Spagetti alla Norma

Spagetti alla Norma med aubergine- och tomatsås. En klassisk italiensk pasta från Sicicilien. Vardagsmat på Ialienska. Vegan och vegetarisk. Toppa gärna med riven parmesan och färsk basilika. Servera med gott bröd till. 

Räkna ca 500 gram aubergine och en halv var per portion. De varierar ju dock i storlek men nedan har jag tagit två aubergine till fyra portioner. 

Passa på när auberginen är billig och i säsong ex. i mitt- och slut på sommaren. 

4 portioner Spagetti alla Norma

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 32 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti
  • 2 aubergine
  • TOMATSÅS: 2 burkar krossade eller passerade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 krm torkade chiliflakes eller några droppar tabasco
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika eller några blad färsk basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk oregano
  • 0,5 dl riven parmesanost (valfritt)
  • 8 blad färsk basilika att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skär aubergine i bitar ex. kvartar eller tärningar. Lägg dem i en bunke och strö över en tsk salt. Blanda runt och låt stå. Saltet drar ut bitter smak ur auberginen.
  2. TOMATSÅS: Skala och hacka löken.
  3. Fräs löken i några msk av olivoljan i en kastrull. Skala och pressa i vitlöken.
  4. Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek någon minut till.
  5. Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar och koka på medelvärme minst 15 minuter. Tomatsåsen blir godare ju längre den får koka - så har du tid låt den stå och puttra någon timme. Späd ev med lite vatten så den inte kokar torrt. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och chili.
  6. Koka upp vatten till spagettin.
  7. Skölj av saltet från auberginen och skaka av i ett durkslag. Torka med lite hushållspapper.
  8. Fräs auberginebitarna i olivolja hälften i taget så att de får färg. Krydda med oregano, salt och peppar efter hand. Lägg över i tomatsåsen efter hand. Låt aubergine- och tomatsåsen stå och puttra medan du kokar pastan.
  9. Koka spagettin enligt paket (brukar vara 8-11 minuter beroende på märke).
  10. Servera spagettin med aubergine- och tomatsåsen. Blanda gärna runt allting. Gott och fint på pastan är riven parmesan och färsk grovhackad basilika.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer