Shabu Shabu - en slags japansk fondue

Shabu Shabu är en slags japansk fondue. Japansk Shabu Shabu är en sällskapsrätt. En slags fondue där gästerna doppar kött och grönsaker i en buljonggryta och sedan i soja i egna små dippskålar bredvid.
Mycket nyttigare än köttfondue med olja och feta såser. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick samt fonduegafflar.
Serveras med japanskt ris. Riset sparar japanen vanligtvis till sist.
Här är ett förslag på grönsaker som kan varieras med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon.
Ljus lageröl eller grönt te och sake är gott att dricka till japansk fondue.

4 portioner Shabu Shabu

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g mört nötkött som lövbiff, utskuren biff eller oxfilé
  • 2 morötter
  • 1 huvud salladskål
  • 200 g färska champinjoner eller skogschampinjoner
  • 150 g tofu
  • 1 purjolök
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond eller 2 kycklingbuljongtärningar
  • 1,5 liter vatten (eller 1,5 liter riktig kycklingbuljong)
  • 1 dl sake eller vitt vin
  • 1 tsk salt
  • 4 msk ljus japansk soja
  • Tillbehör: 2 dl ljus japansk soja
  • 4 tsk sesamfrön
  • 4 port japanskt kokt ris

Tillagning

  1. Börja med att koka japanskt klibbigt ris.
  2. Förbered ingredienserna till shabu shabun: Lövbiff: strimla köttet fint eller banka ut det tunt och skär i ex. 2-3 cm breda remsor. Mör biff eller oxfilé: skiva köttet så tunt du kan och skär i bitar lagom för en munsbit.
  3. Skala och skär morot i ca 4 cm stavar.
  4. Skär salladskål i grova bitar.
  5. Dela champinjoner på mitten.
  6. Skär purjolökarna i fingerlånga bitar, klyv på längden och skölj dem.
  7. Dela tofun i bitar.
  8. Lägg upp alla fina ingredienser i snygga små grupper på ett stort fat och ställ på bordet.
  9. Koka upp vatten och smaksätt med kycklingfond, sake eller vitt vin, lite ljus soja och salt. Misopasta tycker jag också är gott i. Häll i en fonduegryta eller annan valfri gryta.
  10. Rosta sesamfrön i torr stekpanna och fördela i fyra dippskålar i storlek som temuggar. Häll på ca 0,75 dl soja i varje.
  11. Ställ fram grytan med het buljong på bordet. En fonduegryta har ofta värmekälla under. Använder du en vanlig gryta så får du ha en värmekälla under, antingen det är värmeljus, spritlåga eller en liten elplatta.
  12. Sätt fram riset och små skålar till det.
  13. Klart att äta. Tips är att fylla upp grytan med en ex. hälften av ingredienserna - först morot, salladskål, champinjoner, purjolök - låt koka någon minut - sedan tofu och sist kött. Låt koka ca 30 sekunder. Eller låt var och en doppa ner kött och grönsaker i buljongen. Kött och grönsaker doppas sedan i dipsåsen (sojan). Servera med riset bredvid.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer