AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Sillbullar med korintsås

Sillbullar med korintsås Sillbullar med korintsås är en gammal favorit som serveras med kokt potatis. Korintsås är en sötsur sås med korinter - mindre slags russin.
Du behöver kokt kall potatis och stekt eller kokt kallt kött som kalvkött från ex. kalvstek eller annan rå köttfärs.
Tillsätt mer ättika om du önskar syrligare korintsås.
En del vänder bullarna i ströbröd innan de steks. Det är inte bara sill i sillbullar utan kött också. Kokt kalvkött blir godast. Har man andra köttrester går de givetvis bra. Saltsill ska ligga i mjölk först, redan urvattnade sillfiléer kan användas direkt. Blir smeten för fast går det bra att spä med grädde. Blir den för tunn kan du tillsätta ströbröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 12)
4 port sillbullar med korintsås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 2 stora saltsillsfiléer, flådda, gärna urvattnade
  • 2 dl lättmjölk
  • 3 dl kall kokt potatis, skalad, tärnad
  • 300 g kallt kalvkött, kokt eller stekt eller rå kalvfärs
  • 1 rödlök, klyftad
  • 1 ägg
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1 msk grädde
  • Smör att steka i
  • 1 krm vitpeppar
  • Ev. skorpmjöl
  • Korintsås: 1 dl korinter
  • 4 dl vatten eller fond som kalv, kyckling eller fisk
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 1 msk socker
  • 1 msk sirap
  • 1 msk vinäger eller ättikssprit (12 %)
  • 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten

Tillagning:

  1. Lägg sillfiléerna i mjölk i 2 timmar. Detta behövs ej om de är urvattnade. Ta upp dem och låt rinna av.
  2. Förbered tillbehör som ex. kokt potatis.
  3. Kör sill, kalla köttrester, kall potatis och rödlöken i en food processor, kvarn eller mixer till en röra.
  4. Blanda sedan de mixade ingredienserna med ägg, potatismjöl, grädde och lite vitpeppar till en smet. Stek ett litet stekprov och smaka av smeten med ev mer peppar.
  5. Forma smeten till små fina platta bullar.
  6. Vänd dem ev. i ströbröd på en tallrik.
  7. Stek sillbullarna några minuter i taget på medelvärme i smör i en stekpanna på varje sida så att de får färg. Gör under tiden såsen.
  8. Korintsås: Koka upp vatten eller buljong med korinter, soja, socker, sirap och vinäger och småkoka i 5 minuter.
  9. Red korintsåsen med potatismjölet genom att röra ut potatismjölet i vatten i en skål eller glas. Tillsätt under omrörning så mycket så att såsen tjocknar till önskad konsistens. Jag tycker korintsåsen ska vara som sweet chilisås i konsistensen.
  10. Servera sillbullarna med korintsåsen samt kokt potatis.


 

Fler recept ur samma kategori som Sillbullar med korintsås:

Varmrökt lax med gurksallad
Varmrökt lax med gurksallad. Gott och enkelt med kokt potatis till eller serverad på en buffé ex. till påsk, midsommar eller jul.
Gurksalladen är skivad gurka i matyoghurt samt creme fraiche och den friska smaken passar bra ihop med varmrökt lax.
Du kan också ha majonnäs istället för matyoghurt i.
Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap
Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad Savoykål och senap. Kokt broccoli passar också till.
Älgköttbullar
Älgköttbullar. Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Vegan Bechamelsås vit sås
Vegan Bechamelsås. En vit sås med sojaprodukter och utan mejeriprodukter.
God som vit sås grundsås och variant av Bechamelsås som funkar till det mesta som Bechamelsås används till ex. löksås, gratängsås, stuvningar, ostsås osv.
Teriyakisås Teriyakimarinad
Teriyakisås eller Teriyakimarinad är en söt japansk sojasås som är mycket god att marinera och grilla fisk, kött, grönsaker eller kyckling med. Enkel och snabb att laga.
Teriyakisås är enkel och snabb att laga av ljus soja (ex. Kikkoman) samt socker. Gott är det också med japanskt risvin i. Det kan uteslutas dock. Här har jag rett den lite med maizena men man kan också koka ner teriyakisåsen till önskad tjocklek.
Tänk på att använda färsk ljus japansk soja som är en färskvara (och förvaras i kylen). Oxiderad soja och soja som inte luktar gott längre använder du ej till denna sås.
Varianter: tillsätt 0,5 dl rostade sesamfrön (tillsätts vid servering); 1 tsk finhackad ingefära och/eller 0,5 pressad vitlöksklyfta (tillsätts i början med sockret).
Ska du marinera kött eller kyckling så kan du tillsätta 0,5 dl ananasjuice (ej från burk) som innehåller ämnen som mörar köttet.
Valnötspesto pesto med valnötter
Valnötspesto. En god pesto med valnötter istället för pinjenötter. Pesto är en sås du mixar ihop av nötter, lagrad ost, olivolja, basilika samt vitlök.
Nötter du kan använda till pesto är valnötter, pinjenötter, mandel eller hasselnötter.
Förutom basilika kan du också ha bladpersilja och/eller ruccola.
Parmesanost kan ersättas med riven Grano Padano eller annan hård lagrad ost.
Förvara peston i kylen högst några dagar eller använd den direkt.
Valnötspesto passar till pasta (spagetti), att pensla som grillsås, som sås till grillat, ha på buffe, bred på skivad baguette och rosta i ugnen, blanda med nykokt potatis till potatissallad osv. Pesto kan användas till mycket.
Se alla recept ur kategorin Såser
Rödspätta eller plattfisk med remouladsås
Rödspätta eller annan plattfisk med remouladsås samt kokt potatis är gott och rätt nyttigt.
Du kan dubbelpanera eller enkelpanera fisken. Välja plattfisk med ben och skinn eller som filéer utan skinn och ben.
Hela plattfiskar med skinn och ben är gott att panera i enbart rågmjöl och sedan steka i smör. Plattfisk utan skinn i filéer kan man dubbelpanera med vetemjöl blandat med salt sedan ägg och sist ströbröd.
Välj MSC-märkt rödspätta, bergtunga annan tunga eller flundra som skrubba.
Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor
Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor. Ett recept med inspiration från Mexico. Där har man ofta fisk i tacos eller pitabröd som alternativ till kött.
Ättikslag
Ättikslag till inlagd sill, strömming, rödbetor, gurka eller annat.
Detta recept räcker till en 0,5 liters glasburk.
Har du mer sill eller grönsaker att lägga in så ökar du mängden lag av vatten, ättika och socker samt kryddor så att du har lag som täcker allt i burkarna.
En variant på den klassiska inläggninglagen 1-2-3-lag (en del ättiksprit 12%, två delar socker och 3 delar vatten).
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Tzayspett med Mimosasallad
Tzayspett med mimosasallad, kokt potatis, broccoli och sallad. En god vegetarisk rätt med Mimosasallad på färsk frukt och yoghurt.
Tzay-spett finns frysta i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein smaksatt med chili och ingefära.
Mimosasallad med yoghurt
Mimosasallad med yoghurt samt utan ägg, grädde eller majonnäs. En nyttigare Mimosasallad med färsk frukt istället för fruktsallad från burk.
Du kan använda valfri matyoghurt ex. Turkisk eller Grekisk yoghurt.
Pizza på tunnbröd
Pizza på tunnbröd. Arabiska tunnbröd (Libabröd) är enkla att laga och blir mycket goda som pizza med tomat, ost och valfritt pålägg.
På bilden färska champinjoner, chiliflakes, skinka och vid sidan färsk spenat.
Du kan välja andra pålägg du gillar ex. salami och gul lök; inlagd paprika, bacon samt vitlök; skinka och ananas osv.
Hittar du inte arabiska tunnbröd kan du ta stora tortillas.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Palt Pitepalt paltrecept
Palt eller pitepalt. Ett gott paltrecept med mandelpotatis, kornmjöl, vetemjöl och fläsk.
Koka palten och servera med lingonsylt och kallt smör (som får smälta över palten).
Flatpalt heter platt palt utan fläskfyllning, dessa kokas bara 30 minuter (serveras dock med stekt fläsk och lingon). Flatpalt funkar också för vegetarianer då kan man servera lingonsylt till förstås. Nåt salt är också gott till då istället för fläsket i palten som ex. stekt halloumiost.
Du kan dubbla recept och koka palt i två kastruller om du ska laga till många portioner.
Numer finns också pitepalt som färdig mjölmix.
Köttsoppa grönsakssoppa med kött och klimp
Köttsoppa. Gör egen klassisk svensk köttsoppa med grönsaker och ev. soppklimp.
En grönsakssoppa med kött som du kokar av ex. soppkött som högrev och goda grönsaker som purjolök, rotselleri, potatis och morot.
Gott med klimp i men det är valfritt.
Köttsoppan kan också smaksättas med några blad libbsticka samt grovt mald kryddpeppar. Är det blast på rotsellerin kan du koka med stjälkarna i soppkoket och hacka bladen att garnera med.
Biff Greta
Biff Greta är en rätt med stekt tärnad oxfilé marinerad i stark senap samt äggula. Klassisk Biff Greta brukar serveras med råstekt potatis. Det blir också gott med andra tillbehör som på bilden med ugnsstekt potatis i skivor och rostad blomkål.
Biff Greta kan också serveras på smörstekt vitt bröd eller toast.
Tomatsallad, grönsallad och/eller kokt broccoli, vaxbönor eller ärtor är också gott till Biff Rydberg.
Biff Rydberg är liknande som Biff Greta men då steks den tärnade oxfilén i tärningar som det är och serveras med äggula på toppen, råstekt potatis samt stekt hackad lök.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Pytt i panna med kassler GI LCHF
Pytt i panna med kassler GI LCHF. En pytt utan potatis med grönsaker, soltorkad tomat, bönor och kassler.
Du kan variera innehåll i pytten och ha andra grönsaker, bönor och linser med lågt kolhydratinnehåll ex: tärnad zucchini, paprika, blomkål, spenat, vitkål, rödkål, grönkål, röda eller gröna linser, vita bönor, sojabönor, svarta bönor osv.
Pytten kan serveras med stekt ägg om du önskar. Inlagda rödbetor tror jag är lite för mycket socker för GI och LCHF dock.
Uteslut majsen om du är mycket noga med din GI eller LCHF kost.
Ska du laga vanlig pytt i panna med kassler så tar du och steker hackad lök med tärnad kokt potatis samt tärnad kassler samt smakar av med salt och peppar.
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök. Marinerade bönor passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk.
Koka helst egna bönor.
Grillad kalventrecote med pepparrotssås
Grillad kalventrecote med pepparrotssås, rostad klyftpotatis, kokt morot, ruccola och tärnad tomat.
Istället för kalventrecote kan du grilla vanlig entrecote, ryggbiff, fläskfilé, fläskkarré, kycklingfilé eller halloumiost.
Du kan också steka köttet i en grillpanna istället för på utegrillen.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook