Sillpaket

Sillpaket är paket av folie med sill, dill och rödlök i grädde med kokt potatis. Sillpaketen kan lagas på utegrill, i ugn eller i glöden efter öppen eld.
Enkelt och gott. Sillpaket går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.
Istället för grädde kan man ta crème fraiche. Sojagrädde blir också gott.
Sillpaket är gott med citronklyfta, öl och nubbe samt knäckebröd, smör och ost. Cocktailtomater, kokta ärtor, kokt blomkål och brysselkål passar också till.
Riktig svensk husman med en fisk (sill) som har grönt ljus enligt WWF.

4 portioner sillpaket

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 ark folie, ca 40x30 cm i storlek
  • 2 msk smör
  • 500 gram filé av sill eller strömming med skinn
  • 1 pkt fryst dill, 30 gram eller ett knippe färsk
  • 800 gram kokt fast potatis - fina färskpotatisar eller delikatesspotatis med skal eller skalade grovt delade stora potatisar
  • 2,5 dl grädde
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka ca 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader eller grilla sillpaketen på utegrill.
  3. Förbered under tiden för foliepaketen: klipp ut 4 ark folie ca 40x30 cm styck.
  4. Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i mitten på folien ca 20x20 cm.
  5. Ta av skinnet på sillen.
  6. Skala och strimla rödlöken.
  7. Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
  8. Skiva kokt potatis grovt och fördela i foliearken.
  9. Rulla ihop sillfiléerna och lägg minst 4 st per portion i mitten på potatisen.
  10. Strö över hackad dill, rödlök, salt och vit- eller svartpeppar.
  11. Fördela grädde och citronsaft över sill och potatis. Akta så det ej rinner ut.
  12. Vik upp kanterna på folien längs långsidan till mitten och vrid sedan ihop hörnen och vik upp dem till paket.
  13. På utegrill: lägg sillpaketen på grillen och placera gallret en bit upp. Låt de helst stå i en kvart eller 20 minuter.
  14. I ugn: sätt foliepaketen i en långpanna och grädda dem i 20 minuter.
  15. Vik upp kanterna och servera sillpaketen med citronklyfta samt salt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer