Skordalia grekisk vitlökssås

Skordalia - en vitlökssås från Grekland. En sås med rejält med vitlök samt brödsmulor och mandel och olivolja.
God till det mesta som grillat, ugnstekt fisk, grönsaker mm. Passar på buffe och till vitlöksälskare.
Vitlök är mycket nyttigt och innehåller flera aktiva ämnen som är bra för vår kropp.
Såsen var (och är) för grekerna ett sätt att ta tillvara gammalt trist bröd. Istället för att slänga det mixar man ut det med vinäger, olivolja, vitlök och mandel.

4 dl skordalia grekisk vitlökssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 stora skivor kantskuret vitt bröd
  • 1 dl vinäger, vit eller röd
  • 6 stora vitlöksklyftor
  • 0,5 dl skållad och skalad mandel
  • 2,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk socker eller honung

Tillagning

  1. Skär bort kanterna på brödet.
  2. MED MIXER: Smula sönder brödet i mixern och tillsätt de övriga ingredienserna - först vitlök, sedan mandel, vinäger och lite salt. Tillsätt sedan droppvis olivoljan och kör tills vitlökssåsen är slät. Smaka av med salt och nymalen peppar samt ev. någon nypa socker eller honung.
  3. I STOR MORTEL: Smula sönder brödet i morteln med vinägern. Tillsätt hackad vitlök och mosa dem med brödet. Tillsätt sedan mandeln och mosa till en tjock smet. Tillsätt sedan olivoljan droppvis och sedan fortare till en slät vitlökssås. Smaka av Skordalian med salt, nymalen peppar samt ev. någon nypa socker eller honung.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer