Silltårta

Ett gott och annorlunda sillrecept till sillbord, midsommar, julbord eller påskbord. Frusen sill? jodå, det är gott. Låt dig inte skrämmas. Det är mer som en silltårta. Inspirerat av Skånska sillakademiens frusna sillatårta. Låt tårtan tina något innan servering.

8 portioner silltårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 8 skivor kavring
  • 350 gram matjessill
  • 1 dl hackad dill (30 g fryst)
  • 0,5 gul lök
  • 6 dl vispgrädde
  • 3 blad gelatin
  • 4 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl hackad dill
  • 12 rädisor

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinblad i en dl vatten samt citronsaft i 5 minuter.
  2. Lägg kavring i botten på en form. Skär till så att de täcker. Du kan också mixa kavringen till smulor och packa i botten på formen.
  3. Vispa grädden hård.
  4. Hacka matjessill och lök samt blanda med vispad grädde och dill. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Värm gelatinbladen lätt i mikron och rör om tills gelatinet löst sig. När gelatinet svalnat något så vänder du ner det i sillsmeten lite i taget.
  6. Fördela sillsmeten över kavringen i formen.
  7. Ställ silltårtan i frysen över natten eller att stelna 3-4 timmar.
  8. Ta gärna fram silltårtan att tina något ca två timmar innan servering.
  9. Garnera med hackad dill och rädisor. Servera silltårtan på buffé eller som förrätt - skär ev. upp tårtbitar och servera tillsammans med andra sillar, färskpotatis, knäckebröd och dryck.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer