt paket (ca 8 minuter i en stor kastrull med vatten, 1 tsk salt och några droppar olja). Förbered resten av ingredienserna under tiden.
  2. Skala vitlök, pressa och blanda med olivolja i en liten kastrull.
  3. Skölj, dela och skär ut kärnorna i chilifrukten. Hacka den fint och tillsätt till kastrullen med olja och vitlök.
  4. Fräs vitlök och chili tills den precis börjar bli brynt och ta av från värmen.
  5. Hacka räkorna grovt. Lägg i en skål.
  6. Hacka persilja och basilika och lägg i skålen.
  7. Häll av spagettin och blanda med räkorna och örterna i skålen.
  8. Blanda i oljan med vitlök och chili samt salt. Smaka på spagettin om det behövs mer salt.
  9. Riv parmesan ost och servera till eller blanda i pastan. Eller blanda halva i pastan och servera halva rivna osten vid sidan i en skål.
  10. Lägg upp spagettin med räkorna och servera.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer