Sandkaka

Introduktion och förberedelse

Sandkaka är en smulig sockerkaka smaksatt med konjak.

Kan glaseras med aprikossylt om man önskar.

Sprucken eller hel på ytan

Du kan baka sandkaka så att den håller ihop eller spricker upp beroende på smak.

  • Välj mellan 170 grader eller 220 grader. På lägre värme får du baka i ca 10 minuter extra men då spricker ej sandkakan upp mycket som den gör på högre värme.

Vill du ha en sandkaka som sprucket i mitten så är det fint om den ska serveras fylld med aprikossylt. Då skär man upp lite extra och fyller med aprikossylt i mitten innan den skivas upp för servering.

Tips

  • Receptet kan minskas till en tredjedel om du bara ska baka en form med sandkaka.
  • Sandkakan går bra att frysa och håller sig länge.

3 brödformar sandkaka, ca 39 bitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram smör, rumsvarmt
  • 500 gram socker
  • 3 cl konjak
  • 500 gram ägg
  • 250 gram potatismjöl
  • 250 gram vetemjöl
  • 15 gram bakpulver
  • 3 avlånga brödformar
  • 3 msk smör och 1 dl ströbröd att bröa formarna med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 170 - 220 grader.
  2. Lägg fram smör att bli mjukt. Skiva ev. upp det. Du kan också mikra det mjukt och röra utan att det smälter.
  3. Väg upp socker och smör i en bunke. Tillsätt konjak.
  4. Vispa fluffigt i fem minuter med elvisp eller i matberedare.
  5. Väg upp ägg.
  6. Vispa i lite ägg i taget i smörblandningen.
  7. Väg upp potatismjöl, vetemjöl och bakpulver.
  8. Vänd i smörblandningen till en jämn smet.
  9. Smörj och bröa formarna.
  10. Fördela smeten jämnt i formarna.
  11. Grädda sandkakorna i 30-40 minuter i mitten av ugnen. Känn med en sticka om smeten är stelnat i mitten och ej är kladdig. Baka annars några minuter till.
  12. Ta ut sandkakorna och stjälp upp dem på galler att svalna.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-14