Sashimi med lax

Servera en tallrik eller fat skivad färsk med japanska tillbehör. Gott som förrätt.
Sashimi är rå lax med inlagd ingefära, soja och wasabi.

Rå lax är det säkrast om man fryser i något dygn innan den serveras rå (då dör eventuella men ovanliga parasiter). Detta gäller speciellt gravida. Ofta har vanlig färsk lax ändå varit fryst en gång så fråga i affären. Sashimi är också gott som alternativ till den gravade laxen på midsommarbordet och julbordet. 

Vill du ha en variant på sojasåsen så kan du tillsätta hackad färsk koriander, hackad färsk chili, lite sesamolja samt en halv pressad vitlök.

4 portioner sashimi med lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 500 gram lax, fryst tinad eller gravad
  • 0,5 burk inlagd ingefära (gari)
  • 1 liten flaska japansk ljus soja ex. Kikkoman
  • 4 tsk grön pepparrot (wasabi)

Tillagning

  1. Skiva laxen mot fibrerna och lägg upp snyggt på fat eller tallrikar.
  2. Servera laxen med lite inlagd ingefära (gari), en liten skål med ljus japansk soja samt en klick grön pepparrot (wasabi) vid sidan.
  3. Laxen äts sedan doppad i lite soja, med en bit ingefära och med en knivsudd grön pepparrot (stark).
  4. Utmärkt gott till kyld snaps eller japanskt risvin sk saké.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer