Sill med rom och crème fraiche

Introduktion och förberedelse för inläggning

Sill med rom och créme fraiche garnerad med rödlök. En romsill gjord på inläggningssill smaksatt med rom.

Val av rom

  • Du kan ta valfri rom som röd eller svart rom. Med röd rom blir den finast i färgen. Stor fin regnbågsrom är också god.
  • Använder du svart rom så tänk på att den färgar av sig i såsen som blir lite grå men den är god ändå.
  • Vill man ha riktigt lyxig sill så garnerar man med löjrom - gärna äkta Kalixlöjrom.

Framförhållning

Romsillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.

Val av sill

  • Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
  • Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
  • Använder du färsk sill så ska du först lägga in egen sill eller strömming - receptet hittar du här.

4 portioner sill med rom och crème fraiche

  • Förberedelse: 6 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 11 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 burk på 40 gram valfri rom
  • 0,5 rödlök (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
  7. Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
  8. Häll av lagen och klipp sillen i 2 cm bitar.
  9. Blanda i en skål med créme fraiche och rom. Spara lite rom att garnera med.
  10. Garnera med hackad rödlök och en klick rom. Förvara kallt till servering.
E-mail
Medel: 3.9 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-15