Spagetti Bolognese med köttfärssås

Köttfärssås Bolognese är en klassiker till spagetti eller annan pasta. Här ett försvenskat och snabblagat grundrecept med köttfärs, lök, tomat och vitlök.
Andra vanliga extra ingredienser är stjälkselleri, rotselleri, rimmat fläsk, muskot, tabasco eller annat starkt.
Riktig god blir köttfärssåsen om den får koka under lock några timmar. Då får du röra och ev. späda den lite så den ej kokar torrt och bränns.
Servera med riven ost av typ parmesan.
Man kan också ha i ketchup såklart som är sött och surt på samma gång.
I lumpen hade vi ett hemligt trick - vi tillsatte lite hummerfond. Då får man en kanongod köttsmak. Det är nog umamin som gör det.

4 portioner köttfärssås bolognese

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 riven morot
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 burk 400 g hela skalade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk vinäger
  • 1 msk socker
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm torkad oregano
  • 2 krm torkad basilika
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Hacka lök, riv morot och pressa vitlök.
  2. Bryn och stek köttfärsen i en stor stekpanna i olivolja.
  3. Börja värm vatten till pastan.
  4. Salta och peppra köttfärsen. Hacka sönder den med en stekspade.
  5. Efter 5 minuter tillsätter du hackad lök, riven morot och pressad vitlök.
  6. Pudra över vetemjöl, blanda och tillsätt resterande ingredienser. Rör om.
  7. Låt köttfärssåsen puttra i 10-20 minuter och rör då och då. Smaka av med salt och svartpeppar samt ev. tabasco.
  8. Koka under tiden pastan enligt paket.
  9. Riv ev. över parmesan eller grano padano om du gillar det.
E-mail
Medel: 4.7 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer