Saltlag

Grundrecept på olika saltlag eller saltlake till bla saltgurka, tjälknöl, sill, rökning, fågel, lammlår, skinka, fisk, att rimma med osv.
Inlagd saltgurka kan smaksättas med ex: 10 dillkronor eller hackade dillstjälkar, 20 blad av svarta vinbär eller körsbär och 0,5 färsk skalad pepparrot i tärningar.

1 sats saltlag

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • SALTLAG TILL 1 KG GURKA: 1 liter vatten
  • 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl salt
  • 2 tsk socker
  • SALTLAG TILL 1,5 KG (INNAN STEKNING) TJÄLKNÖL: 5 dl vatten
  • 0,5 dl salt
  • 2 tsk strösocker
  • 0,5 tsk krossad vitpeppar
  • 0,5 tsk krossad svartpeppar
  • SALTLAG TILL 1 KG FISK FÖR RÖKNING: 0,5 dl strösocker
  • 2 liter vatten
  • 4 dl grovt salt
  • 7 krossade enbär
  • SALTLAG TILL RÖKT KÖTT: 700 g grovt salt
  • 5 liter vatten
  • 10 gram salpeter
  • 5 sockerbitar
  • SALTLAG TILL EN STOR FÅGEL SOM 1,5 KG KYCKLING: 2 liter vatten
  • 1,5 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • SALTLAG TILL LAMMLÅR CA 2 KG: 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • SALTLAG TILL EN SKINKA CA 4 KG: 5 liter vatten
  • 750 gram salt
  • 1 dl socker
  • SALTLAG TILL SILL OCH FISK: 1 liter vatten
  • 1,5 dl grovt salt
  • 0,5 dl socker

Tillagning

  1. Mät upp vatten, salt och socker samt ev. kryddor i en kastrull.
  2. Värm och rör så att salt och socker löser sig.
  3. Låt saltlagen svalna.
  4. Nu kan du använda din saltlag att rimma med.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer