AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Sparrisrisotto med parmaskinka är en klassiker. Passa på och njut av vårens stora primör -...
Sök
Android

Slånbärslikör likör med slånbär

Slånbärslikör likör med slånbär Slånbärslikör. Gör din egen likör med slånbärssmak. Slånbär, socker, sprit och lite vanilj blir en supergod hemgjord slånbärslikör.
Likören med slånbär kan serveras till dessert, on the rocks med is eller i drinkar. Slänbär växer upp till mitten av Småland. Plocka slånbären efter första frosten på hösten. Slånbärslikör var (och är) vanligt att göra i bla Blekinge skärgård. Förr hade man en stor avlång flaska, fyllde en med 2,5 kg socker, några liter slånbär och sedan en 5 liter sprit. Sedan tog man fram flaskan då och då och satt och rullade en på golvet fram och tillbaka med fötterna. Då och då satte man fram den i solen. Efter några månader silade man av det i ett kaffefilter och hade slånbärslikör.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 12)
2 flaskor (75 cl) slånbärslikör

Ingredienser:

  • Till slånbärssprit:
  • 2 liter ca 1 kg fina slånbär
  • 1 liter okryddat brännvin som vodka
  • Till varje liter slånbärssprit:
  • 600 gram florsocker
  • 2 dl vatten
  • 2 cm vaniljstång (valfritt)

Tillagning:

  1. Rensa bären och skölj dem och låt rinna av. Tag två flaskor och stoppa hälften av slånbären i varje. Häll på spriten.
  2. Förslut flaskorna med kork eller skruvkork eller liknande. Låt stå i ca 3 veckor. Skaka på dem då och då.
  3. Sila bort bären med en silduk eller kaffefilter. Häll upp spriten i två nya flaskor.
  4. Blanda socker, vatten och vanilj i en kastrull och koka ihop till en sockerlag.
  5. Låt svalna och kyl sockerlagen.
  6. Fördela sockerlagen i slånbärsspriten, skaka om och låt gärna stå någon dag.
  7. Nu är slånbärslikören klar.


 

Fler recept ur samma kategori som Slånbärslikör likör med slånbär:

Frysta bär med Tjinuskisås
Frysta bär med Tjinuskisås är en god och enkel dessert med varm kolasås, så kallad Tjinuskisås, över frysta bär som vinbär, blåbär, lingon, björnbär eller hjortron.
Kolasåsen kan förberedas innan och sedan värmas upp till servering på så vis är det en mycket enkel och god dessert att laga och förbereda.
Det speciella med Tjinuskisås är att den smaksätts med ingefära.
Ett gott dessertvin till är ett måste frysta bär med Tjinuskisås. Mitt förslag är en ungersk tokaj eller trockenberenauslese från Österrike.
Du kan fuska och ta köpt kolasås och smaksätta med en tumme riven ingefära och koka ihop någon minut. Men godast är att göra egen kolasås.
Glace au four glass i ugn ugnsgräddad glass med maräng
Glace au four som är franska för glass i ugn. Ugnsgräddad dessert med glass täckt med maräng på ett lager av sockerkadsbotten.
Den frysta glassen hinner inte smälta då marängen endast gratineras snabbt och skyddar glassen tillsammans med sockerkaksbotten från värmen. En god och uppskattad dessert.
Du kan såklart ha en annan kakbotten än sockerkaka ex. nötkaka, chokladkaka eller browniebotten. Baka kakbotten förslagsvis i en rund kakform.
Vidare kan du ha olika glass i Glace au four. Vaniljglass är klassiskt men annan glass fungerar - ta ex. hälften vaniljglass och hälften sorbet ex. sorbet med mango, hallon eller annan frukt. Eller chokladglass, pistageglass osv efter smak.
Vidare kan du ha i färska eller halvfryst rårörda hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar på glassen under marängtäcket. Du kan också garnera Glace au four när den är gratinerad med rostad flagad mandel, pistagenötter, färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar eller efter smak.
Du kan baka egen sockerkaksbotten eller köpa färdig.
Obs det är viktigt att glassen till Glace au four är hårt fryst annars kan den hinna smälta. Lägg köpt glass i din frys (som ofta är inställd på kallare frys än glassdisken i butiken) så fryser glassen till lite mer under några timmar.
Vintips till Glace au four är ett sött dessertvin som ex. Amfora Muscat eller kaffe med en söt likör ex. som du haft i glassen (eller avec).
Majsmuffins med blåbär
Majsmuffins med blåbär. Amerikanska muffins med majsmjöl och goda färska blåbär. Du kan också ta färska björnbär, färska hallon, chokladbitar, delade jordgubbar eller skivad banan. Styckfrysta blåbär eller andra bär går bra men tillsätt dem frysta.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
White Lady drinkrecept
White Lady. Ett klassiskt drinkrecept på White Lady med gin, cointreau (apelsinlikör) samt pressad citron.
White Lady serveras i cocktailglas. Drinken kan du skaka i en shaker med eller utan äggvita.
White Lady sägs vara skapad på Harrys Bar i Paris. Vem The White Lady var verkar dock ingen veta.
Tom Collins cocktail
Tom Collins cocktail är en sötsur långdrink. Lite finare gin och tonic skakad med gin, citron, florsocker, soda och citronskiva.
Grasshopper drinkrecept cocktail
Grasshopper. En klassisk drink eller cocktail med kakaolikör och myntalikör.
Se alla recept ur kategorin Drinkrecept och cocktails

Gilla oss på Facebook