Sirapslimpor

Sirapslimpor i långpanna med rågsikt. Goda och saftiga bröd för billig peng.
Du kan ev. smaksätta brödet med 1 msk brödkrydda eller mald anis eller fänkål.
Istället för vatten kan du ta mjölk.

4 sirapslimpor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 2 tim 5 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1,2 liter vatten
  • 2 pkt jäst, 100 gram
  • 1 msk salt
  • 1 dl sirap
  • 2 kr rågsikt

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Häll i vattnet och värm till 37 grader - fingervarmt.
  3. Smula ner jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt sedan resten av degvätskan.
  4. Tillsätt salt, sirap och ev. brödkrydda.
  5. Rör i och blanda ut rågsikten till en jämn och fast deg. Spara 3 dl rågsikt till utbakningen.
  6. Knåda och arbeta degen smidig för hand ca 10 för hand eller 5 i degmaskin.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  8. Smörj en långpanna med lite olja eller lägg i ett bakplåtspapper.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig nåon minut.
  10. Dela i fyra delar och forma limpor.
  11. Lägg limporna på tvären jämte varandra i långpannan. Pensla mellan bröden med olja eller smält smör (så att de ej fastnar ihop så mycket). Nagga dem med en gaffel på toppen om du vill.
  12. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
  13. Sätt under tiden på ugnen på 200 grader.
  14. Grädda sirapslimporna i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
  15. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer