Sockerkringlor

Klassiska kringlor doppade i socker. Goda till fika eller picknick. Min farmor Elsa kringlor. Sockerkringlor håller sig goda länge (upp till en månad) om de förvaras torrt och lufttätt.

ca 32 sockerkringlor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 225 gram smör
  • 2 dl socker
  • 3 dl grädde
  • 3 tsk hjorthornssalt
  • 10 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker eller pärlsocker till garnering av sockerkringlorna

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull eller mikro.
  3. Blanda mjöl och hjorthornssalt i en stor bunke.
  4. Tillsätt socker, grädde och smält smör.
  5. Rör ihop till en jämn deg.
  6. Lägg ut degen på bakbord eller en stor bricka.
  7. Dela degen mitt itu tre gånger. Då får du 32 degbitar.
  8. Förbered en tallrik med strösocker eller pärlsocker.
  9. Förbered ca 3 plåtar med bakplåtspapper.
  10. Rulla degbitarna till längder, ca 20 cm långa, och vik ihop till runda kringlor eller valfri form.
  11. Vänd toppen i strösocker eller pärlsockret på tallriken.
  12. Placera sockerkringlorna med några cm mellanrum på plåtarna.
  13. Grädda kringlorna i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  14. Ta ut och låt svalna på galler. Förvara sockerkringlorna lufttätt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer