Snabb fisksoppa med aioli

Introduktion och förberedelse

En god och snabb variant av fisksoppa baserad på passerade tomater och färdig majonnäs till aioli.

Serveringsförslag

  • Servera med ett gott bröd som baguette - baka eget, köp nybakt eller värm bake-off. Eller servera med vitlöksbröd.
  • Vidare passar vitlöksmajonnäs som aioli eller het rouille - majonnäs med vitlök, cayenne och saffran - att klicka i soppan vid servering.
  • Kan serveras till vardags, fest, buffé eller till helgen.

Kan förberedas

Blir godare om grunden till soppan förbereds innan och får stå i kylen. Sen är det bara att värma och ha i fisken.

Med fryst fisk

Du kan köpa fryst fisk och skaldjur som du kan lägga fryst direkt i den kokande soppan. Lägg då i fryst fisk.

4 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 33 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 0,25 huvud vitkål
  • 0,5 huvud blomkål
  • 8 st delikatesspotatisar
  • 0,5 purjolök
  • 1 pkt eller burk passerade tomater
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,25 pkt saffran
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk vinäger, gärna vit
  • 1 tsk socker
  • 600 gram fisk som lax, torsk eller valfri sort
  • 100 gram räkor
  • 100 gram musslor utan skal eller 200 gram med skal (valfritt)
  • 1 dl grädde
  • Aioli: 2 dl majonnäs
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Dela och klyfta samt strimla fänkålen och tillsätt den.
  4. Dela och klyfta samt strimla vitkålen och tillsätt den.
  5. Fräs allt i oljan ca 5 minuter och rör då och då.
  6. Dela, skölj och hacka purjolöken. Tillsätt den.
  7. Skölj, putsa och dela potatisen. Skala den om den har fult skal. Tillsätt potatisen.
  8. Blanda i passerade tomater, fiskbuljongtärning, vatten, saffran, cayennepeppar, timjan, salt och vitpeppar samt koka upp. Koka i 15 minuter.
  9. Rensa och skär blomkål i buketter och tillsätt till soppan. Tillsätt fryst fisk om du använder det. Koka soppan i ytterligare 10 minuter.
  10. Dela färsk fisk i bitar ca 3x3 cm.
  11. Smaka av fisksoppan med salt, vinäger, cayennepeppar samt ev. lite mer socker.
  12. Gör aiolin under tiden: blanda majonnäsen med pressad vitlök och cayennepeppar. Värm bröd som baguette om du vill ha det till.
  13. Tillsätt färsk fisk.
  14. Tillsätt skaldjur som räkor och musslor.
  15. Koka upp soppan.
  16. Tillsätt grädde om du vill ha det i och värm upp.
  17. Servera fisksoppan med nybakt bröd eller rostad baguette samt aioli i skål vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-14