Smörstekt torsk med grönsakspytt

Introduktion och förberedelse

Smörstekt torsk med grönsakspytt med goda grönsaker som zucchini, paprika, lök, vitlök och potatis.

Här är torsk och grönsakspytt först stekt i pannan och sedan färdigstekt i ugnen.

Serveringsförslag

  • Nyttigt och gott till helgen eller som lyxig vardagsmiddag.
  • Förutom grönsakspytten hade jag även enkel kall sås till med sweet chili och matyoghurt.

Varianter

  • Andra grönsaker som passar i är morot, kålrot, palsternacka, rotselleri, äggplanta, spenat, vitkål med mera.
  • Torsk kan bytas mot färsk eller fryst sej, kummel, rödstrimma, lax eller annan matfisk.

Tips

  • Räkna mellan 120-150 gram torsk per portion. Det finns styckfryst torsk att köpa. Låt tina i kylen över natten.
  • Riktigt gott är en färsk bit fin torskrygg med skinn. Köp gärna en hel bit fisk och stycka i bitar eller be dem i disken skära till.
  • Köp MSC och Krav-märkt torsk.

2 portioner smörstekt torsk med grönsakspytt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram torskfilé eller torskrygg utan skinn, 350 gram med skinn
  • 75 gram smör
  • 0,5 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • GRÖNSAKSPYTT: 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 rödlök eller gul lök
  • 2 fasta potatisar
  • 0,5 zucchini
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Skär torsk i portionsbitar. Vänd dem i salt och peppar. Låt stå övertäckta medan du förbereder resten.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Rensa, skölj, skala och skär grönsakerna i tärningar. Skölj dem i durkslag och torka dem någorlunda torra.
  4. Fräs grönsakspytten i en panna med höga kanter i olivolja några minuter. Rör då och då. Häll på en halv dl vatten och täck med lock i 5 minuter.
  5. Lägg upp grönsakerna på ett ugnsfast fat eller i en ugnsform. Tillaga grönsakerna i mitten av ugnen i 15 minuter medan du bryner fisken.
  6. Smält smöret i en kastrull.
  7. Ta två matskedar av det skirade smöret (smöroljan) och bryn torskbitarna i några minuter på varje sida.
  8. Ta ut grönsakerna och lägg på torskbitarna.
  9. Ugnsstek torsken i ca 10 minuter på grönsaksbädden. När fiskköttet går att dela och lätt faller isär så är torsken klar. Använd gärna en termometer om du är osäker - 45-50 grader så är torsken genomstekt.
  10. KALL SÅS: Blanda matyoghurt med sweet chilisås och smaka av med salt, citronsaft och peppar.
  11. Servera den smörstekta torsken genom att skeda över resten av det smälta smöret samt servera med kall sås samt hackad persilja och citronklyftor.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-13