Sellerisoppa

Sellerisoppa med rotselleri, lök, grönsaksbuljong, citron och en skvätt grädde. En vegetarisk soppa som passar till soppmiddag, sopplunch, förrätt till fest eller till lunchlådan till jobbet. Ett surdegsbröd passar till soppan.
Vill du ha en vegan sellerisoppa så använd sojagrädde eller Oatly Imat.
Här jag smaksatt soppan med riktigt sellerisalt från Werners Gourmetservice (finns i välsorterade butiker) men det går bra att utesluta.
Hackad bladpersilja, riven parmesan, grovhackade stjälkselleriblad eller strimlad gräslök.

4 portioner sellerisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 900 gram rotselleri (oskalad)
  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,2 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tsk sellerisalt (valfritt)
  • 2 dl grädde
  • 60 gram salladslök
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 pkt krasse till garnering

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Lägg i en kastrull tillsammans med olivolja. Stek på medelvärme och rör då och då.
  3. Skär bort det yttre skalet på rotsellerin samt tärna den i ca 1,5x1,5 cm bitar.
  4. Tillsätt rotsellerin.
  5. Skala och hacka vitlök samt tillsätt den. Fräs någon minut.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, citronsaft, salt, peppar och sellerisalt.
  7. Koka rotsellerin mjuk i ca 30 minuter på låg värme under lock.
  8. Rosta pumpafrön i en stekpanna om du vill ha det till.
  9. Mixa soppan med en stavmixer. Du kan mixa den helt slät eller ha kvar lite bitar rotselleri - gör som du vill.
  10. Tillsätt salladslök.
  11. Tillsätt grädde, rör om och koka upp.
  12. Smaka av soppan med salt och peppar.
  13. Servera sellerisoppan och garnera ev. med klippt krasse samt rostade pumpafrön.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer