AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Slånbärslikör likör med slånbär

Slånbärslikör likör med slånbär Slånbärslikör. Gör din egen likör med slånbärssmak. Slånbär, socker, sprit och lite vanilj blir en supergod hemgjord slånbärslikör.
Likören med slånbär kan serveras till dessert, on the rocks med is eller i drinkar. Slänbär växer upp till mitten av Småland. Plocka slånbären efter första frosten på hösten. Slånbärslikör var (och är) vanligt att göra i bla Blekinge skärgård. Förr hade man en stor avlång flaska, fyllde en med 2,5 kg socker, några liter slånbär och sedan en 5 liter sprit. Sedan tog man fram flaskan då och då och satt och rullade en på golvet fram och tillbaka med fötterna. Då och då satte man fram den i solen. Efter några månader silade man av det i ett kaffefilter och hade slånbärslikör.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 12)
2 flaskor (75 cl) slånbärslikör

Ingredienser:

  • Till slånbärssprit:
  • 2 liter ca 1 kg fina slånbär
  • 1 liter okryddat brännvin som vodka
  • Till varje liter slånbärssprit:
  • 600 gram florsocker
  • 2 dl vatten
  • 2 cm vaniljstång (valfritt)

Tillagning:

  1. Rensa bären och skölj dem och låt rinna av. Tag två flaskor och stoppa hälften av slånbären i varje. Häll på spriten.
  2. Förslut flaskorna med kork eller skruvkork eller liknande. Låt stå i ca 3 veckor. Skaka på dem då och då.
  3. Sila bort bären med en silduk eller kaffefilter. Häll upp spriten i två nya flaskor.
  4. Blanda socker, vatten och vanilj i en kastrull och koka ihop till en sockerlag.
  5. Låt svalna och kyl sockerlagen.
  6. Fördela sockerlagen i slånbärsspriten, skaka om och låt gärna stå någon dag.
  7. Nu är slånbärslikören klar.


 

Fler recept ur samma kategori som Slånbärslikör likör med slånbär:

Hallonsås halloncoulis
Hallonsås eller halloncoulis. En god bärsås till dessert på mixade och passerade hallon smaksatt med socker.
Coulis är en tjock sås av mixad frukt eller bär som silats från grova bitar till en slät sås. Ofta tillsätts socker men det kan uteslutas ex. om bär och frukt redan är söta som ex. om man passerar söt mango.
Såsen används till desserter. Den röda fina färgen gör halloncoulis användbart att garnera desserter med. Ex. om du har en vaniljsås så kan du droppa i halloncoulis och sedan dra med en spets av något slag så blir det små hjärtan osv. Använder du såsen att garnera med så är en flaska likt en sportflaska smidigt att dutta ut hallonsås med.
Jordgubbsgifflar
Jordgubbsgifflar. Gifflar med jordgubbs- och mandelmassfyllning.
Blåbärssoppa soppa med blåbär
Hemgjord blåbärssoppa. Soppa med blåbär är nyttig, god och enkel att koka själv.
Kall blåbärssoppa är god att dricka som den är.
Varm blåbärssoppa är god att ha med i termos på vintern.
Serverar du blåbärssoppan med tjock vispad grädde passar den som dessert.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Nobel Breeze cocktail
Nobel Breeze cocktail. En drink med mörk rom, tranbärsjuice, lime och fruktsoda. En god sommardrink.
Serveras i ett högt glas ex. ett Highball-glas eller högt Duralex.
Kan också dubbleras och serveras som bål till många. Lägg då i massor av skivad lime som garnering.
Alco-latte kaffe latte med likör
Kaffelatte smaksatt med likör som kakaolikör, Baileys, Amaretto eller Rom.
Mumma med brännvin
Mumma med brännvin är en riktig stark mumma för törstiga tomtar.
Se alla recept ur kategorin Drinkrecept och cocktails

Gilla oss på Facebook