Salsa med Arbol chili

Introduktion och förberedelse

Salsa eller chilisås med Arbol chili, vitlök, tomat och olivolja.

Det blir 3 dl salsa med Arbol chili. En liten burk som räcker till runt 6-8 portioner.

Serveringsförslag

  • Gott som tacosås till Mexikansk mat som tortillas, tacos, mackor, grillat samt att blanda med exempelvis pulled kyckling, biff eller fläsk med mera.
  • Funkar även till annat ex. som chilisås eller chilimarinad till grillat kött, fisk, kyckling eller grönsaker.

Arbol chilis

Arbol chilis är ca 5 cm långa torkade röda chilifrukter. Fulla med god smak och hetta. Vanligt till tacosås i Mexico. Finns i välsorterade matbutiker - fråga så kan de ta hem.

Finns även att beställa på nätet från Chilihouse i Danmark.

Alternativt kan man ta annan valfri torkad röd chili som exempelvis torkad chipotle Morita från Santa Maria.

1 sats arbol chili

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 Arbol chilis
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 gram cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj och torka av chilis.
  2. Skala vitlöksklyftor.
  3. Rosta chilis hela med tomater samt vitlöksklyftor i en stekpanna några minuter tills de har lite brända fläckar här och där.
  4. Skär bort stjälken på chilisarna.
  5. Lägg chili, vitlök, tomater, olivolja och salt i en mixer eller matberedare. Eller mixa i en skål med stavmixer.
  6. Mixa till en slät sås och smaka av med salt och peppar.
  7. Om man vill kan man nu koka salsan 5-10 minuter för en rundare smak.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 21 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25

Tillbehör och liknande recept:

Mexikansk Streetfood från grunden

Gillar du Texmex så kommer du att älska Mexikansk streetfood. Mexikansk streetfood med majstortillas...