Snabb rödbetssoppa

Snabb rödbetssoppa med pepparrotscrème-fraiche. En vegetarisk soppa med färdigkokta rödbetor som är snabb och enkel att laga. Dessutom riktigt nyttig. Om du vill kan du ta fryst hackad lök då går det ännu snabbare. 

Här serverad med ärtskott, avokadoolja, riven pepparrot och crème fraiche samt en baguette med färskost med vitlök och örter, skivad gurka, salt och svartpeppar. Du kan variera smaken med att tillsätta någon msk finriven ingefära, riven pepparrot, garam masala, chili, rivet äpple eller strimlad purjolök. Gott är även att toppa med smulad fetaost eller chevre. Varma surdegsbaguette mackor med chevre passar också mycket bra till. Vill du göra soppan riktigt festlig så tillsätt lite extra creme fraiche samt garnera med ärtskott, extra tärnade kokta rödbetor, avokadoolja samt rostade pinjenötter eller pumpafrön. Servera sedan små skivor eller valfri storlek av surdegsbröd penslade i olivolja toppade med en skiva chevre samt några droppar flytande honung som du gratinerat i ugnen.

Köp vacuumförpackade kokta rödbetor om du vill laga soppan snabbt. Man kan också ta råa rödbetor, skala dem och riva dem grovt på rivjärn eller i matberedare. Du ska inte ta inlagda rödbetor.

För vegan rödbetssoppa så kan du använda Oatly Fraiche istället för crème fraiche.

6 portioner snabb rödbetssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg kokta rödbetor
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1,5 dl créme fraiche
  • 2 msk finriven färsk pepparrot
  • Tillbehör: 1,5 dl créme fraiche
  • 0,5 dl finriven färsk pepparrot
  • 50 gram ärtskott
  • 4 msk avokadoolja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs lök i olivolja.
  3. Skala och pressa i vitlök.
  4. Skär i tärningar. Tillsätt alla rödbetor utom 2 dl om du vill ha lite hela tärningar i soppan efter att du mixat den.
  5. Fräs rödbetor, lök och vitlök några minuter.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, salt, peppar och citronsaft.
  7. Koka i 10 minuter på medelvärme.
  8. Mixa rödbetssoppan med stavmixer så mycket du önskar.
  9. Rör i hälften av crème fraichen.
  10. Smaka av med salt och peppar samt några msk pepparrot.
  11. Blanda resten av crème fraichen med den rivna pepparroten.
  12. Servera rödbetsoppan och toppa med avokadoolja, några msk pepparrotscrème-fraiche samt ärtskott. Gott med mackor till ex. varm bake-off baguette med färskost smaksatt med vitlök och örter fylld med skivad gurka toppad med någon nypa flingsalt och nymald svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer