AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Sillbullar med korintsås

Sillbullar med korintsås Sillbullar med korintsås är en gammal favorit som serveras med kokt potatis. Korintsås är en sötsur sås med korinter - mindre slags russin.
Tillsätt mer ättika om du önskar syrligare korintsås.
En del vänder bullarna i rågmjöl innan de steks. Det är inte bara sill i sillbullar utan kött också. Kokt kalvkött blir godast. Har man andra köttrester går de givetvis bra. Saltsill ska ligga i mjölk först, redan urvattnade sillfiléer kan användas direkt. Blir smeten för fast går det bra att spä med grädde. Blir den för tunn kan du tillsätta ströbröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 12)
4 port sillbullar med korintsås

Ingredienser:

  • 2 stora saltsillsfiléer, flådda, gärna urvattnade
  • 2 dl lättmjölk
  • 3 dl kall kokt potatis, skalad, tärnad
  • 300 g kallt kalvkött, kokt eller stekt, i bitar
  • 1 rödlök i bitar
  • 1 ägg
  • 1 tsk potatismjöl
  • 2 msk tunn grädde
  • Smör
  • Vitpeppar
  • # Korintsås:
  • 2 msk korinter
  • 3 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 dl ljus buljong
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk ättiksprit, 12 %
  • Soja
  • Smör
  • Salt

Tillagning:

  1. Lägg sillfiléerna i mjölk i 2 timmar. Detta behövs ej om de är urvattnade. Ta upp dem och låt rinna av.
  2. Förbered tillbehör som ex. kokt potatis.
  3. Kör sillen, köttet, potatisen och rödlöken i en food processor, kvarn eller mixer.
  4. Blanda sedan de mixade ingredienserna med ägget, potatismjölet, grädden och lite peppar till en smet. Stek ett litet stekprov och smaka av smeten med ev. mer salt och peppar.
  5. Forma smeten till små fina platta bullar och stek dem några i taget på medelvärme i smör i en stekpanna några minuter på varje sida så att de får färg. Gör under tiden såsen.
  6. Korintsås: korinterna kokas mjuka i vattnet. Sila av och behåll vätskan.
  7. Fräs smöret och mjölet i en kastrull, späd i omgångar med buljongen och korintspadet. Koka i 10 minuter.
  8. Tillsätt sirapen, ättikspriten samt sojan och låt koka upp.
  9. Lägg i korinterna och rör i lite smör utan att såsen får koka mer. Smaksätt med salt.
  10. Servera sillbullarna med korintsåsen samt kokt potatis.


 

Fler recept ur samma kategori som Sillbullar med korintsås:

Oxfile med Hasselbackspotatis
Oxfilé med Hasselbackspotatis, pepparsås, ugnsbakade tomater och grönsallad. Du kan steka eller grilla oxfilén.
Andra goda tillbehör till oxfilé med hasselbackspotatis är bearnaisesås eller konjaksås, vårlök i ugn eller valfria tillbehör.
Lammrostbiff med rödvinssås
Lammrostbiff med rödvinssås, rosmarin och råstekt skivad potatis i ugn. Gott till är förslagsvis grillad tomat och gröna bönor med vitlök och olivolja.
Till lammrostbiffen passar ett fylligt rött vin ex. Chateau Neuf du Pape (dyrare), Cabernet Sauvignon eller Syrah (Shiraz).
Räkna 1,5 portioner på en lammrostbiff.
Istället för torkad rosmarin kan du ta någon kvist färsk rosmarin.
Stekt lever med lök
Stekt lever med lök- och gräddig skysås samt kokt potatis. Servera stekt skivad lever med finrivna morötter och lingon.
Du kan ta lammlever, ungnötslever eller kalvlever som är mör och mild i smaken. Finns ofta färdigskivad. Räkna 1-2 skivor per portion eller ca 150 gram.
Lever är nyttig och billig mat. Lever innehåller A, B och D-vitamin. Lever från äldre djur äts ej då kadmium och bly samlas i levern (gäller mest lever från vilt).
Svinlever och nötlever med kraftigare leversmak brukar ej stekas utan blir godast i leverpastej.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Nachos med hemgjord salsa
Nachos med hemgjord salsa av tärnade tomater, färsk koriander, lök, hackad persilja, vitlök samt chili.
God dippsås att dippa nachos i som tilltugg innan maten eller ha som tomatsalsa och tillbehör till tex mex, tortillas, grillat, på buffé eller vardags.
Mangosalsa med tomat och avokado
Mangosalsa med tomat och avokado är gott och nyttigt tillbehör som sås och salsa till sallad, grillat och andra rätter.
Smaka av mangosalsan med salt, peppar och tabasco så att den blir så stark du önskar.
Välj mango som är mogen dvs mjuk och luktar sött. Avokadon ska också vara mogen och mjuk såklart. Välj gärna ekologiska tomater som har mer sötma och smak.
Mangosalsan kan förberedas innan och förvaras i kylen något dygn.
Rhode Islandsås
Rhode Islandsås som är en god svagt rosa sås eller dressing till sallad, skaldjur, fisk, rökt fisk eller dip.
Majonnäs och gräddfil blandas med chilisås och smaksätts med tabasco och salt. Du kan också ersätta gräddfilen med matyoghurt eller enbart ta matyoghurt för en smalare men mycket god Rhode Islandsås.
Konjak eller brandy kan man också ha i - speciellt om såsen är till skaldjur.
Se alla recept ur kategorin Såser
Fiskgratäng med lax och spenat
Fiskgratäng med lax och spenat samt potatismos.
Godast blir fiskgratängen med hemgjort potatismos, fast det går snabbast med pulvermos.
En rätt som kan förberedas innan och tillagas precis innan servering.
Vintips till fiskgratängen blir ett vitt vin av druvan Sauvignon Blanc exempelvis från Sydafrika.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Fiskterrine med skaldjur
Fiskterrine med skaldjur. En fisk- och skaldjursterrine eller skaldjurspaté med vit fisk, lax och skaldjur som räkor och crabsticks (surimisticks). Du kan också ha andra skaldjur som krabbkött, kräftstjärtar, musslor eller pilgrimsmusslor.
Terrinen bakas med ägg i smeten i en avlång terrineform eller brödform. Har du en mindre form kan du havlera receptet till 4 portioner.
Skivor av hemlagad fiskterrine med skaldjur är en klassiker och gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller Örtagårdssås, körsbärstomater och blandad sallad; eller till huvudrätt med vitvinssås eller skaldjurssås och kokt potatis; eller kall på buffé med romsås.
Förslag på romsås till terrinen nedan som passar både till förrätt, buffé eller huvudrätt.
Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.
Vintips till fiskterrine blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.
Grillspett med vit fisk
Grillspett med vit fisk - här Msc-märkt hälleflundra - med tomater och rödlök. Goda fiskspett serverade med en potatissallad samt en enkel kall sås.
Fiskspetten kan lagas med annan vit fast fisk samt även serveras med valfria andra tillbehör efter tycke.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Äggsås
Äggsås till kokt torsk eller sej. Bechamelsås med hackat kokt ägg och persilja.
Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde och ev. även fiskbuljong om du har det.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning. Pressad citron eller citronklyfta passar också till såsen.
Grillspett med fläskkarré
Grillspett med fläskkarré marinerade i soja, honung, olja, spiskummin och vitlök.
Servera med valfria tillbehör. Gott till fläskkarréspett är någon sås tzatziki, gorgonzolasås, bearnaisesås, yoghurt med tandoori med flera; vidare klyftpotatis, couscoussallad, pommes frites, potatissallad. Servera gärna en blandad grönsallad och ev. en tomatsallad till.
Paté pate paterecept
Paté. Okej, paté är lite 70-tal men det är ju så gott med en god bit paté i fransk stil.
Paté blir en enkel förrätt speciellt när du lagar den i god tid. Modern blir den med blandad sallad och rårörda färska lingon. Pate kan göras av vilken färs som helst. Cumberlandsås är klassiskt till (finns recept här på receptfavoriter). Inlagd saltgurka cornichons är också gott till.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Pepparrotssmör smör med pepparrot
Pepparrotssmör. Recept på hemgjort aromsmör med pepparrot. Ett mycket gott smör till ugnstekt fisk, grillad fisk och andra fiskrätter. Men också rostbiff.
Hemrökt fisk
Hemrökt fisk. Varmrök fisk själv i en ABU-rök. Feta fiskar som lax, öring, makrill, fet sill, abborrar men även gädda, gös, torsk, räkor eller flundror blir goda i röken.
8-15 minuter tar det att röka fisken i en ABU-rök.
Fiskarna ska helst vara med skinn annars blir röksmaken på fiskens yta väl genomslående. Dock en smaksak.
Ål är jättegott hemrökt men de är tyvärr utrotningshotade så de får vara. Annars röks ål rensad med skinn samt huvud.
ABU-röken värms vanligtvis av t-sprit under men du kan också tillföra värme underifrån på annat vis ex. genom att lägga den i glöd från brasa eller grill. Gaskök eller gasspis funkar också (rök dock ej inomhus).
Du kan smaksätta fisken med andra kryddor också som Tillsätt ev. smaksättning förslagsvis som hackad dill, hackad vitlök eller riven muskot.
Rågbröd filmjölkslimpa
Rågbröd eller filmjölkslimpa. Recept på snabbt, grovt och gott saftigt bröd med råg, rågbröd, råglimpa eller filmjölkslimpa - full med fibrer och nyttigheter som vetekross och linfrön. Nötter och torkad frukt ger smak och tuggmotstånd men är valfritt att ha i. Ett bröd som är bra för magen men också smakar supergott nybakt.
Bakas utan jäst så det behöver ej jäsas och går därför snabbt och lätta att blanda ihop och grädda. Fluffigt blir rågbrödet av bakpulver.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Parmesanpanerad kyckling med tomatsås
Parmesanpanerad kyckling med tomatsås och tagliatelle-pasta. Kycklingen får god smak av riven ost. Istället för pasta kan du servera kycklingen med klyftpotatis eller ris.
En variant av piccata milanese.
Stekt panerad sill
Stekt panerad sill. Gott med skirat smör, kokt potatis eller potatismos, lingon och gröna ärter.
Du kan panera sillen eller strömmingen i ströbröd, grahamsmjöl eller som på bilden japanskt ströbröd sk panko som blir mycket frasigt och gott.
Linsbiffar linsbullar
Linsbiffar och linsbullar. Biffar och bullar kan man göra av många olika slags kokta linser.
Linsbiffar är goda till det mesta; förslagsvis med potatismos, kokta gröna ärtor, tomat- och gurksallad samt skirat smör;
eller klyftpotatis, tzatziki samt tomat- och grönsallad;
eller råris, tomatsås samt avokadosallad;
eller coleslaw, majskolv och rostade rotfrukter.
Kokta bönor som sojabönor eller ärter som kikärter går utmärkt istället för linser.
Majs är mycket gott i linsbiffarna också - ta förslagsvis 2 dl. Hackade nötter är också gott i linsbiffar.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook