Skådebröd

Skådebröd är ett vanligt matbröd men det formas efter förmåga till något vackert som passar tillfället ex. en stor kräfta till kräftskivan eller annat skådebröd till jul, påsk eller buffe. Kul att baka med barn. Då kan man dela upp degen, så får de forma sina egna kräftor.
Är brödet nybakt så kan det såklart ätas upp också.

2 skådebröd

 • Förberedelse: 1 tim 30 min
 • Tillagning: 1 tim
 • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

 • 50 gram färsk jäst
 • 7 dl vatten
 • 1 msk olja
 • 1 msk salt
 • 1 liter mjöl av råg, korn, graham eller vetemjöl
 • 7 dl vetemjöl

Tillagning

 1. Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke.
 2. Arbeta in övriga ingredienser. Ta vetemjölet sist, så mycket att degen släpper bunken utan att kladda.
 3. Jäs degen övertäckt 30 minuter.
 4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i tio minuter eller använd degblandare.
 5. Sätt ugnen på 175 grader.
 6. Gör kräftor (se nedan) eller valfria skådebröd.
 7. Lägg på bakplåtar med bakplåtspapper och jäs övertäckta ytterligare i 30 minuter.
 8. Grädda skådebröden i ca 50 minuter - ev. kortare tid om de är mindre skådebröd.
 9. Ta ut och knacka på botten av brödet, låter de ihåligt och fast så är brödet klart. Låt skådebröden svalna på galler.
 10. Skådebröd som kräftor: här är tips på att göra två skådebröd som kräftor till kräftskivan. Tänk på en riktig kräfta och försök efterlikna den. Skådebrödet behöver dock inte vara så detaljrikt. Gör så här till två kräftbröd: efter första jäsningen delas degen på fyra. Två delar blir de två kräftornas kroppar. Rulla dem till långsmala delar. Bakdelen plattas ut och snittas (med en kniv) som en kräftstjärt. Lägg på varsin bakplåt. Skär också några snitt i mitten på degklumparna. Rulla fyra degklumpar i storlek som ärtor och placera som ögon. De två övriga klumparna delas till fyra klor. Dela sedan varje klorna i två delar och rulla den ena till en långsmal klo och den andra till en tjockare klo. Skär ett snitt och öppna klon. Placera klorna vid respektive degkropp och tryck fast lätt. Jäs kräftbrödet i 30 minuter övertäckt och baka sedan i ca 50 minuter.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer