AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Smörsås Beurre Blanc

Smörsås Beurre Blanc Smörsås eller Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker. Smörsås görs med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.
Du kan också ha i en skvätt grädde fast då blir det mer en vitvinssås dock mycket god till fisk som ugnstekt lax, gös eller fast fisk.
Har du inget vitt vin kan du ta vatten och öka på mängden vinäger till dubbla.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 16)
4 port smörsås Beurre Blanc
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt vin
  • 250 gram smör
  • 1 msk citronsaft (valfritt)
  • salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  2. Blanda löken med vinäger och vitt vin i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.
  3. Ta fram en ny kastrull och sila över såsen (sila bort löken).
  4. Sätt tillbaks kastrullen på medelvärme och klicka i smör som du rör i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås.
  5. Ta av från värmen och smaka av med något krm salt och krm vitpeppar samt lite citronsaft.
  6. Smörsåsen är klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Smörsås Beurre Blanc:

Kall paprikasås
Kall paprikasås är enkel och snabb att laga med matyoghurt och paprikapulver. Såsen passar till det mesta speciellt till grillad kyckling, fisk, grönsaker, rostade rotfrukter osv.
Lätt att laga till många.
Istället för paprikapulver kan du ta några tsk ajvar. Gillar du vitlök kan du pressa i en klyfta. Vidare passar någon tsk limesaft och en tsk honung också i såsen.
Champinjonsås sås med champinjoner
Champinjonsås eller sås med champinjoner. God klassisk champinjonsås med grädde och svamp. Champinjonsås passar till det mesta ex. grillad kyckling med rostad potatis och kokta gröna bönor.
Dillcreme dillsås
Dillcrème eller dillsås är god sås till stekt strömming, fisk eller skaldjur.
Se alla recept ur kategorin Såser
Enkel sallad med enkel salladsdressing
Enkel sallad med enkel salladsdressing. Blandad grön sallad med en god dressing av olivolja, vinäger, salt och vitpeppar.
Köp färdig salladsblandning eller olika salladsblad. Ska du ha sallad till många eller till flera dagar så är det billigare att köpa hela salladshuvuden som ex. isbergssallad, eklöfssallad, lollo rosso, roman, frisée samt en påse ruccola eller spenat. Förslag en god blandad sallad är: 1 huvud isbergsallad, som är frisk och knaprig;
1 huvud frisésallad, krusig sallad som har en något bitter smak; 1 huvud eklövssallad, som har en fin vinröd färg.
Salladshuvud kan du spara i kylen (i grönsaksfacket) med roten ner, gärna i en skål med lite vatten.
En enkel sallad är god som tillbehör till det mesta.
Välj gärna en vinäger av mild fin kvalitet, likaså kallpressad smakrik olivolja. Gourmetsalt och nymald svartpeppar höjer också det hela.
Balsamvinäger och några msk finriven parmesan blir riktigt lyxig sallad med god smak.
Du kan också toppa salladen med riven parmesan och/eller brödkrutonger. Tunt skivad rödlök är också gott att blanda i. Grovt riven morot passar med.
Crepes med choklad
Crêpes med choklad. Franska för pannkakor med choklad. Chokladcrêpes med bitar av smält ljus eller mörk choklad eller chokladsås som Oboy.
Gott är också crêpes med Nutella.
Pepparkaksbrownies
Pepparkaksbrownies. Goda brownies med choklad samt smak av pepparkakskryddor, krossad choklad och nötter. Lite annorlunda kakor till julbaket.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Sniglar med vitlökssmör vitlökssniglar
Sniglar med vitlökssmör och är en fransk klassiker god till förrätt. Servera vitlökssniglar med baguette att suga upp vitlökssmör med.
Kokta sniglar gratinerade med smör smaksatt med vitlök och persilja. Ett klassiskt snigelrecept.
Vintips till sniglar i vitlökssmör får bli ett fruktigt vitt vin ex. Chardonnay; smakrik fruktig belgisk öl som Leffe Blonde eller Clausthaler alkoholfri öl.
Biff med hemgjord Bearnaisesås
Biff med hemgjord bearnaisesås passar bäst till rött mört kött gärna grillad hängmörad biff. Entrecôte, lövbiff, oxfilé, fläskfilé, kotlett eller kycklingfile passar också med bearnaisesås.
Du kan grilla eller steka köttet i panna.
Vintips blir ett rött vin i Bordeaux-stil av druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon (ex. från Chile, Frankrike, USA eller Australien).
Tillbehör som passar till är: tomatsallad med olivolja, hackad rödlök, vinäger, salt och svartpeppar.
Ugnsrostad klyftpotatis, morot, rödlök och rotselleri. Bakad potatis. Vanlig blandad sallad. Grillad tomathalva.
Grilla gärna grönsaker som skivad zucchini, vårlök och paprikabitar till.
Baconlindade gröna bönor haricots verts
Baconlindade gröna bönor haricots verts. Ett gott tillbehör från franska köket som andas 70-tal.
Välj de färska fina små gröna bönorna som kallas haricots verts. Skippa haricots verts på burk - de ramlar bara sönder.
Slår du på en skvätt grädde också mot slutet så får du en god sås också.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat

Gilla oss på Facebook