Snabb rödbetssoppa

Snabb rödbetssoppa med pepparrotscrème-fraiche. En vegetarisk soppa med färdigkokta rödbetor som är snabb och enkel att laga. Dessutom riktigt nyttig. Om du vill kan du ta fryst hackad lök då går det ännu snabbare. 

Här serverad med ärtskott, avokadoolja, riven pepparrot och crème fraiche samt en baguette med färskost med vitlök och örter, skivad gurka, salt och svartpeppar. Du kan variera smaken med att tillsätta någon msk finriven ingefära, riven pepparrot, garam masala, chili, rivet äpple eller strimlad purjolök. Gott är även att toppa med smulad fetaost eller chevre. Varma surdegsbaguette mackor med chevre passar också mycket bra till. Vill du göra soppan riktigt festlig så tillsätt lite extra creme fraiche samt garnera med ärtskott, extra tärnade kokta rödbetor, avokadoolja samt rostade pinjenötter eller pumpafrön. Servera sedan små skivor eller valfri storlek av surdegsbröd penslade i olivolja toppade med en skiva chevre samt några droppar flytande honung som du gratinerat i ugnen.

Köp vacuumförpackade kokta rödbetor om du vill laga soppan snabbt. Man kan också ta råa rödbetor, skala dem och riva dem grovt på rivjärn eller i matberedare. Du ska inte ta inlagda rödbetor.

För vegan rödbetssoppa så kan du använda Oatly Fraiche istället för crème fraiche.

6 portioner snabb rödbetssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg kokta rödbetor
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1,5 dl créme fraiche
  • 2 msk finriven färsk pepparrot
  • Tillbehör: 1,5 dl créme fraiche
  • 0,5 dl finriven färsk pepparrot
  • 50 gram ärtskott
  • 4 msk avokadoolja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs lök i olivolja.
  3. Skala och pressa i vitlök.
  4. Skär i tärningar. Tillsätt alla rödbetor utom 2 dl om du vill ha lite hela tärningar i soppan efter att du mixat den.
  5. Fräs rödbetor, lök och vitlök några minuter.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, salt, peppar och citronsaft.
  7. Koka i 10 minuter på medelvärme.
  8. Mixa rödbetssoppan med stavmixer så mycket du önskar.
  9. Rör i hälften av crème fraichen.
  10. Smaka av med salt och peppar samt några msk pepparrot.
  11. Blanda resten av crème fraichen med den rivna pepparroten.
  12. Servera rödbetsoppan och toppa med avokadoolja, några msk pepparrotscrème-fraiche samt ärtskott. Gott med mackor till ex. varm bake-off baguette med färskost smaksatt med vitlök och örter fylld med skivad gurka toppad med någon nypa flingsalt och nymald svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer