Shiitake med salladslök

Shiitake med salladslök är en god vegetarisk samt vegan rätt men också ett gott svamptillbehör till det mesta. Shiitake är en mycket god och lyxig matsvamp som passar utmärkt med soja, hoisinsås, sambal oelek (chili) vitlök, salladslök och risvinäger. Istället för shiitake blir det gott med annan matsvamp som champinjoner, skogschampinjoner, portabello, fältchampinjon, Karl-johan eller annan fast matsvamp. Blanda gärna olika sorter. Kantareller funkar nog också men är inte direkt förstaval. 

Kan serveras med kokt asiatiskt ris som jasminris eller japanskt ris. Några goda tillbehör är vidare kokt råris eller matvete för mer fibrer; ett annat alternativ är att blanda runt kokta äggnudlar med svampen och sojan.

Tillsätt mer grönt: vill du ha fler och andra grönsaker i så kan du ha fräsa med bladspenat, purjolök, vårlök, babyspenat, sesamfrön, strimlad morot, böngroddar, minimajs, palmhjärtan, blomkål, vitkål, rödkål, spetskål, grönkål och broccoli. Öka då på övriga ingredienser lite så att du får lite sås och smak på det hela.

Variation: tillsätt en msk finriven färsk ingefära, 0,5 hackad röd chili eller 1 tsk chiliflakes, 0,5 tsk sesamolja för en hetare variant. Ostronsås och ketchap manis kan man också ha i. 

Hoisinsås är en kinesisk plommonsås som finns i vanliga affärer. Kan uteslutas eller bytas mot ex. söt ljus soja som ketchap manis, mörk söt soja, söt svart bönpasta eller ostronsås. 

2 port shiitake med salladslök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 msk matolja som majsolja, rapsolja eller solrosolja
  • 150 gram shiitake-svamp
  • 50 gram salladslök, 7-8 stycken
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk pressad vitlök
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 msk ljus soja, typ japansk
  • 1 tsk socker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk risvinäger
  • 0,5 krm salt
  • Tillbehör: 2 portioner kokt jasminris, äggnudlar, matvete eller råris (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och rensa shiitake-svampen och skär den i skivor. Skölj och skär salladslöken i grova bitar ca 2 cm långa.
  2. Bryn shiitake-svampen i en matsked olja så att den får färg i en wok, stekgryta eller panna med höga kanter.
  3. Tillsätt vitlök, sambal oelek, salladslök, soja och socker. Rör runt och fräs några sekunder. Tillsätt vatten så att du får lite mer sås efter tycke. Koka upp. Smaka av med mer soja, risvinäger samt salt.
  4. Servera shiitake svampen med valfritt tillbehör som kokt ris, matvete, råris eller fler grönsaker. Eller blanda i kokta äggnudlar med svampen och smaka av med soja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer