Soppa med kokosmjölk

Soppa med kokosmjölk på thailändskt vis. Här med kyckling men man kan också ha räkor, lax eller annan fisk. Välj mjuk tofu för vegetarisk variant.
Ingredienser som färsk galangal, limeblad, thaibasilika, citrongräs, färsk koriander, chiliolja och birds eye chilis med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Kan serveras som förrätt eller huvudrätt. Vill du ha lite matigare kan du servera soppan som en gryta med kokt jasminris vid sidan eller tillsätta lite förvällda risnudlar i soppan.
Den röda chilioljan som används vid garnering är en mild chiliolja.

4 portioner soppa med kokosmjölk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 dl kycklingbuljong eller vatten plus två kycklingbuljongtärningar
  • 4 schalottenlökar
  • 8 Birds Eye Chilis (starka) eller piri piri efter tycke
  • 1 tumme färsk galangal rot
  • 2 citrongräs
  • 300 gram kycklingfilé eller urbenat kycklinglår
  • 1 burk kokosmjölk
  • 400 gram skogschampinjoner, portabello eller shii-take
  • 8 körsbärstomater
  • 4 kaffir limeblad
  • 10 blad thai-basilika
  • 4 tsk fisksås
  • 2 msk limejuice
  • 3 tsk palmsocker eller 1 tsk vanligt socker
  • 2 salladslökar till garnering
  • 1 dl grovt hackad färsk koriander till garnering
  • 2 msk chiliolja
  • 1 lime i klyftor

Tillagning

  1. Förbered ingredienser: Mät upp kycklingbuljong eller vatten (tillsätt buljongtärningar) i en stor kastrull.
  2. Skala, dela och krossa löken grovt i en mortel samt tillsätt dem.
  3. Skär bort stjälkar på chilifrukterna. Krossa dem grovt i en mortel eller strimla dem. Tillsätt till buljongen.
  4. Skala galangal och skär i grova bitar samt tillsätt.
  5. Skär bort den nedersta millimetern av citrongräset och någon dm av den övre grönare delen. Skär sedan i ca 0,5 cm strimlor av tjocka delen av citrongräset. Tillsätt till buljongen.
  6. Koka upp och låt puttra.
  7. Skär kycklingen i små strimlor mot köttfibrerna.
  8. Tillsätt kyckling samt kokosmjölk lite i taget. Låt småputtra.
  9. Rensa, skölj och tärna eller skiva champinjoner samt skär tomater i halvor. Tillsätt dem.
  10. Skär salladslök i strimlor och färsk koriander grovt.
  11. Plocka bladen på thaibasilikan.
  12. Vik och ta bort den grova stjälken i mitten på limebladen. Skär dem på mitten.
  13. Blanda ner fisksås, limejuice och socker i soppan. Smaka av och tillsätt ev. mer fisksås, lime och socker samt ev. lite salt.
  14. Tillsätt och vänd i salladslök, limeblad, thaibasilika och färsk koriander (garnera med några blad på toppen) samt ringla över chiliolja.
  15. Skölj och klyfta lime och servera till soppan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer