Salsasås

Salsasås till nachos eller tortillachips. Hemgjord het salsa eller dipp med tomatsås, chili, vitlök, lök och gurka. Gör din egen salsadipp.

Annat gott i mexikansk salsasås är finhackad: färsk koriander, bladpersilja, oliver, paprika, salladslök och/eller färska tomater.
5 dl salsasås räcker till 1-2 påsar nachos och ca 8 personer.

Salsan håller sig länge i kylen. Salsan kan användas som sås till annat också: servera som sås till det mesta ex. grillad lax, kyckling eller annat kött, fisk eller grönsaker. Ha som salsasås till tacos och mexikansk mat.

Istället för krossade tomater kan du hacka några färska tomater med eller utan skal. Vill du ha utan skal så får du skära ett kryss i motsatta ändan av blomfästet samt koka dem i 1-2 minuter, skölj kallt, skala sedan av skinnet, klyfta samt kärna ur dem och tärna dem.

5 dl salsasås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2,5 dl krossade tomater
  • 1 chilifrukt som ex. orange eller grön piri piri eller annan chilifrukt efter smak och hetta
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 gurka
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 4 msk röd eller vit vinäger
  • 2 msk socker
  • 3 droppar tabasco att smaka av med

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök och lägg i en skål.
  2. Skala och pressa i vitlök.
  3. Skölj och dela gurka, finhacka den i tärningar och lägg i skålen.
  4. Skölj och finhacka chili. Rör i skålen. Akta så du inte petar dig i ögat efter bara.
  5. Rör i tomaterna samt salt, vinäger, socker och olivolja.
  6. Smaka av salsasåsen med ev. mer hetta (hacka i mer chili eller smaka av med tabasco), salt, vinäger samt socker.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer