Skaldjursgryta med fisk

Skaldjursgryta med fisk och musslor. En god gryta med smak av vitt vin, fånkål, rotfrukter, fisk, räkor och skaldjursfond bla. Du kan använda färsk eller fryst fisk och skaldjur eller blanda.

Valfritt torrt vitt vin passar till skaldjursgrytan. Många gillar ett vitt torrt ekfatslagrat Chardonnay till. Lite mer sofistikerat och med mindre ekfatskaraktär är ett vitt torrt som fransk Chablis. 

Vitlöksbaguette eller vitlöksbröd är gott till. Vidare passar vitlöksmajonnäs aioli och baguette. 

4 portioner skaldjursgryta gryta med skaldjur

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor, färska eller frysta
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 fänkål
  • 500 g rotfrukter t ex morot, persiljerot, selleri, potatis
  • 3 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad skaldjursfond eller hummerfond eller ersätt vattnet med hemkokt skaldjur-, hummer- eller fiskfond
  • 2 dl Arla vispgrädde
  • 200 g vit fiskfilé
  • 150 g stora skalade räkor, ca 500 g oskalade
  • 1 dl strimlad bladpersilja
  • 1 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Tvätta och borsta musslorna noga. Ta bort de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Använder du frysta musslor behöver du ej göra något.
  2. Koka upp vin och salt i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka under lock ca 3 min tills de öppnar sig. Släng de som inte öppnar sig. Ta upp musslorna och spara spadet.
  3. Ansa fänkål och skala rotfrukter. Skär dem i bitar. Skala och hacka löken.
  4. Fräs fänkål, rotfrukter och lök i smör 2-3 minuter. Tillsätt cayennepeppar.
  5. Slå på musselspad, vatten och fond.
  6. Koka under lock ca 10 min, tillsätt grädde och koka upp.
  7. Skär fisken i bitar och lägg i grytan. Stäng av värmen och lägg på locket. Låt stå ca 5 min. Tillsätt musslor och räkor. Strö över persilja och flingsalt vid servering.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer