Sötpotatisrårakor med fläsk

Sötpotatisrårakor med fläsk och lingon. Riven sötpotatis och vanlig potatis blir mycket goda rårakor. Här med stekt fläsk och lingon.

4 portioner sötpotatisrårakor med fläsk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 g sötpotatis
  • 300 g potatis
  • 2 schalottenlökar
  • 2,5 msk potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • olivolja till stekning
  • Tillbehör: 500 gram stekfläsk
  • 2 dl rårörda lingon eller lingonsylt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skala och riv sötpotatis och potatis grovt på rivjärn, med mandolin eller i matberedare.
  3. Dela, skala och strimla schalottenlöken fint.
  4. Blanda potatis, lök, potatismjöl, salt och peppar i en skål.
  5. Värm en stekpanna (gärna teflon-panna) och häll i någon msk olivolja. Ta en fjärdedel av potatisblandningen och platta ut till en råraka i pannan.
  6. Sänk värmen något och stek i 3-5 minuter tills att sötpotatisrårakan håller ihop och fått färg.
  7. Vänd den sedan och stek någon minut till. Lägg sedan upp den på en ugnsplåt.
  8. Stek rårakor tills den rivna potatisen är slut.
  9. När alla sötpotatisrårakor är stekta sätt in ugnsplåten i ugnen och låt dem gå klart (så att potatisen mjuknar) i ca 15 minuter. Då håller du också sötpotatisrårakorna varma medan du lagar klart resten av middagen.
  10. Skiva stekfläsket. Skär ev. bort svålen innan om du vill.
  11. Stek fläsket så att det får färg några minuter på varje sida.
  12. Servera sötpotatisrårakorna med det stekta fläsket samt lingon.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer