AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Smörsås Beurre Blanc

Smörsås Beurre Blanc Smörsås eller Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker. Smörsås görs med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.
Du kan också ha i en skvätt grädde fast då blir det mer en vitvinssås dock mycket god till fisk som ugnstekt lax, gös eller fast fisk.
Har du inget vitt vin kan du ta vatten och öka på mängden vinäger till dubbla.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 16)
4 port smörsås Beurre Blanc
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt vin
  • 250 gram smör
  • 1 msk citronsaft (valfritt)
  • salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  2. Blanda löken med vinäger och vitt vin i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.
  3. Ta fram en ny kastrull och sila över såsen (sila bort löken).
  4. Sätt tillbaks kastrullen på medelvärme och klicka i smör som du rör i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås.
  5. Ta av från värmen och smaka av med något krm salt och krm vitpeppar samt lite citronsaft.
  6. Smörsåsen är klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Smörsås Beurre Blanc:

Chokladsås
Chokladsås. Recept på enkel, snabb och god chokladsås. Chokladsås lagar du av socker, vatten och kakao.
God till glass, sviss, banana split osv. Vill du lyxa till chokladsåsen så byter du ut hälften av kakaopulvret mot 100 gram fin mörk choklad som du bryter i bitar och på låg värme rör ut i såsen efter att du kokat ihop sockret, kakaon och vattnet.
Grädde eller mjölk kan du också ha i istället för vatten om du önskar.
Kantarellsås
Kantarellsås. Sås med kantareller. Blir god med färska, frysta eller torkade kantareller eller trattkantareller.
Kantarellsås passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Ta lite mer mjöl så blir det kantarellstuvning till kantarelltoast.
Smaka gärna av med soja som Kikomman eller koloritsoja för att få lite färg.
På bilden har jag använt torkade kantareller och blandat ut med torkade trattkantareller.
Köttfärssås köttfärsås stor sats
En stor sats köttfärssås. Laga köttfärssås på 800 gram köttfärs. En stor sats köttfärssås som räcker till många. Håller sig i kylen. Perfekt att frysa in.
Du kan också ha i ketchup eller chilisås att smaka av med på slutet.
Se alla recept ur kategorin Såser
Fyllda bullar med vaniljkräm
Fyllda bullar med vaniljkräm. Hembakta vetebullar med vaniljkrämsfyllning.
Gör egen vaniljkräm eller vispa färdig Marsankräm.
Vitello Tonnato med fläskfile och tonfisksås
Vitello Tonnato som är en italiensk rätt med kallskuret kalvkött eller som här med fläskfile med tonfisksås. Perfekt på buffé, till förrätt eller huvudrätt ex. med tagliatelle, ris, sallad eller rostade grönsaker.
Laga gärna såsen dagen innan så får den godast smak.
Fläskfile med pasta
Fläskfilé med pasta, crème fraiche och grönsaker som spenat, paprika, vitlök och vårlök. En god pasta som passar både till vardags som till helgen.
Vill du ha vin till så passar ett vitt vin ex. Chardonnay eller Viogner.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Chokladpaj med valnötter
Chokladpaj med valnötter. En kladdig och mumsig paj eller tårta med choklad. Serveras varm med vaniljglass, hallonsorbet, vispad grädde, körsbärssylt eller passionsfrukt.
Vill du ha fina bitar till dessert så kan du stämpla ut rundlar och servera på tallrik. Pajen är dock för lös att skäras i bitar så den får annars skedas upp.
En slags bakad chokladmousse utan mjöl. Tillsätter du ca en dl vetemjöl får du en något fastare chokladkaka likt kladdkaka.
Glutenfri (utan mjöl). Med laktosfritt smör får du en även en laktosfri chokladtårta.
Hummersoppa
Hummersoppa. Soppa på hummer är gott och en klassisk festrätt till ex. Nyårsfest.
Hemgjord hummersoppa gör du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Servera med mousserande vin som champagne, cava eller cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.
Inbakad fläskfile fläskfilé
Inbakad fläskfile eller fläskfilé fylld med svampstuvning. Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, ostronskivling, skogschampinjon mm.
Istället för färdig smördeg kan du göra vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel. Lägg på fläskfilen och vik ihop. Pensla med ägg.
Gott till inbakad fläskfile är ex. rostade rotfrukter som små potatisar eller potatisklyftor. Grönsaker som ärtor, fräst spenat eller brysselkål passar till. Fräst purjolök, morotsslantar och bitar av kålrot är en god blandning.
Råris eller kokt vete passar också till.
Vidare kan man ha en extra sås som ex. Madeirasås.
Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla fläskfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
Andra saker som är goda i inbakad fläskfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
En klassiker från 70-talet och det gamla franska köket.
Vintips till inbakad fläskfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat

Gilla oss på Facebook