Silltårta

Ett gott och annorlunda sillrecept till sillbord, midsommar, julbord eller påskbord. Frusen sill? jodå, det är gott. Låt dig inte skrämmas. Det är mer som en silltårta. Inspirerat av Skånska sillakademiens frusna sillatårta. Låt tårtan tina något innan servering.

8 portioner silltårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 8 skivor kavring
  • 350 gram matjessill
  • 1 dl hackad dill (30 g fryst)
  • 0,5 gul lök
  • 6 dl vispgrädde
  • 3 blad gelatin
  • 4 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl hackad dill
  • 12 rädisor

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinblad i en dl vatten samt citronsaft i 5 minuter.
  2. Lägg kavring i botten på en form. Skär till så att de täcker. Du kan också mixa kavringen till smulor och packa i botten på formen.
  3. Vispa grädden hård.
  4. Hacka matjessill och lök samt blanda med vispad grädde och dill. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Värm gelatinbladen lätt i mikron och rör om tills gelatinet löst sig. När gelatinet svalnat något så vänder du ner det i sillsmeten lite i taget.
  6. Fördela sillsmeten över kavringen i formen.
  7. Ställ silltårtan i frysen över natten eller att stelna 3-4 timmar.
  8. Ta gärna fram silltårtan att tina något ca två timmar innan servering.
  9. Garnera med hackad dill och rädisor. Servera silltårtan på buffé eller som förrätt - skär ev. upp tårtbitar och servera tillsammans med andra sillar, färskpotatis, knäckebröd och dryck.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer