AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Sillbullar med korintsås

Sillbullar med korintsås Sillbullar med korintsås är en gammal favorit som serveras med kokt potatis. Korintsås är en sötsur sås med korinter - mindre slags russin.
Du behöver kokt kall potatis och stekt eller kokt kallt kött som kalvkött från ex. kalvstek eller annan rå köttfärs.
Tillsätt mer ättika om du önskar syrligare korintsås.
En del vänder bullarna i ströbröd innan de steks. Det är inte bara sill i sillbullar utan kött också. Kokt kalvkött blir godast. Har man andra köttrester går de givetvis bra. Saltsill ska ligga i mjölk först, redan urvattnade sillfiléer kan användas direkt. Blir smeten för fast går det bra att spä med grädde. Blir den för tunn kan du tillsätta ströbröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 14)
4 port sillbullar med korintsås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 2 stora saltsillsfiléer, flådda, gärna urvattnade
  • 2 dl lättmjölk
  • 3 dl kall kokt potatis, skalad, tärnad
  • 300 g kallt kalvkött, kokt eller stekt eller rå kalvfärs
  • 1 rödlök, klyftad
  • 1 ägg
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1 msk grädde
  • Smör att steka i
  • 1 krm vitpeppar
  • Ev. skorpmjöl
  • Korintsås: 1 dl korinter
  • 4 dl vatten eller fond som kalv, kyckling eller fisk
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 1 msk socker
  • 1 msk sirap
  • 1 msk vinäger eller ättikssprit (12 %)
  • 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten

Tillagning:

  1. Lägg sillfiléerna i mjölk i 2 timmar. Detta behövs ej om de är urvattnade. Ta upp dem och låt rinna av.
  2. Förbered tillbehör som ex. kokt potatis.
  3. Kör sill, kalla köttrester, kall potatis och rödlöken i en food processor, kvarn eller mixer till en röra.
  4. Blanda sedan de mixade ingredienserna med ägg, potatismjöl, grädde och lite vitpeppar till en smet. Stek ett litet stekprov och smaka av smeten med ev mer peppar.
  5. Forma smeten till små fina platta bullar.
  6. Vänd dem ev. i ströbröd på en tallrik.
  7. Stek sillbullarna några minuter i taget på medelvärme i smör i en stekpanna på varje sida så att de får färg. Gör under tiden såsen.
  8. Korintsås: Koka upp vatten eller buljong med korinter, soja, socker, sirap och vinäger och småkoka i 5 minuter.
  9. Red korintsåsen med potatismjölet genom att röra ut potatismjölet i vatten i en skål eller glas. Tillsätt under omrörning så mycket så att såsen tjocknar till önskad konsistens. Jag tycker korintsåsen ska vara som sweet chilisås i konsistensen.
  10. Servera sillbullarna med korintsåsen samt kokt potatis.


 

Fler recept ur samma kategori som Sillbullar med korintsås:

Lammsadel
Lammsadel i ugn med ben. Här med rostade rotfrukter och rostad vitlök samt vitlökssås med crème fraiche. Smidigt att laga med allt i ugnen.
Här har jag valt att skära bort de fina innerfiléerna som som är godare att steka eller grilla för sig själva och servera en annan dag - de blir överstekta om de lagas med lammsadeln och det är synd på så fina filéer.
Vintips är ett rött vin ex. Cabernet Sauvignon.

Lax i folie med purjolök
Lax i folie med purjolök, färskostsås och örter. Foliepaket med lax och god sås i ett.
Gott med sallad samt kokt potatis - gärna färskpotatis eller delikatesspotatis - samt valfria kokta primörer som morot, blomkål, broccoli, vaxbönor. En grönsallad med tomater är också gott till. En klyfta citron kan man också servera till.
Istället för purjolök kan du ta salladslök eller vårlök.
Vintips blir ett vitt vin ex. chardonnay.
Musslor i vitt vin Moules marinièrs
Musslor i vitt vin: Moules marinièrs. Musslor kokta i vitt vin med lök och lite grädde. Ett musselrecept gott med vitlöksbröd, nybakt bröd eller baguette. Eller pommes frites som i Belgien.
Som dryck passar ett friskt vitt vin eller god fruktig belgisk trappist öl som Leffe.
Musslor för två huvudrätter (räcker till fyra förrätter).
Döda musslor känner du igen på att de ej sluter sig utan håller sig öppna (rensa bort dem) när du köpt dem. Sedan när de kokas så öppnar sig musslorna - musslor som inte öppnar sig ska du också slänga.
En skalkniv är bra att rensa musslorna med och skära bort ev skägg och skrapa bort smuts från musslorna.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Yoghurtsås med vitlök
Yoghurtsås med vitlök. En snabb, god, enkel och nyttig sås att laga som passar till grillat, buffé, sallad eller paj.

Pesto på solrosfrön
Pesto på solrosfrö. Solrospesto. Billigt, gott och nyttigt. Pesto med solrosfrön istället för dyra pinjenötter. Fungerar också med valnötter och mandel. Gott till spagetti eller annan pasta.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Istället för färsk basilika kan du köpa färdighackad fryst basilika.

Bearnässås
Klassisk bearnässås. Bearnässås är supergod hemgjord - en helt annan grej än från påse. Bearnässås får smak av vinäger, dragon och smör. Hackad persilja är också gott i. Du kan välja torkad dragon eller dragon som är inlagd i vitvinsvinäger.
Bearnässås stavas egentligen Sauce Bearnaise.
Se alla recept ur kategorin Såser
Tonfisksallad med fetaost
Tonfisksallad med fetaost. En matig variant av grekisk sallad med tonfisk, fetaost, kokt kall potatis, oliver, tomater, paprika, rödlök med mera är gott, nyttigt och enkelt att laga.
Passar till lunch, förrätt, buffé, som tillbehör till ex. grillat eller att ta med på picknicken.
Klicka gärna i några msk majonnäs om du gillar det. Då får salladen en extra rund smak.
Mandelfisk fisk med mandel
Mandelfisk. Fisk med mandel är en fiskgratäng där fisken gratinerats eller bakats med mandel, ströbröd, smör, persilja och lite vitlök.
Mandelfisk passar med kokt potatis eller potatismos samt grönsaker som kokt kålrot, sockerärtor, vaxbönor, broccoli, brytbönor, gröna ärtor eller finrivna morötter.
Du kan byta ut smör mot vegetabiliskt margarin, rapsolja eller olivolja för lite nyttigare variant.
Du kan använda flagad mandel eller vanlig mandel som du skållar och hackar (eller behåller skalet på och bara hackar).
Hemgjord fransk löksill med matjesill
Fransk löksill med matjesill. Egen hemlagad fransk löksill är god till julbord, midsommar och påsk.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Kycklingfilé med crème fraiche
Kycklingfilé med crème fraiche, spenat, vårlök, vitlök, paprika och chili.
Gott med pasta, kokt potatis, pressad kokt potatis, råris, basmatiris, quinoa, klyftpotatis, rostade rotfrukter eller annat valfritt tillbehör.
Vegansk Carbonara
Vegansk Carbonara med spagetti, vegan sk*nka från Astrid och aporna, Oatleys Imat (som matlagningsgrädde, svartpeppar, vitlök, chili, salladslök, ärtor och babyspenat.
En god vegan och vegetarisk variant av den klassiska Carbonaran. Istället för spagetti kan du ta valfri pasta.
Här en stor sats. Om inte allt går åt så kan Carbonara-såsen sparas i kylen.
Är du vegetarian och äter ägg och mejeriprodukter så kan du laga Carbonaran med grädde eller crème fraiche, ha på en äggula på varje portion samt toppa med riven ost som parmesan eller grana padano.
Carbonara med creme fraiche
Carbonara med crème fraiche, fläsk eller bacon, nymalen svartpeppar, äggula, parmesan, salladslök och ärtor.
En god, snabb och enkel pasta att laga.
Till Carbonara tycker jag spagetti är godast men man kan ta valfri pasta.
Riktigt lyxig blir Carbonaran med italienskt rökt fläsk sk pancetta.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Körsbärssylt sylt på körsbär
Körsbärssylt. En god och enkel hemgjord sylt på körsbär, moreller eller klarbär.
Hemkokt körsbärssylt blir rätt lös. Tillsätter du pektin så blir körsbärssylten fastare - finns på apotek och välsorterade butiker - se förpackning för dosering - brukar vara 1 tsk per kilo sylt (körsbär innehåller mycket lite pektin). Blandar du ut med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandsylt utan tillsatt pektin.
Ett tips är annars syltsocker som redan innehåller pektin och konserveringsmedel.
Körsbärssylt passar till efterrätter som ostkaka med grädde, pannkakor, vaniljglass, till desserter som cheesecake mm.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel som du tillsätter istället för syltsocker om du ska spara sylten länge eller ha syltburken öppen i kylen länge.
Ska du äta sylten inom några dagar så behövs ej syltsocker eller konserveringsmedel dock gärna pektin för att sylten ska tjockna mer.
Wallenbergare
Wallenbergare med gröna ärter, potatismos, skirat smör och rårörda lingon. En fluffig och saftig färsbiff av kalvfärs mixad med ägg och grädde.
En matberedare fungera bra att mixa ihop smeten till Wallenbergarna men det går också att röra ihop i en bunke.
Istället för kalvfärs kan du ta finmalen nötfärs, viltfärs eller kycklingfärs. Be gärna att få köttet mald fint två gånger eller mal det själv.
Dubbla gärna receptet (när du ändå kladdar ner en matberedare) och frys in wallenbergare.
Man kan utesluta ströbrödet och steka wallenbergarna utan panering.
Med en utstickare, en rostfri ring, så kan du forma mycket fina runda och höga wallenbergare. Då oljar du en bricka, fyller smet i ringen upp till kanten, vänder hela ringen med smeten i ströbröd och steker dem någon minut ljust bruna med ringen i stekpannan i smör. Ta sedan upp ringen och stek nästa wallenbergare. För över wallenbergarna på en ugnsplåt och för över till ugnen.
Köttsoppa med rotfrukter och vitkål
Köttsoppa med rotfrukter och vitkål. En god, billig och nyttig soppa som passar att laga med höstens fina rotfrukter och vitkål. Köttsoppa kokt med ben som kan förberedas i god tid. Koka gärna köttbenen som blir grunden till buljongen och det kokta köttet till soppan dagen innan och ställ i kylen. Då blir smaken jättegod och du kan också ta bort fettet som stelnat på ytan i kastrullen.
Hackad libsticka och kryddpeppar är också gott att smaksätta och garnera köttsoppan med.
Servera gärna med ett gott bröd till.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Quorn med pepparrotssås
Quorn med pepparrotssås. Här stekt och gratinerad med paprika samt mozzarella. Gott till är kokt potatis och mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat (sök recept här på receptfavoriter).
Gott till är också ris, råris, quinoa eller pasta som skruvar eller tagliatelle. Även fräst spenat, kokt morot, kokt broccoli eller blomkål passar till.
Du kan använda färsk finriven pepparrot som det är mer klös i. Eller från tub eller burk vilket är lite smidigare men inte smakar lika starkt. Smaka av såsen så den blir så start du vill ha den. Man kan också servera med extra pepparrot bredvid så får den som vill ta extra.
Fluffiga blåbärsplättar
Fluffiga blåbärsplättar. En variant på amerikanska pannkakor stekta som plättar med blåbär i smeten.
Servera med lönnsirap och ev. färska blåbär.
Riktigt smarrigt blir plättarna med någon kula vaniljglass eller en klick grädde smaksatt med lite vaniljsocker och florsocker.
Gott som dessert eller till frukost (då kan du ha sirap, vaniljyoghurt till samt rostade nötter till plättarna).
Kycklingfile marinerad i chili, tandoori och mandel
Kycklingfile marinerad i chili, tandoori och mandel. En nordafrikansk och indisk touch på denna kycklingmarinad. Passar till couscoussallad med yoghurtsås eller raita; kokt basmatiris med jordnötssås och grönsallad; eller med hummus, marinerade bönor och råris. Eller valfria indiska tillbehör.
God också att serveras kall eller uppvärmd på buffé förslagsvis delade i tre delar.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook