AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Slånbärslikör likör med slånbär

Slånbärslikör likör med slånbär Slånbärslikör. Gör din egen likör med slånbärssmak. Slånbär, socker, sprit och lite vanilj blir en supergod hemgjord slånbärslikör.
Likören med slånbär kan serveras till dessert, on the rocks med is eller i drinkar. Slänbär växer upp till mitten av Småland. Plocka slånbären efter första frosten på hösten. Slånbärslikör var (och är) vanligt att göra i bla Blekinge skärgård. Förr hade man en stor avlång flaska, fyllde en med 2,5 kg socker, några liter slånbär och sedan en 5 liter sprit. Sedan tog man fram flaskan då och då och satt och rullade en på golvet fram och tillbaka med fötterna. Då och då satte man fram den i solen. Efter några månader silade man av det i ett kaffefilter och hade slånbärslikör.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 12)
2 flaskor (75 cl) slånbärslikör

Ingredienser:

  • Till slånbärssprit:
  • 2 liter ca 1 kg fina slånbär
  • 1 liter okryddat brännvin som vodka
  • Till varje liter slånbärssprit:
  • 600 gram florsocker
  • 2 dl vatten
  • 2 cm vaniljstång (valfritt)

Tillagning:

  1. Rensa bären och skölj dem och låt rinna av. Tag två flaskor och stoppa hälften av slånbären i varje. Häll på spriten.
  2. Förslut flaskorna med kork eller skruvkork eller liknande. Låt stå i ca 3 veckor. Skaka på dem då och då.
  3. Sila bort bären med en silduk eller kaffefilter. Häll upp spriten i två nya flaskor.
  4. Blanda socker, vatten och vanilj i en kastrull och koka ihop till en sockerlag.
  5. Låt svalna och kyl sockerlagen.
  6. Fördela sockerlagen i slånbärsspriten, skaka om och låt gärna stå någon dag.
  7. Nu är slånbärslikören klar.


 

Fler recept ur samma kategori som Slånbärslikör likör med slånbär:

Glace au four glass i ugn ugnsgräddad glass med maräng
Glace au four som är franska för glass i ugn. Ugnsgräddad dessert med glass täckt med maräng på ett lager av sockerkadsbotten.
Den frysta glassen hinner inte smälta då marängen endast gratineras snabbt och skyddar glassen tillsammans med sockerkaksbotten från värmen. En god och uppskattad dessert.
Du kan såklart ha en annan kakbotten än sockerkaka ex. nötkaka, chokladkaka eller browniebotten. Baka kakbotten förslagsvis i en rund kakform.
Vidare kan du ha olika glass i Glace au four. Vaniljglass är klassiskt men annan glass fungerar - ta ex. hälften vaniljglass och hälften sorbet ex. sorbet med mango, hallon eller annan frukt. Eller chokladglass, pistageglass osv efter smak.
Vidare kan du ha i färska eller halvfryst rårörda hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar på glassen under marängtäcket. Du kan också garnera Glace au four när den är gratinerad med rostad flagad mandel, pistagenötter, färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar eller efter smak.
Du kan baka egen sockerkaksbotten eller köpa färdig.
Obs det är viktigt att glassen till Glace au four är hårt fryst annars kan den hinna smälta. Lägg köpt glass i din frys (som ofta är inställd på kallare frys än glassdisken i butiken) så fryser glassen till lite mer under några timmar.
Vintips till Glace au four är ett sött dessertvin som ex. Amfora Muscat eller kaffe med en söt likör ex. som du haft i glassen (eller avec).
Rönnbärssylt sylt med rönnbär
Rönnbärssylt. Sylt med rönnbär smakar som rönnbärsgele men är lätt att koka själv.
Hemgjord rönnbärssylt är gott som tillbehör till stek likt rönnbärsgele men också till dessert, pannkakor, plättar mm.
Plockar du vilda rönnbär säger man att de måste de vara frostbitna - alltså ha varit frost under natten. Nu finns det frys så det behövs ej vara frostnatt utan du kan plocka dem när de är mogna och frysa in över natten i en påse så blir bären söta och goda.
Vidare är bär från sk sötrönn större och sötare så de behövs ej frysas. Ofrysta rönnbär är annars kärva.
Syltsocker ger en mycket hållbar sylt då det innehåller konserveringsmedel.
Björnbärspaj smulpaj med björnbär
Björnbärspaj. Smulpaj med björnbär. Björnbärspaj är gott med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet.
Om björnbären är rinniga efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir björnbärspajen fastare.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
B-52
Recept på B-52 drink eller cocktailrecept. Supernice retrodrink. En klassisk drink till fördrink, cocktailpartyt eller efter middagen. B-52 är uppkallad efter ett bombplan trots att drinken är rätt snäll egentligen. För att Kahluan och Baileys ska skiktas så kan du ta en tesked och sakta försiktigt hälla Baileys på baksidan ner mot glasets
insida.
Romtoddy
Romtoddy. En varm drink med rom, socker och te. Te som är gott att göra Romtoddy på är neutralt svart te som ex. Darjeeling eller English breakfast.
Cuba Libre drinkrecept cocktail
Cuba Libre. Ett klassiskt drinkrecept och cocktail med mörk rom, coca-cola och lime samt is. Rom och cola med lime (Cuba Libre låter dock lite roligare).
Se alla recept ur kategorin Drinkrecept och cocktails

Gilla oss på Facebook