AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Gästerna kommer - men vad ska du laga? En rätt räcker inte, trerätters middag ska det vara, enkelt och...
Sök
Android

Smörsås Beurre Blanc

Smörsås Beurre Blanc Smörsås eller Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker. Smörsås görs med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.
Du kan också ha i en skvätt grädde fast då blir det mer en vitvinssås dock mycket god till fisk som ugnstekt lax, gös eller fast fisk.
Har du inget vitt vin kan du ta vatten och öka på mängden vinäger till dubbla.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 16)
4 port smörsås Beurre Blanc
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt vin
  • 250 gram smör
  • 1 msk citronsaft (valfritt)
  • salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  2. Blanda löken med vinäger och vitt vin i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.
  3. Ta fram en ny kastrull och sila över såsen (sila bort löken).
  4. Sätt tillbaks kastrullen på medelvärme och klicka i smör som du rör i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås.
  5. Ta av från värmen och smaka av med något krm salt och krm vitpeppar samt lite citronsaft.
  6. Smörsåsen är klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Smörsås Beurre Blanc:

Bearnaisesås utan lök
Bearnaisesås utan lök. En god variant av hemgjord bearnaise utan lök.
En god sås som passar alla som ej tål lök. Gott att servera till en köttbit ex. som på bilden med grillad oxfilé, palsternacksmos och en grönsallad med cocktailtomater.
Kräftsås
Kräftsås passar som sås till fiskrätter, skaldjur eller pasta.
Garnera och tillsätt gärna skalade grovhackade kräftstjärtar i kräftsåsen.
I kräfttider blir det kräftskal över - de kan du spara (ev. frysa in) och använda till kräftsås. Köp då gärna extra kräftstjärtar att garnera såsen med.
Fulla med smak blir kräftskalen basen till kräftsåsen.
Grillglaze
Grillglaze. En glaze till grillat med god smak av soja, ingefära, rödvin, chili, ketchup och kanel.
Enkel och snabb att laga. Bara att pensla på det du grillar men funkar också som marinad.
Gillar du röksmak kan du ha i några droppar rökessende sk liquid smoke i glazen.
Se alla recept ur kategorin Såser
Tryffel smaksatt med likör
Tryffel smaksatt med likör är en enkel och snabb tryffel att göra.
Mörk choklad med hög kakaohalt är ofta inte alls söt. Tack vare lite socker i så passar denna tryffel de flesta smaker ändå. Tryffeln spritsas i formar.
Rabarberpaj à la Tobbe
Rabarberpaj à la Tobbe. Paj med rabarber och maräng är farligt gott och sött, det går nästan inte sluta äta denna rabarberpaj när man börjat...
Surdegsbröd med färdig surdeg
Surdegsbröd med färdig surdeg. Blir också goda surdegsbaguetter. Köp färdig vetesurdeg eller använd hemgjord surdeg till detta grundrecept på naturellt surdegsbröd. Gott och saftigt surdegsbröd på under 4 timmar.
Kronjäst säljer numer färdig vete- eller rågsurdeg som är smidig och god att baka surdegsbröd med.
Vill du sätta igång en egen surdeg att baka med så sök recept här på receptfavoriter.se.
Tillsätt gärna andra ingredienser om du vill ex. grovt hackade valnötter eller andra nötter; torkade tranbär, lingon eller blåbär; hackade oliver; soltorkade tomater; hackad lök; frön som solrosfrön; örter som hackad basilika; hackad spenat osv.
Vill du ha runt mönster på bröden som på bilden så jäser du bröden sista gången i mjölade brödkorgar och stjälper sedan upp dem direkt på bakplåtspapper och plåt för att sedan grädda dem.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Grillad Entrecote med bearnaisesås
Grillad Entrecote med bearnaisesås, klyftpotatis, grillad tomat och knipplök eller vårlök.
Godast blir entrecoten om du grillar den men den kan också stekas i stekpanna eller grillpanna.
Andra goda grönsaker att grilla är kokt majskolv, skivad zucchini, paprikabitar och rödlök.
En tomat- eller grönsallad är också gott till.
Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot eller en italiensk Amarone.
Blåbärskaka i ugn
Blåbärskaka i ugn eller blåbärsclafouti. En variant på fransk Clafouti fast med blåbär. Clafouti är färska bär bakade i en pannkakslik smet. Gott med vispad grädde eller vaniljglass.
Fransk Clafouti är vanligtvis med urkärnade körsbär men här har jag valt blåbär vilket blir mycket gott.
Gott som dessert eller fika.
Använd en liten gratängform på ca 6-8 kvadratdecimeters yta.
Aspic gelead buljong
Aspic är gelead buljong. Enklast är att gelea vanlig buljong som kött-, kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong.
Aspic gelé kan man hacka i fina tärningar och garnera förrätter eller smörrebröd med leverpastej med. Eller täcka terriner, pastejer eller leverpastej med. Gelead ål eller aladåber används också aspic till.
Godast är att göra hemgjord buljong och gelea den. Buljong från kött och fisk kan du reducera (koka ner) och då gelear den sig själv när den får stelna i kylen. Det kan dock behövas lite extra gelatin så att du vet att den stelnar helt.
Koka buljongen med ben, fiskben till fiskbuljong eller kalvfötter eller kalvleder samt fläsksvål som innehåller naturligt gelatin till köttbuljong.
Vill du vara riktigt säker på att din vanliga köttbuljong ska gelea sig utan extra gelatin så kan du tillsätta extra ben: förslag på aspic av köttbuljong utan gelatin är att laga 3 liter vanlig köttbuljong (se recept här på receptfavoriter.se) och lägga till: 2 kalvfötter (flådda och rengjorda, blötlagda i ca 7 timmar samt kokta i 5 minuter); eller kalvleder (tillsätts direkt i buljongen) samt fläsksvål (sjuds i 10 minuter och sköljs i kallt vatten först) - allt beställs hos slaktare. Blir ca 1 liter aspic.
Ska du klä formar med gelé så tar du 3,5 dl vätska till 8 gram gelatinpulver.
1 blad gelatin är lika med 2,3 gram gelatinpulver.
Du kan också följa ev. recept på paketet på ditt gelatin.
Smaksatt aspic är vanligt. Gott är att ersätta 0,5 dl buljong med portvin, calvados, madeira, cognac (ca en msk per dl buljong).
Prova konsistensen på gelen genom att ösa 0,5 cm tunt lager i botten på ett glas, sätt in i kylen och vänta några minuter tills det stelnat. Ta ut igen och mosa ihop gelén. Efter några minuter återfår gelén rumsvärme. Rätt konsistens ska vara fast men inte gummiaktig. Dock till formar måste gelén vara styvare för att hålla ihop formen sedan. Är gelén för hård så spär du buljongen med vatten och tvärtom - tillsätt lite mer gelatin utrört i vatten.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat

Gilla oss på Facebook