AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Smörsås Beurre Blanc

Smörsås Beurre Blanc Smörsås eller Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker. Smörsås görs med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.
Du kan också ha i en skvätt grädde fast då blir det mer en vitvinssås dock mycket god till fisk som ugnstekt lax, gös eller fast fisk.
Har du inget vitt vin kan du ta vatten och öka på mängden vinäger till dubbla.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 15)
4 port smörsås Beurre Blanc
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt vin
  • 250 gram smör
  • 1 msk citronsaft (valfritt)
  • salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  2. Blanda löken med vinäger och vitt vin i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.
  3. Ta fram en ny kastrull och sila över såsen (sila bort löken).
  4. Sätt tillbaks kastrullen på medelvärme och klicka i smör som du rör i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås.
  5. Ta av från värmen och smaka av med något krm salt och krm vitpeppar samt lite citronsaft.
  6. Smörsåsen är klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Smörsås Beurre Blanc:

Köttfärssås med grädde
Köttfärssås med grädde till pasta som spagetti, skruvar, tagliatelle eller penne.
Istället för chiliflakes kan du ta en halv spansk chilipeppar eller valfri sort efter smak.
Ädelostsås till pasta
Ädelostsås till pasta. En god och smakrik pastasås med ädelost god till pasta som penne, skruvar eller tagliatelle. Hemgjord ostsås med ädelost, grönmögelost, blåmögelost eller annan mögelost ex. Gorgonzola.
Gillar du bacon kan du strimla och steka ett eller två paket bacon knaprigt och blanda i pastan.
En snabb och god pastarätt där du först kokar pastan och sedan blandar i creme fraiche samt smulad ost i den varma pastan och rör ihop så det såsar sig.
En skvätt grädde eller mjölk kan man också ha i.
Torredning
Torredning. En redning till sås när du stekt kött eller grönsaker som lök. Torredning innebär att man pudrar över mjöl över det man steker, rör om och tillsätt vätska som buljong, mjölk och/eller grädde.
Resultatet blir kött eller grönsaker i en god sås du kan servera med kokt potatis, ris, som pastasås till pasta eller valfritt tillbehör.
Ett enkelt recept är stekt strimlat fläskkött du torreder och sedan smaksätter med 2 msk fransk senap och 0,5 tsk dragon. Servera till pasta, ris eller potatis.
Stuvning blir det om du tar mindre vätska och såsen blir tjock som en stuvning istället.
Se alla recept ur kategorin Såser
Teriyakilax med vaxbönor
Teriyakilax med vaxbönor och jasminris. Gott och nyttigt med lax. Istället för vaxbönor kan du ta brytbönor, haricots verts, paprika i olika färger, spenat, broccoli eller annan grönsak efter smak.
Midsommarbakelse
Midsommarbakelse av rulltårta med jordgubbar och vispad grädde. Enkla och smidiga att förbereda till midsommarbuffén. Ett gott alternativ till midsommartårtan.
Rulltårtan kan du baka i god tid samt förvara i kylen. Till servering så skivar du upp och garnera varje skiva med vispad grädde och färska jordgubbar.
Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunden och dra sedan loss pappret.
Grillspett med lövbiff
Grillspett med lövbiff. Fyllda lövbiffspett med fetaost. Lövbiff som fylls, rullas och skärs i bitar och träs på spett är goda att grilla eller steka. De kan ugnstekas under grill eller stekas i grillpanna och sedan i klart i ugnen.
Lövbitt är mört och går snabbt att grilla. Att trä bitar av rullad fylld lövbiff på spett är både smidigt och gott.
Andra alternativ till fyllning är senap, hackad inlagd gurka och hackad syltlök; eller skivad mozarella, lufttorkad skinka och pesto.
Lövbiffspetten är goda med något potatistillbehör. Förslag är ex. rostad ugnspotatis, tomatsallad samt en sås med matyoghurt smaksatt med någon tsk riven färsk ingefära.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fransk löksoppa med cognac
Fransk löksoppa med cognac. En klassisk soppa med gul lök som flamberats med cognac, smaksatts med vitt vin och toppats med ostkrutonger.
En god förrätt eller enkel middag. Öl är gott till eller franskt vitt lantvin eller fransk cider.
Lök är nyttigt speciellt sägs det förebygga cancer. Sen är det så gott också. Löksoppan blir ännu godare dagen efter.
Skippar du bacon och använder grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.
Hembakta Wienerbröd
Hembakta wienerbröd. Baka egna wienerbröd från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga wienerbröd är farligt gott.
Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äpplesylt eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.
Mörk grundsås Sauce Espagnole brunsås
Mörk grundsås sk Sauce Espagnole. En klassisk brunsås med mörk köttbuljong som reds med smör och vetemjöl.
Sauce Espagnol är en utmärkt grunsås till många såser med olika smaksättningar: Ex. kan du smaksätta brunsåsen med 2 msk starkvin som portvin, sherry eller madeira; eller 2 msk ajvar (paprikaröra); eller 2 msk tomatpuré.
Godast blir brunsåsen på hemgjord riktig köttbuljong men du kan också göra på buljongtärning eller flytande buljong men då smakar såsen köpt buljong. Med buljongextrakt som mest innehåller salt så kan du ej heller reducera buljongen för mer smak (då smakar den vara mer salt).
Köttbuljongen kan du låta svalna och spara i kylen i ca 3 dagar, eller i mindre laddningar ex. kan du frysa köttbuljongen i småburkar och ta fram efterhand.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat

Gilla oss på Facebook