AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Smörsås Beurre Blanc

Smörsås Beurre Blanc Smörsås eller Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker. Smörsås görs med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.
Du kan också ha i en skvätt grädde fast då blir det mer en vitvinssås dock mycket god till fisk som ugnstekt lax, gös eller fast fisk.
Har du inget vitt vin kan du ta vatten och öka på mängden vinäger till dubbla.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 17)
4 port smörsås Beurre Blanc
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt vin
  • 250 gram smör
  • 1 msk citronsaft (valfritt)
  • salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  2. Blanda löken med vinäger och vitt vin i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.
  3. Ta fram en ny kastrull och sila över såsen (sila bort löken).
  4. Sätt tillbaks kastrullen på medelvärme och klicka i smör som du rör i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås.
  5. Ta av från värmen och smaka av med något krm salt och krm vitpeppar samt lite citronsaft.
  6. Smörsåsen är klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Smörsås Beurre Blanc:

Timjan och rödvinssky
Timjan och rödvinssky är en god sås till kött, kyckling, lamm eller vilt.
Blir godast att laga på riktig kraftig köttbuljong eller med skysås från kött som exempelvis vilt, nöt eller lammstek. Det går också med vatten och köttbuljongtärning eller flytande buljong.
Majssås
Majssås. En god sås av majs. Smaksatt med spiskummin, gurkmeja och grädde eller creme fraiche.
Majssås passar som ljus sås till ex. grillad eller stek lax, kycklingfilé, stekt vit fisk som torsk, stekt kotlett eller till stekt quorn eller stekt halloumiost.
Nachos med hemgjord salsa
Nachos med hemgjord salsa av tärnade tomater, färsk koriander, lök, hackad persilja, vitlök samt chili.
God dippsås att dippa nachos i som tilltugg innan maten eller ha som tomatsalsa och tillbehör till tex mex, tortillas, grillat, på buffé eller vardags.
Se alla recept ur kategorin Såser
Fiskfärs queneller fiskbullar
Fiskfärs till queneller, fiskbullar, fiskterrine eller till att fylla fiskrullader.
Fiskfärs blir gott av lax, gädda, gös och torsk. Gärna blandade fiskar.
Alla ingredienser ska vara kalla.
Mal fisken i kvarn först eller be om fiskfärs eller att få den mald i fiskdisken. Du kan också använda matberedare om du skär fiskbitarna i små kuber innan.
Av fiskfärs kan man göra queneller som är franska för små äggformade fiskbullar.
Vanligtvis serverade med vitvinssås med gröna ärtor, vårgrönsaker, ris eller potatis. Du kan också gratinera dem med vitvinssås samt riven ost.
Vidare kan du också göra fiskterrine till buffé eller förrätt. Då bakar du fiskfärsen i ugnen i en form med ströbröd och låter svalna. Ofta blandar man ut färsen med hela fiskbitar eller skaldjur då. Gott med kall sås på örter och crème fraiche.
Fiskbullar, fiskburgare och fiskbiffar blir också gott såklart.
Couscous och tomatsallad med yoghurt
Couscous och tomatsallad med yoghurt. En krämig sallad med bladpersilja och mynta.
Couscoussalladen håller sig i kylen. God på buffé, till grillat, middagstillbehör eller till picknick.
Rödvinssås
Rödvinssås. En enkel variant av rödvinssås som passar till det mesta kött som lammstek, nötkött, oxfilé, entrecote, biff osv.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Chokladmousse med polkaströssel
Chokladmousse med polkaströssel. Recept på fyllig och smaskig chokladmousse du kan förbereda i god tid innan gästerna kommer, gärna två-tre timmar innan den ska avnjutas och i hemlighet. Söt likör eller söt sherry passar bra till.
Choronsås bearnaisesås med tomat
Choronsås som är en bearnaisesås smaksatt med tomat. Choronsås är en rosa god variant av bearnaiseså.
God till grillat. Du gör en vanlig hemgjord bearnaisesås och rör i tomatpuré.
Brioche briochebröd briochedeg
Brioche eller briochedeg. Hembakta franska briochebröd med ägg i degen.
Baka egna briocher - de passar som kuvertbröd till fest eller tillbehör till finare förrätter, soppor ex. hummersoppa mm.
Bakar du briochen i en avlång brödform kan du skära skivor av briochen och rosta till serveringen.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat

Gilla oss på Facebook