Smörsås Beurre Blanc
Introduktion och förberedelse
Smörsås eller Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker.
Smörsås lagas med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.
Serveringsförslag
- God som sås till fisk som gös, varmrökt; stekt eller grillad lax, hälleflundra, fiskspett, torskfilé med mera.
- Till fisken kan du ha delikatesspotatis samt kokta grönsaker som grön sparris, sockerärtor, ärtor eller fräst bladspenat.
- Smörsåsen passar även som förrätt med rökt lax och kokt vit sparris.
- Eller servera till Lax Wellington.
Varianter
- Ta mindre mängd smör och tillsätt grädde och vitt vin och reducera - koka ner till en len och smakrik variant på smörsåsen.
- Har du inget vitt vin kan du ta vatten och öka på mängden vit balsamvinäger till dubbla.
- Välj ett neutralt vitt vin som helst ej är så ekfatslagrat - även om det funkar också.
- Istället för vanligt vitt vin kan du ta torr vit vermouth som Noilly Prat eller Martini.
- Red såsen om du önskar med någon tsk Beurre Manié. Tillsätt innan du rör i smöret.
Tillagning
- Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan. Ta fram smör så det blir rumsvarmt eller skär i kuber om det är kallt.
- Blanda löken med vinäger och vitt vin i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.
- Ta fram en ny kastrull samt sila över såsen och sila bort löken.
- Sätt tillbaks kastrullen på medelvärme och klicka i smör som du rör i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås.
- Ta av från värmen och smaka av med något krm salt och krm vitpeppar samt lite citronsaft.
- Smörsåsen är klar att servera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 454 kcal