Sockerkaka

Klassisk sockerkaka. Nybakt sockerkaka är genialiskt gott och enkelt.
Detta sockerkaksrecept också göras till tårtbottnar till jordgubbstårta och sommartårta. Till tårtbottnar tar du en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
Finriven citron ger en liten frisk smak åt sockerkakan. Man kan också ta apelsin eller lime.

ca 10 bitar sockerkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 stora ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk finrivet citronskal (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en valfri sockerkaksform.
  3. Vispa smör och socker poröst i några minuter.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  5. Tillsätt ett ägg i taget till smör och sockerblandningen under kraftig omrörning eller vispning.
  6. Skölj och skrubba citronen. Riv fint halva skalet och tillsätt till smörblandningen.
  7. Vänd i mjölblandningen till en smet och häll i sockerkaksformen.
  8. Grädda sockerkakan i cirka 45 minuter.
  9. Ta ut och låt svalna något innan servering. Låter du sockerkakan svalna. Du kan täcka över med en kökshandduk eller om du vill ha knapriga kanter så lämnar du den bara att svalna i formen. Skär runt kanten på kakan och vänd up den upp och ner på en tallrik. Vänd ev. upp sockerkakan rätt igen på ett serveringsfat.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer