Spagetti alla Norma

Introduktion och förberedelse

Spagetti alla Norma med aubergine- och tomatsås. Min variant på denna klassisk italiensk pasta från Sicilien. Vardagsmat på Ialienska.

Serveringsförslag

  • Riven parmesan och färsk basilika passar att hacka över vid servering.
  • Servera gärna med god hembakad bröd som baguette. Eller köpt baguette eller bake-off bröd till.

Varianter

  • Vegan och vegetarisk om du utesluter ost på toppen - annars är det gott att toppa med riven parmesan.
  • Du kan ta annan pasta istället för spagetti som tagliatelle, penne eller valfri sort.
  • En variant är att koka med aubergine i såsen länge på låg värme i ca 1-2 timmar så man kan mosa sönder auberginen i såsen.
  • Ännu mer smak får såsen om den dessutom får stå något dygn - så laga den gärna dagen innan.

Val av aubergine

Räkna ca 400 gram aubergine vilket är ca en halv aubergine per portion. De varierar ju dock i storlek men nedan har jag tagit två aubergine till fyra portioner.

Passa på när auberginen är billig och i säsong ex. i mitt- och slut på sommaren.

4 portioner Spagetti alla Norma

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 32 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti
  • 2 aubergine, ca 1,6 kg
  • TOMATSÅS: 2 burkar krossade eller passerade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 krm torkade chiliflakes eller några droppar tabasco
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika eller några blad färsk basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk oregano
  • 0,5 dl riven parmesanost (valfritt)
  • 8 blad färsk basilika att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skär aubergine i bitar ex. kvartar eller tärningar. Lägg dem i en bunke och strö över en tsk salt. Blanda runt och låt stå. Saltet drar ut bitter smak ur auberginen.
  2. TOMATSÅS: Skala och hacka löken.
  3. Fräs löken i några msk av olivoljan i en kastrull. Skala och pressa i vitlöken. Fräs runt vitlöken.
  4. Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek någon minut till.
  5. Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar och koka på medelvärme minst 25 minuter. Tomatsåsen blir godare ju längre den får koka - så har du tid låt den stå och puttra 1-2 timmar. Späd ev med lite vatten så den inte kokar torrt. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och chili.
  6. Skölj av saltet från auberginen och skaka av i ett durkslag. Torka med lite hushållspapper.
  7. Fräs auberginebitarna i olivolja hälften i taget så att de får färg. Krydda med oregano, salt och peppar efter hand. Lägg över i tomatsåsen efter hand. Låt aubergine- och tomatsåsen stå och puttra medan du kokar pastan.
  8. Koka upp vatten till spagettin.
  9. Koka spagettin enligt paket (brukar vara 8-11 minuter beroende på märke).
  10. Servera spagettin med aubergine- och tomatsåsen. Blanda gärna runt allting. Gott och fint på pastan är riven parmesan och färsk grovhackad basilika.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 587 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-22