Snaps med malört och kummin

 Malört ger en god besk snaps - här med en twist av kummin. 

Plocka egen strandmalört i mitten-slutet av sommaren innan den blommar men har gula blomknoppar likt runda små gula pepparkorn fyllda med pollen (därav färgen på snapsen).  

Traditionellt så plockar man malört vid Bartolomeusdagen i slutet på augusti. Med varmare somrar så får man flytta fram tiden något för plockning. Det finns också torkad malört att köpa. En variant är att flambera malörten i brännvin innan de täcks med brännvin. 

Du kan också smaka av besken med någon tsk honung eller socker.

1 flaska snaps med malört och kummin

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 flaska renat brännvin (70 cl)
  • 3 späda kvistar malört
  • 1 tsk kummin

Tillagning

  1. Lägg kvistar och kummin i brännvinet. Häll ev. över i en annan glasflaska eller behållare.
  2. Helst i ett soligt fönster. Redan efter några timmar har snapsen en mild besk smak. Låt dock gärna snapsen stå några dagar ca en vecka.
  3. Smaka på besken efter några dagar. Ta upp malörten om du tycker besken är lagom. Vill du ha mer besk smak kan du vänta ett tag till eller sticka ner någon kvist malört till. Färgen ska var åt strå-gul-brun färg. Ett tips är att göra en stark essens med malörtssnapsen som du sedan kan spä i brännvin till önskad styrka, färg och smak. En tsk honung eller socker rundar av beskan lite om du önskar. Sila i kaffefilter. Besken är klar att njutas. Gärna väl kyld.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer