Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar

Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar är mest poppis runt Fettisdagen som är tisdagen efter fastlagssöndagen och sista dagen innan påskfastan. 2017 blir Fettisdagen tisdagen den 28 februari. Förr när man fastade så festade man med semlor innan fastan började. Läs mer här

Bullar formar du enklast genom att ta en lagom bit deg och håll den som en datamus, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir den boll eller rund bulle.

Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).

12 st semlor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 25 g färsk jäst
  • 2 krm salt
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 0,5 dl socker
  • 9 dl vetemjöl (500 gram)
  • 1 uppvispat ägg
  • Tillbehör: 200 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl florsocker

Tillagning

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
  4. Tillsätt salt, kardemumma (kardemumma), socker och det mesta av mjölet - spara 1 dl till utbakning.
  5. Pensla ihop ägg i ett glas. Tillsätt hälften av ägget till degen och spara hälften till penslingen innan gräddning.
  6. Arbeta degen till semlorna smidig och jäs under bakduk 45 min.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut rätt små (tänk på att de jäser), runda och släta bullar. Tips: dela degen på mitten till fyra delar. Sedan varje del till 3 delar. Då får du tolv bullar. Ta en bit deg och håll den mot bakbordet, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir den boll eller rund bulle.
  9. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  10. Låt bullarna jäsa 30 minuter övertäckta.
  11. Pensla med uppvispat ägg.
  12. Grädda i mitten av ugnen i 7-8 minuter. Låt bullarna till semlorna svalna på galler under bakduk.
  13. Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet (om du önskar) och blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Eller blanda bara mandelmassa med mjölk till en röra. Fyll bullarna med mandelmasseblandningen.
  14. Vispa grädden och klicka det på semlorna.
  15. Lägg på locken på semlorna och pudra över lite florsocker innan servering.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer