Skordalia grekisk vitlökssås

Skordalia - en vitlökssås från Grekland. En sås med rejält med vitlök samt brödsmulor och mandel och olivolja.
God till det mesta som grillat, ugnstekt fisk, grönsaker mm. Passar på buffe och till vitlöksälskare.
Vitlök är mycket nyttigt och innehåller flera aktiva ämnen som är bra för vår kropp.
Såsen var (och är) för grekerna ett sätt att ta tillvara gammalt trist bröd. Istället för att slänga det mixar man ut det med vinäger, olivolja, vitlök och mandel.

4 dl skordalia grekisk vitlökssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 stora skivor kantskuret vitt bröd
  • 1 dl vinäger, vit eller röd
  • 6 stora vitlöksklyftor
  • 0,5 dl skållad och skalad mandel
  • 2,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk socker eller honung

Tillagning

  1. Skär bort kanterna på brödet.
  2. MED MIXER: Smula sönder brödet i mixern och tillsätt de övriga ingredienserna - först vitlök, sedan mandel, vinäger och lite salt. Tillsätt sedan droppvis olivoljan och kör tills vitlökssåsen är slät. Smaka av med salt och nymalen peppar samt ev. någon nypa socker eller honung.
  3. I STOR MORTEL: Smula sönder brödet i morteln med vinägern. Tillsätt hackad vitlök och mosa dem med brödet. Tillsätt sedan mandeln och mosa till en tjock smet. Tillsätt sedan olivoljan droppvis och sedan fortare till en slät vitlökssås. Smaka av Skordalian med salt, nymalen peppar samt ev. någon nypa socker eller honung.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer