Shabu Shabu - en slags japansk fondue

Shabu Shabu är en slags japansk fondue. Japansk Shabu Shabu är en sällskapsrätt. En slags fondue där gästerna doppar kött och grönsaker i en buljonggryta och sedan i soja i egna små dippskålar bredvid.
Mycket nyttigare än köttfondue med olja och feta såser. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick samt fonduegafflar.
Serveras med japanskt ris. Riset sparar japanen vanligtvis till sist.
Här är ett förslag på grönsaker som kan varieras med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon.
Ljus lageröl eller grönt te och sake är gott att dricka till japansk fondue.

4 portioner Shabu Shabu

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g mört nötkött som lövbiff, utskuren biff eller oxfilé
  • 2 morötter
  • 1 huvud salladskål
  • 200 g färska champinjoner eller skogschampinjoner
  • 150 g tofu
  • 1 purjolök
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond eller 2 kycklingbuljongtärningar
  • 1,5 liter vatten (eller 1,5 liter riktig kycklingbuljong)
  • 1 dl sake eller vitt vin
  • 1 tsk salt
  • 4 msk ljus japansk soja
  • Tillbehör: 2 dl ljus japansk soja
  • 4 tsk sesamfrön
  • 4 port japanskt kokt ris

Tillagning

  1. Börja med att koka japanskt klibbigt ris.
  2. Förbered ingredienserna till shabu shabun: Lövbiff: strimla köttet fint eller banka ut det tunt och skär i ex. 2-3 cm breda remsor. Mör biff eller oxfilé: skiva köttet så tunt du kan och skär i bitar lagom för en munsbit.
  3. Skala och skär morot i ca 4 cm stavar.
  4. Skär salladskål i grova bitar.
  5. Dela champinjoner på mitten.
  6. Skär purjolökarna i fingerlånga bitar, klyv på längden och skölj dem.
  7. Dela tofun i bitar.
  8. Lägg upp alla fina ingredienser i snygga små grupper på ett stort fat och ställ på bordet.
  9. Koka upp vatten och smaksätt med kycklingfond, sake eller vitt vin, lite ljus soja och salt. Misopasta tycker jag också är gott i. Häll i en fonduegryta eller annan valfri gryta.
  10. Rosta sesamfrön i torr stekpanna och fördela i fyra dippskålar i storlek som temuggar. Häll på ca 0,75 dl soja i varje.
  11. Ställ fram grytan med het buljong på bordet. En fonduegryta har ofta värmekälla under. Använder du en vanlig gryta så får du ha en värmekälla under, antingen det är värmeljus, spritlåga eller en liten elplatta.
  12. Sätt fram riset och små skålar till det.
  13. Klart att äta. Tips är att fylla upp grytan med en ex. hälften av ingredienserna - först morot, salladskål, champinjoner, purjolök - låt koka någon minut - sedan tofu och sist kött. Låt koka ca 30 sekunder. Eller låt var och en doppa ner kött och grönsaker i buljongen. Kött och grönsaker doppas sedan i dipsåsen (sojan). Servera med riset bredvid.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer