Snaps med Johannesört

Hemgjord Johannesörtssnaps med Hypericum perforatum - äkta Johannesört. Man gör först en stark essens som man sedan har att smaksätter brännvin med. Ett sätt är att smaksätta en snaps åt gången med en pipett, essens och brännvin - väl kylt förstås. Eller blanda till lagom styrka i en större flaska. 

Klipp av de gula blommorna ner i en korg (undvik helst att ta i blommorna med händerna då de färgar av sig röd färg). Johannesört blommar i juli till september. Du kan använda färska blommor eller torka blommorna för att sedan använda till snaps. De innehåller ett rött färgämne som gör att snaps och liknande sedan blir ljust rött. Se till att använda äkta äkta Johannsesört om du vill ha den röda färgen. Äkta Johannesört känns igen på att strået har två längsgående åsar samt perforerade blad med små hål i som syns om du håller upp dem mot ljuset. Fyrkantig johannesört har fyra åsar och ej perforerade blad som namnet antyder. Jag vet inte om den går att göra snaps på den med - så ta äkta Johannesört så blir det bäst. 

Johannesörtssnaps serveras väl kyld och passar till sill och traditionell svensk mat som smörgårsbord, midsommar, jul, påsk och kräftskiva. Eller serverasom förrätt eller sommarlunch med en sillsmörgås eller gubbröra

70 cl Snaps med Johannesört

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 dagar
  • Klart på: 3 dagar 5 min

Ingredienser

  • 1 dl tätt packade blommor av Johannesört, färska
  • 70 cl Brännvin Special eller vodka

Tillagning

  1. Lägg 1 dl blommor i en glasburk eller flaska och täck med Brännvin Special.
  2. Förslut och låt Johannesörten dra i brännvinet i 3 dagar. Snaps med Johannesört får en fin djupröd färg.
  3. Filtrera essensen.
  4. Späd essensen med brännvin eller vodka till önskad smak (förslagsvis resten av brännvinet).
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer