Shiitake med salladslök

Introduktion och förberedelse

Shiitake med salladslök är en god vegetarisk samt vegan rätt men också ett gott svamptillbehör till det mesta.

Val av svamp

Shiitake-svamp är en mycket god och lyxig matsvamp som passar utmärkt med soja, sambal oelek (chili), vitlök, salladslök och risvinäger.

  • Istället för shiitake blir det även gott med annan matsvamp som champinjoner, skogschampinjoner, portabello, fältchampinjon, Karl-johan eller annan fast matsvamp. Blanda gärna olika sorter.

Serveringsförslag

Tillsätt mer grönt

Vill du ha fler och andra grönsaker i så kan du ha fräsa med bladspenat, purjolök, vårlök, babyspenat, sesamfrön, strimlad morot, böngroddar, minimajs, palmhjärtan, blomkål, vitkål, rödkål, spetskål, grönkål och broccoli. Öka då på övriga ingredienser lite så att du får lite sås och smak på det hela.

Varianter

  • Tillsätt en msk finriven färsk ingefära, 0,5 hackad röd chili eller 1 tsk chiliflakes, 0,5 tsk sesamolja för en hetare variant.
  • Ostronsås och ketjap manis kan man också ha i.
  • Gott i är även Hoisinsås som är en kinesisk plommonsås som finns i vanliga affärer.
  • Vidare passar söt ljus soja som ketjap manis, mörk söt soja eller söt svart bönpasta i.

2 port shiitake med salladslök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 msk matolja som majsolja, rapsolja eller solrosolja
  • 150 gram shiitake-svamp
  • 50 gram salladslök, 7-8 stycken
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk pressad vitlök
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 msk ljus soja, typ japansk
  • 1 tsk socker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk risvinäger
  • 0,5 krm salt
  • Tillbehör: 2 portioner kokt jasminris, äggnudlar, matvete eller råris (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och rensa shiitake-svampen och skär den i skivor. Skölj och skär salladslöken i grova bitar ca 2 cm långa.
  2. Bryn shiitake-svampen i en matsked olja så att den får färg i en wok, stekgryta eller panna med höga kanter.
  3. Tillsätt vitlök, sambal oelek, salladslök, soja och socker. Rör runt och fräs några sekunder. Tillsätt vatten så att du får lite mer sås efter tycke. Koka upp. Smaka av med mer soja, risvinäger samt salt.
  4. Servera shiitake svampen med valfritt tillbehör som kokt ris, matvete, råris eller fler grönsaker. Eller blanda i kokta äggnudlar med svampen och smaka av med soja.
E-mail
Medel: 3.1 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 216 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-15