AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Sillbullar med korintsås

Sillbullar med korintsås Sillbullar med korintsås är en gammal favorit som serveras med kokt potatis. Korintsås är en sötsur sås med korinter - mindre slags russin.
Du behöver kokt kall potatis och stekt eller kokt kallt kött som kalvkött från ex. kalvstek eller annan rå köttfärs.
Tillsätt mer ättika om du önskar syrligare korintsås.
En del vänder bullarna i ströbröd innan de steks. Det är inte bara sill i sillbullar utan kött också. Kokt kalvkött blir godast. Har man andra köttrester går de givetvis bra. Saltsill ska ligga i mjölk först, redan urvattnade sillfiléer kan användas direkt. Blir smeten för fast går det bra att spä med grädde. Blir den för tunn kan du tillsätta ströbröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 15)
4 port sillbullar med korintsås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 2 stora saltsillsfiléer, flådda, gärna urvattnade
  • 2 dl lättmjölk
  • 3 dl kall kokt potatis, skalad, tärnad
  • 300 g kallt kalvkött, kokt eller stekt eller rå kalvfärs
  • 1 rödlök, klyftad
  • 1 ägg
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1 msk grädde
  • 4 msk smör att steka i
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl skorpmjöl
  • Korintsås: 1 dl korinter
  • 4 dl vatten eller fond som kalv, kyckling eller fisk
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 1 msk socker
  • 1 msk sirap
  • 1 msk vinäger eller ättikssprit (12 %)
  • 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten

Tillagning:

  1. Lägg sillfiléerna i mjölk i 2 timmar. Detta behövs ej om de är urvattnade. Ta upp dem och låt rinna av.
  2. Förbered tillbehör som ex. kokt potatis.
  3. Kör sill, kalla köttrester, kall potatis och rödlöken i en food processor, kvarn eller mixer till en röra.
  4. Blanda sedan de mixade ingredienserna med ägg, potatismjöl, grädde och lite vitpeppar till en smet. Stek ett litet stekprov och smaka av smeten med ev mer peppar.
  5. Forma smeten till små fina platta bullar.
  6. Vänd dem ev. i ströbröd på en tallrik.
  7. Stek sillbullarna några minuter i taget på medelvärme i smör i en stekpanna på varje sida så att de får färg. Gör under tiden såsen.
  8. Korintsås: Koka upp vatten eller buljong med korinter, soja, socker, sirap och vinäger och småkoka i 5 minuter.
  9. Red korintsåsen med potatismjölet genom att röra ut potatismjölet i vatten i en skål eller glas. Tillsätt under omrörning så mycket så att såsen tjocknar till önskad konsistens. Jag tycker korintsåsen ska vara som sweet chilisås i konsistensen.
  10. Servera sillbullarna med korintsåsen samt kokt potatis.


 

Fler recept ur samma kategori som Sillbullar med korintsås:

Kycklingfilé med asiatisk glace
Kycklingfilé med asiatisk glace smaksatt med chili, ingefära, vitlök och sesamolja. Gott till buffé eller huvudrätt till vardags eller fest.
Ostfondue
Ostfundue. Goda lagrade ostar smälta med vitlök och vittvin du doppar vitt bröd i. En ostfondue är trevligt att sitta och umgås kring. Här för en hel fonduegryta till 6 portioner med tre olika ostar. Det går också bra med enbart Gryere samt Emmenthaler.
Har du ingen fonduegryta så går det såklart bra med en annan gryta. Tänk dock på att vid servering så har fonduegrytan en värmekälla under grytan så att man kan ha den på bordet och samtidigt ha varm fondue.
Fungerar bra vad man än väljer att dricka till - mousserande, vitt eller rött. Några klassiska förslag är vitt vin ex. Muscadet, Sauvignon blanc, Sancerre eller Riesling.
Räkna 150-180 gram ost per portion.
Vanligt är att man smaksätter en ostfondue med vitlök och vitt vin. Istället för vitt vin kan man ta Kirsch körsbärsbrännvin eller några msk citronsaft. Vidare kan man ha i senapspulver och paprikapulver i. Någon tsk bikarbonat gör fonduen luftigare och lättare.
Det finns också färdiga ostblandningar att köpa för fondue.
Ostfondue kan egentligen lagas mycket enkelt med enbart en valfri ost som du smälter.
Botten i fonduegrytan som kommer sist och blir lite brun och knaprig gillar många att äta upp.
Pankopanerad torsk
Pankopanerad torsk. Färsk eller fryst torsk panerad i pankosmulor - ett ströbröd som ger en frasig och god panering till fisk.
Du kan servera torsken med valfria tillbehör som ex. kokt potatis och remouladsås. Här har jag valt ett mos med potatis och palsternacka, en kall sås av crème fraiche, majonnäs, citron och dill samt broccoli och riven morot. En nyttig kombination.
Istället för torsk kan du välja sej eller kolja. Välj helst MSC-märkt fisk.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Smörsås Beurre Blanc
Smörsås eller Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker. Smörsås görs med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.
Du kan också ha i en skvätt grädde fast då blir det mer en vitvinssås dock mycket god till fisk som ugnstekt lax, gös eller fast fisk.
Har du inget vitt vin kan du ta vatten och öka på mängden vinäger till dubbla.
Köttfärssås med grädde
Köttfärssås med grädde till pasta som spagetti, skruvar, tagliatelle eller penne.
Istället för chiliflakes kan du ta en halv spansk chilipeppar eller valfri sort efter smak.
Sötsursås
Sötsursås till dipp eller wok. Kinesisk sötsursås görs av tomatpuré, socker och vinäger.
På bilden friterat fläsk med grönsaker i sötsursås.
Se alla recept ur kategorin Såser
Grillad hel fisk med gräslökshollandaise
Grillad hel fisk med gräslökshollandaise, kokt potatis och tomat- samt grönsallad. Du kan välja fisk som multe, makrill, stor aborre, regnbåge, guldbraxen (guldsparid), öring eller valfri sort. På bilden är det grillad multe.
Räkna att en fisk på runt 650 gram räcker till två portioner.
Välj fisk som är krav eller MSC märkt.
Fisken kan även grillas och stekas i ugnen på 225 grader i övre delen av ugnen på grillgaller med en långpanna under i ca 10 minuter på varje sida.
Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.

Panerad spätta med örtsås
Panerad spätta med örtsås. Eller remoulad. Stekt spätta med en enkel och nyttig sås av yoghurt, dill och gräslök serverad med ärtor, kokt potatis samt citron.
Gott och nyttigt.
Spätta kan också serveras med remouladsås - gör gärna en egen av ex. 2 dl finhackade blandade pickles, 1,5 dl majonnäs, 1,5 dl matyoghurt samt 0,5 tsk curry (smaka av med salt och vitpeppar).
Räkna en stor spättafilé per portion eller två mindre per portion efter tycke.
Stekt inlagd strömming
Stekt inlagd strömming eller sill. Inlagda strömmingsflundror. Panerad strömmingsflundrar steks och läggs in i ättikslag med kryddpeppar och rödlök. Serveras kalla till sillbord, påsk, julbord eller bara på knäckebröd.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Marockanska kycklingspett
Marockanska kycklingspett med kryddig marinad. Här med couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula.
Chermoula är som en marockansk pesto och du hittar recept om du söker här på receptfavoriter.
Du behöver 12 små träspett eller fyra stora metallspett.
Vill du ha vegetariska spett så kan du använda bitar av quorn eller halloumi.
Pasta med korv och bacon
Pasta med korv och bacon i tomatsås. God och enkel pastasås med färsk italiensk korv - här salsicca.
Istället för salsicca kan du ta valfri färsk korv ex. chorizo. Använder du ej färsk korv så ska du ej trycka ut korvsmeten utan bara strimla korvarna.
Kokta vårprimörer
Kokta vårprimörer som blomkål, vårlök och knippmorötter är goda att koka och smaksätta med smält smör eller olivolja, salt och peppar.
Vårprimörer är gott tillbehör till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Julpaté Julpate
Julpaté till julbordet smaksatt med muskot, timjan och mejram. Julpate kan serveras med cumberlandsås eller rårörda lingon och saltgurka.
Kokta morötter
Kokta morötter. Knippmorötter och vårmorötter är goda att koka med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Kokta morötter är goda som tillbehör till det mesta.
Vanliga vintermorötter blir också goda att koka.
Kräftströmming
Kräftströmming eller sillåda som är klassisk husmanskost eller julmat på julbordet. Kräftströmming är ugnsbakad sill eller strömming i tomat och dill.
Välj små strömmingar eller sillar. Fryst sill brukar vara små och fina till kräftströmming. Klipp gärna bort fenorna.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Lammkotletter med ugnsgrillad paprika och potatis
Lammkotletter med ugnsgrillad paprika, potatis och lök serverat med sallad med avokado samt rödvinssky som sås.
Vintips till lammkotletter är ex. franskt rött vin från Chateau-neuf-du-pape, Bourgogne eller en Pinot Noir från Nya Zeeland.
Du kan också grilla lammkotletterna på utegrill några minuter på varje sida och sedan låta dem steka klart 5-10 minuter på lägre värme i folie (som ändå är varm från tillbehör). Gör då skyn med bara rödvin och smaksätt med någon tsk soja.
Räkna två stora lammkotletter per portion eller 3-4 mindre per portion.
Älgfärsbiffar
Älgfärsbiffar. Biffar med älgfärs, lök, grädde och ströbröd stekta i smör.
Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar.
Servera förslagsvis med en god gräddig steksky från pannan, samt kokt potatis, lingon och kokta grönsaker.
Kycklingfilé med pesto, klyftpotatis och ratatouille
Kycklingfilé med pesto, klyftpotatis och ratatouille. En god, lättlagad middag med stekt eller grillad kycklingfilé. Ratatouille är en fransk tomatröra med paprika, lök, vitlök och zucchini.
Vintips blir ett smakrikt franskt rödvin förslagsvis Guigal från Rhone.
Ge gärna kycklingfilén färg och smak på grillen eller stekpannan och efterstek den sedan i ugnen några minuter så blir den saftig och god.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook