Sötpotatissoppa

En soppa med sötpotatis, kokosmjölk, chili, lök, vitlök och lime. Gott och enkelt till lunch eller middag.
Servera gärna med gott bröd, vitlöksbröd eller varma mackor (på bilden pizzamackor).
Annat gott i sötpotatissoppa är vanlig potatis, morötter, krossade tomater, röda eller gröna linser, röd paprika, broccoli, rotselleri, kålrot med flera grönsaker.
Soppan är vegetarisk och vegan. Vill du ha annat i så passar grovt hackade räkor eller tärnad kyckling i soppan.
Smaken på sötpotatissoppan kan varieras. Här har jag valt lite thailändsk stil. Andra förslag är att tillsätta 0,5 tsk vanlig curry; eller 1 tsk röd currypasta;
Limeblad hittar du säkrast i en asiatisk livsmedelsbutik.

4 portioner sötpotatissoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja eller matolja
  • 700 gram sötpotatis, ca 5 stycken
  • 1 röd chili spansk peppar
  • 7 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 burk kokosmjölk, ca 400 gram
  • 2 msk limesaft
  • 6 limeblad (valfritt)
  • 1 lime att garnera med (valfritt)
  • Några blad färsk koriander att garnera med samt stjälkar att hacka i soppan (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt finhacka vitlök.
  2. Lägg i en stor soppkastrull och tillsätt olja.
  3. Skala sötpotatisen och tärna den.
  4. Fräs löken några minuter under omrörning.
  5. Hacka chilin.
  6. Tillsätt sötpotatis och chili. Fräs någon minut till.
  7. Häll i vatten och tillsätt buljongtärning samt salt.
  8. Låt koka på medelvärme i ca 20 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk.
  9. Mixa sötpotatissoppan med stavmixer eller i matberedare. Du behöver inte mixa den helt slät. Det kan gärna vara några bitar hel sötpotatis kvar.
  10. Sätt tillbaka soppan och sänk värmen så att den sjuder.
  11. Rör i kokosmjölk samt tillsätt limesaft, limeblad och ev. en halv dl finhackade stjälkar av färsk koriander.
  12. Värm upp men koka ej.
  13. Smaka av sötpotatissoppan med salt och limesaft.
  14. Servera med limeklyftor (valfritt) och garnera om du vill med några blad färsk koriander (valfritt). Snyggt är också att ringla över några droppar kokosmjölk vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer