Söndagsstek med calvados

Laga en stek och gör en god sås på skyn med calvados (äppelbrännvin) och servera med rostade rotfrukter och äpplen.
Köp en fruktig yngre calvados med mycket äppelsmak ex. en Fine eller en Lecompte Originel.

4 portioner söndagsstek med calvados

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • ca 800 gram kött till stek (utan ben) som kalvstek, rostbiff, innanlår, fransyska, skinkstek eller 1 kg med ben som fläskkarré.
  • 5 vitpepparkorn
  • 1/2 tsk salt
  • Rostade rotfrukter: 10 potatisar
  • 4 morötter
  • 2 palsternackor
  • 0,5 rotselleri
  • 6 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 äpplen
  • 1 krm eller några kvistar timjan
  • Calvadossås: 1 äpple
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 cl calvados (äppelbrännvin)
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • Salt och svartpeppar
  • Tillbehör: Hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krydda steken med salt och peppar och bryn den runt om i en klick smör i en stor stekgryta eller stekpanna.
  3. Sätt in steken i stekgrytan eller placera steken den i en rymlig, ugnsfast form eller en långpanna.
  4. Stek i 20 minuter. Förbered under tiden rotfrukter.
  5. Skala potatis, morötter samt palsternackor. Skär i ca 2x2 cm stora bitar.
  6. Skär bort skalet runt rotsellerin och skär i 2x2 cm bitar. Lägg runt steken.
  7. Skala och dela lökarna samt vitlöken.
  8. Lägg alla grönsaker runt steken. Strö över timjan.
  9. Stek köttet i ugnen i cirka en timme, beroende på storlek, kolla av med termometer när det är en kvart kvar. Karré ska vara runt 70 grader inuti, nötkött kan tas ut på lägre temperatur (65) beroende på hur rosa man vill ha det.
  10. Skala äpplena och spara skal och kärnhus i en bunke. Skär äpplena i grova bitar ca 3x3 cm stora.
  11. Tillsätt äpplena runt steken när det är en halvtimme kvart.
  12. Förbered under tiden såsen med calvados: Hacka schalottenlöken till såsen.
  13. Skala och tärna ett äpple.
  14. Fräs löken i smör med äpplet i en kastrull i några minuter.
  15. Tillsätt mjölet och rör om.
  16. Tillsätt calvadosen samt grädden och mjölken.
  17. Koka såsen i minst 10 minuter. Mosa ut äppelbitarna i såsen. Tillsätt calvados. Smaka av såsen med salt och peppar.
  18. När steken är klar: ta upp steken och låt den vila inslagen i folie på en tallrik. Köttsaften som samlas häller du i såsen.
  19. Lägg upp rotsakerna på ett fat.
  20. Skölj ur stekskyn ur stekgrytan eller långpannan med en dl vatten. Tillsätt skyn från steken till såsen.
  21. Skär upp köttet i skivor och servera på fat.
  22. Lägg upp rotfrukterna på fat ev. samma fat.
  23. Servera steken med rotfrukterna och calvadossåsen bredvid samt toppa ev. med hackad persilja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer