Shole Zard Persisk risdessert

Shole Zard är en Persisk kall dessert med ris smaksatt med saffran och garnerad med kanel, mandel och pistaschnötter.
Shole Zard är lik en rispudding.
Namnet Shole Zard betyder fritt översatt Gula eldflammor pga av saffranspistiller som är vanlig variant av saffran att smaksätta med (i sverige är saffran på påse vanligast så här blir riset mest bara gult).
Shole Zard garneras med malen kanel, strimlad mandel och pistaschnötter. Även rosa kärnor av granatäpple är fint att garnera med.
Rosta gärna nötterna lätt i en torr panna innan garnering.

8 portioner Shole Zard

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 50 min

Ingredienser

  • 2,5 dl jasminris
  • 1,5 liter vatten
  • 30 gram smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 1 dl rosenvatten
  • 1 påse saffran
  • 0,5 dl strimlad sötmandel
  • 2 msk krossad pistagekärnor
  • 2 tsk kanel

Tillagning

  1. Lägg riset i blöt över natten om du har tid och framförhållning.
  2. Koka riset i vattnet med smör eller margarin i ca en timme. Det ska bli som en gröt i konsistensen. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt socker, saffran och rosenvatten och rör runt tills sockret löst sig.
  4. Förbered en eller två brickor med portionsformar. Det kan vara små fat, skålar eller kokottformar.
  5. Fördela rissmeten i formarna.
  6. Låt de svalna.
  7. Ställ in Shole Zard att kallna (och stelna) i kylen några timmar. Helst över natten.
  8. Vid servering så garnerar du först formarna med Shole Zard med strö över ett tunt lager malen kanel, strimlad mandel och hackad pistagekärnor.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer