Soppa med kokosmjölk

Introduktion och förberedelse

Soppa med kokosmjölk på thailändskt vis. Här med kyckling men man kan också ha räkor, lax eller annan fisk.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som förrätt eller huvudrätt.
  • Vill du ha lite matigare ex. till huvudrätt kan du servera soppan som en gryta med kokt jasminris vid sidan eller tillsätta lite förvällda risnudlar i soppan.

Varianter

Välj mjuk tofu och grönsaksbuljong för vegetarisk variant.

Tips

  • Ingredienser som färsk galangal, limeblad, thaibasilika, citrongräs, färsk koriander, chiliolja och birds eye chilis med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
  • Den röda chilioljan som används vid garnering är en mild chiliolja.

4 portioner soppa med kokosmjölk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 dl kycklingbuljong eller vatten plus två kycklingbuljongtärningar
  • 4 schalottenlökar
  • 8 Birds Eye Chilis (starka) eller piri piri efter tycke
  • 1 tumme färsk galangal rot
  • 2 citrongräs
  • 300 gram kycklingfilé eller urbenat kycklinglår
  • 1 burk kokosmjölk
  • 400 gram skogschampinjoner, portabello eller shii-take
  • 8 körsbärstomater
  • 4 kaffir limeblad
  • 10 blad thai-basilika
  • 4 tsk fisksås
  • 2 msk limejuice
  • 3 tsk palmsocker eller 1 tsk vanligt socker
  • 2 salladslökar till garnering
  • 1 dl grovt hackad färsk koriander till garnering
  • 2 msk chiliolja
  • 1 lime i klyftor

Tillagning

  1. Förbered ingredienser: Mät upp kycklingbuljong eller vatten (tillsätt buljongtärningar) i en stor kastrull.
  2. Skala, dela och krossa löken grovt i en mortel samt tillsätt dem.
  3. Skär bort stjälkar på chilifrukterna. Krossa dem grovt i en mortel eller strimla dem. Tillsätt till buljongen.
  4. Skala galangal och skär i grova bitar samt tillsätt.
  5. Skär bort den nedersta millimetern av citrongräset och någon dm av den övre grönare delen. Skär sedan i ca 0,5 cm strimlor av tjocka delen av citrongräset. Tillsätt till buljongen.
  6. Koka upp och låt puttra.
  7. Skär kycklingen i små strimlor mot köttfibrerna.
  8. Tillsätt kyckling samt kokosmjölk lite i taget. Låt småputtra.
  9. Rensa, skölj och tärna eller skiva champinjoner samt skär tomater i halvor. Tillsätt dem.
  10. Skär salladslök i strimlor och färsk koriander grovt.
  11. Plocka bladen på thaibasilikan.
  12. Vik och ta bort den grova stjälken i mitten på limebladen. Skär dem på mitten.
  13. Blanda ner fisksås, limejuice och socker i soppan. Smaka av och tillsätt ev. mer fisksås, lime och socker samt ev. lite salt.
  14. Tillsätt och vänd i salladslök, limeblad, thaibasilika och färsk koriander (garnera med några blad på toppen) samt ringla över chiliolja.
  15. Skölj och klyfta lime och servera till soppan.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-15