Slånbärslikör

Introduktion och förberedelse

Gör din egen slånbärslikör av slånbär, socker, sprit och lite vanilj.

Det blir en supergod hemgjord slånbärslikör.

Serveringsförslag

  • God lätt kyld till dessert, kafferep eller fika.
  • Kan även serveras som drink med isbitar eller krossad is som Slånbär On the Rocks.
  • Eller servera som välkomstdrink eller fördrink med bubbel. Häll 2-4 cl i botten på ett flöjt eller champagneglas och toppa upp med kallt mousserande vin som Cava, Champagne, Sekt eller Prosecco. användas i andra drinkar.

Tips

Slån - som bären växer på - kan man plocka i hela Götaland och stora delar av Svealand.

Slånbär smakar mindre kärvt och sötare om du plockar slånbären efter första frosten på tidig höst. Vad jag förstått så är det för att träden skickar ut socker i bären när det blir kallare för att skydda mot kylan. Likören går även att göra på mogna slånbär sen höst även utan frost.

Variant direkt i flaskan

Slånbärslikör var (och är) vanligt att göra i bland annat i min hemtrakt Blekinge.

Förr hade man en stor avlång flaska, fyllde en med 2,5 kg socker, några liter slånbär och sedan en 5 liter sprit. Sedan tog man fram flaskan då och då och satt och rullade en på golvet fram och tillbaka med fötterna. Då och då satte man fram den i solen.

Efter några månader silade man av det i ett kaffefilter och hade slånbärslikör. Detta recept kan du såklart följa idag med om du har en stor flaska, damejanne, hink eller liknande att blanda likören i. Det blir ca två 75 cl flaskor.

2 flaskor slånbärslikör, ca 1,5 liter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 22 dagar
  • Klart på: 22 dagar 10 min

Ingredienser

  • 1 kg mogna slånbär, frostbitna
  • 1 liter okryddat brännvin som vodka 40%
  • 600 gram strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 cm vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem och låt rinna av. Fördela i glasburkar med lock. Häll på spriten.
  2. Sätt på lock och låt stå i ca 3 veckor. Vänd på dem varje vecka.
  3. Häll av spriten genom en chinoise eller stålsil. Mosa bären och tryck ut så mycket av vätskan du kan med en slev. Om du vill ha en likör utan fällning så silar du spriten en gång till genom en silduk och kramar ur all vätska.
  4. Blanda slånbärsspriten med socker och vatten. Rör tills sockret löst sig.
  5. Häll upp i flaskor och lägg eventuellt i en liten bit vaniljstång i varje flaska.
  6. Nu är slånbärslikören klar. Låt den gärna stå några veckor svalt och mörkt att få rund och fin smak. Förvaras svalt och mörkt och håller mycket länge.
E-mail
Medel: 3.8 (125 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-07