Smörstekt torsk med grönsakspytt

Smörstekt torsk med grönsakspytt. Nyttigt och gott. Här med en enkel kall sås till med sweet chili och matyoghurt. 

Goda grönsaker till pytten är zucchini, paprika, lök, vitlök och potatis. Vidare kan du ta morot, kålrot, palsternacka, rotselleri, äggplanta, spenat, vitkål med mera. Här är torsk och grönsakspytt först stekt i pannan och sedan färdigstekt i ugnen. 

Räkna mellan 120-150 gram torsk per portion. Det finns styckfryst torsk att köpa. Godaste torsken är en färsk bit fin torskrygg med skinn. Köp gärna en hel bit fisk och stycka i bitar eller be dem i disken skära till. 
Köp MSC och Krav-märkt torsk.

2 portioner smörstekt torsk med grönsakspytt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram torskfilé eller torskrygg utan skinn, 350 gram med skinn
  • 75 gram smör
  • 0,5 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • GRÖNSAKSPYTT: 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 rödlök eller gul lök
  • 2 fasta potatisar
  • 0,5 zucchini
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Skär torsk i portionsbitar. Vänd dem i salt och peppar. Låt stå övertäckta medan du förbereder resten.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Rensa, skölj, skala och skär grönsakerna i tärningar. Skölj dem i durkslag och torka dem någorlunda torra.
  4. Fräs grönsakspytten i en panna med höga kanter i olivolja några minuter. Rör då och då. Häll på en halv dl vatten och täck med lock i 5 minuter.
  5. Lägg upp grönsakerna på ett ugnsfast fat eller i en ugnsform. Tillaga grönsakerna i mitten av ugnen i 15 minuter medan du bryner fisken.
  6. Smält smöret i en kastrull.
  7. Ta två matskedar av det skirade smöret (smöroljan) och bryn torskbitarna i några minuter på varje sida.
  8. Ta ut grönsakerna och lägg på torskbitarna.
  9. Ugnsstek torsken i ca 10 minuter på grönsaksbädden. När fiskköttet går att dela och lätt faller isär så är torsken klar. Använd gärna en termometer om du är osäker - 45-50 grader så är torsken genomstekt.
  10. KALL SÅS: Blanda matyoghurt med sweet chilisås och smaka av med salt, citronsaft och peppar.
  11. Servera den smörstekta torsken genom att skeda över resten av det smälta smöret samt servera med kall sås samt hackad persilja och citronklyftor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer