Spätzle

Spätzle är en tysk pasta av mjöl och ägg i form av avlånga 5-10 cm pastasträngar som är kokta i vatten.
I södra Tyskland och Österrike serveras spätzle till vardags som tillbehör till det mesta, exempelvis till kötträtter (likt kokt potatis i Sverige) och köttgrytor som gulasch, skinkstek med gräddsås, rumpstek med skysås osv. En annan vanlig spätzlerätt är Käsespätzle - spätzle med ost - då varvar man spätzlen med riven ost och gratinerar i ugnen samt serverar med brynt eller rostad lök på toppen.
Ofta gör man spätzlen i förväg och förvarar i ett några cm högt lager på en bricka under handduk i kylen. Sedan värmer man i spätzlen i smör i en panna till servering. Kokt kall spätzle kan också frysas i fryspåsar. Ta ur dem ur plastpåsarna och tina utspridda på en bricka under en handduk.
Spätzledeg är lösare än pastadeg, innehåller mer ägg och du behöver en spätzlepress eller spätzlehyvel för att forma degsträngarna då degen är klibbig och lite seg. Tyvärr är spätzlepress svårt att få tag på i Sverige och bästa tipset är att beställa från utlandet på nätet eller köpa i Tyskland eller Österrike. Det går att göra spätzle på gammalt vis med deg som breds ut på en skärbräda och skärs med kniv men det är svårt (då ska degen vara lite fastare). Spätzledegen ska slås luftig med en slev i minst 10 minuter men du kan också prova med en elvisp.
Räkna med 1-1,5 medelstora ägg per person.

6 portioner spätzle

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 50 min

Ingredienser

 • 8 ägg
 • 1 liter vetemjöl
 • 2 dl mineralvatten med kolsyra eller vanligt vatten
 • 1 tsk salt
 • 1 krm vitpeppar (valfritt)

Tillagning

 1. Knäck äggen i en stor bunke.
 2. Rör i mjöl med en träslev. Spätzledegen ska vara lös, seg och klibbig. Tillsätt ev. mer ägg eller mineralvatten eller vanligt vatten så att degen blir sådan. Inte tjock som pastadeg utan lösare och klibbig.
 3. Tillsätt salt samt ev. peppar.
 4. Rör degen kraftigt och slå med sleven så att det kommer in luft i degen i 10 minuter. Ställ degen åt sidan att vila.
 5. Koka upp en stor kastrull fylld till ca 3/4 med vatten och ca 1 msk salt.
 6. Förbered en stor bunke med kallt vatten vid sidan. En hålslev, durkslag och en bricka med två rena kökshanddukar.
 7. Spätzlen kokar du i omgångar. Ta spätzlepressen eller hyveln och fyll så mycket deg som får plats. Degen är seg och svårarbetad men det är som det ska vara. Pressa eller hyvla och tryck ner degen i strimlor, skär ev. av med en kniv några cm långa strimlor ner i det kokande vattnet. Låt koka upp och koka spätzlen någon minut.
 8. Under tiden fyller du på spätzlepressen eller hyveln med ny deg.
 9. Ta upp den kokta spätzlen från vattnet med en hålslev och lägg dem i bunken med kallt vatten.
 10. Ta den påfyllda spätzlepressen eller hyveln och pressa, tryck återigen ner spätzledeg i strimlor i det
 11. kokande vattnet. Koka någon minut.
 12. Ta under tiden upp spätzlen från det kalla vattnet med hålsleven och lägg i ett durkslag och skaka ur vattnet samt ställ att rinna av. Lägg sedan spätzlen på en handduk på en bricka och täck med en till handduk.
 13. Fyll också på med mer spätzledeg i pressen eller hyveln.
 14. Upprepa proceduren pressa eller hyvla, koka, kyla, rinna av samt lägg på bricka tills spätzledegen är slut.
 15. Hit kan spätzlen förberedas och förvaras övertäckt i kylen.
 16. Vid servering så steker och värmer du upp spätzlen i smör i en eller två pannor. Salta och peppra (nymalen svartpeppar) efter smak.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer