Shole Zard Persisk risdessert

Shole Zard är en Persisk kall dessert med ris smaksatt med saffran och garnerad med kanel, mandel och pistaschnötter.
Shole Zard är lik en rispudding.
Namnet Shole Zard betyder fritt översatt Gula eldflammor pga av saffranspistiller som är vanlig variant av saffran att smaksätta med (i sverige är saffran på påse vanligast så här blir riset mest bara gult).
Shole Zard garneras med malen kanel, strimlad mandel och pistaschnötter. Även rosa kärnor av granatäpple är fint att garnera med.
Rosta gärna nötterna lätt i en torr panna innan garnering.

8 portioner Shole Zard

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 50 min

Ingredienser

  • 2,5 dl jasminris
  • 1,5 liter vatten
  • 30 gram smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 1 dl rosenvatten
  • 1 påse saffran
  • 0,5 dl strimlad sötmandel
  • 2 msk krossad pistagekärnor
  • 2 tsk kanel

Tillagning

  1. Lägg riset i blöt över natten om du har tid och framförhållning.
  2. Koka riset i vattnet med smör eller margarin i ca en timme. Det ska bli som en gröt i konsistensen. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt socker, saffran och rosenvatten och rör runt tills sockret löst sig.
  4. Förbered en eller två brickor med portionsformar. Det kan vara små fat, skålar eller kokottformar.
  5. Fördela rissmeten i formarna.
  6. Låt de svalna.
  7. Ställ in Shole Zard att kallna (och stelna) i kylen några timmar. Helst över natten.
  8. Vid servering så garnerar du först formarna med Shole Zard med strö över ett tunt lager malen kanel, strimlad mandel och hackad pistagekärnor.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer