Smördegspizza

Baka en enkel och god pizza med färdig smördeg toppad med fetaost, tomat, mozzarella, spenat, pinjenötter, oliver och rödlök. Här alltså en vegetarisk variant men man kan ha på skinka, salami, räkor med mera om man gillar det.
Räkna med att pizzan räcker till fyra stora portioner eller sex mindre. Servera gärna med en grönsallad till.
Baka smördegspizzan i en långpanna eller plåt på bakplåtspapper.
Annat gott på är getost i skivor, hackade soltorkade tomater, pesto, vitlöksolja, pecorino, skivad Västerbottenost, kronärtskockskräm istället för tomatsås,
Vidare kan man toppa smördegspizzan när den är bakt med färsk ruccola, grönsallad, marinerade kronärtsskockor, delade cocktailtomater, lufttorkad skinka, pesto och riven eller hyvlad parmesan.
Räkna en rulle smördeg på minst 250 gram eller 4 plattor smördeg (ca 350 gram). Använder du smördeg i plattor så kavla ut dessa på mjölat bakbord till storlek av ugnsbleck. Tryck ihop kanterna.
Kan garneras med färsk basilika, torkad oregano och riven eller hyvlad parmesan.

4 portioner smördegspizza

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 250 gram smördeg på rulle
  • 200 gram fryst bladspenat
  • 1 dl pizzasås eller tomatsås
  • 1 rödlök
  • 150 gram fetaost
  • 2 mozzarellaostar i saltlag
  • 20 svarta oliver typ kalamata
  • 50 gram pinjenötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tina spenat och krama ur den.
  3. Kavla ev. ut smördegen på mjölat bakbord till storlek som en bakplåt.
  4. Smörj en långpanna med lite olivolja eller lägg ett smörpapper i en bakplåt - gärna med höga kanter.
  5. Lägg i smördegen.
  6. Bred ut ett tunt lager pizza- eller tomatsås.
  7. Krama ur spenaten och fördela den på smördegen.
  8. Häll av och skär mozzarella i skivor, skär fetaost i små kuber och fördela den över smördegen.
  9. Skala, dela och strimla rödlök och sprid över.
  10. Lägg på oliver och strö över pinjenötter.
  11. Grädda smördegspizzan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått färg och är genombakt i mitten.
  12. Ta ut, skär upp och servera direkt ev. med en god grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer