Snabb dessert med parfait, sylt och kex

Fryst vispad grädde smaksatt med lite kaffe samt serverad med jordgubbssylt som parfait i glas med krossade kex. En enkel och god dessert som de flesta gillar.

Du kan byta ut jordgubbssylten mot annan sylt som blåbärssylt, hallonsylt, körsbärssylt osv.

4 portioner snabb dessert med parfait

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 1 tsk kaffepulver
  • 1 dl jordgubbssylt
  • 8 kex som Bragokex, finska pinnar, drömmar eller havreflarn

Tillagning

  1. Vispa grädden hård.
  2. Lägg i en plastbunke eller avlång sockerkaksform.
  3. Blanda kaffet med några droppar vatten och rör i grädden.
  4. Bred ut kaffegrädden i ett lager.
  5. Bred ut sylten på toppen.
  6. Ställ i frysen i 2 timmar.
  7. Ta ut och rör om grädden som nu kan kallas parfait.
  8. Frys ev. någon halvtimme till.
  9. Nu kan du servera parfaiten i små glas portionsvis. Lägg först ca 2 msk parfait i botten, sedan grovt krossade kex, vidare 1-2 msk parfait och lite kex på toppen.
  10. Klart att servera.
  11. Du kan göra parfaiten dagar innan om du vill men ta då fram parfaiten och låt den tina 2-3 timmar innan i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer