Sachertårta chokladtårta

Sachertårta. En klassiskt chokladtårta från Österrike. Smaskig chokladkaka som fylls med aprikosmarmelad och täcks med smält choklad.
Du kan blanda hälften mörk blockchoklad och fin mörk choklad om du vill.

12 bitar Sachertårta chokladtårta

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 150 gram mörk fin choklad ex. 70%
  • 150 gram smör
  • 2 dl socker
  • 0,5 dl honung
  • 4 ägg
  • 1,6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 dl fin aprikosmarmelad
  • 100 gram mörk choklad ex. 70%
  • 4 msk smör till garnering och formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa rumsvarmt smör och socker pösigt. Du kan värma smöret försiktigt i mikron om det är kylskåpskallt.
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Smörj och bröa en rund springform eller sockerkaksform med smör och ströbröd.
  5. Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron i en skål. Tillsätt honungen.
  6. Rör ner ett ägg i taget i smör- och sockerblandningen under kraftig vispning.
  7. Blanda sedan i den smälta chokladen.
  8. Rör ner mjölet (sikta det gärna) till en jämn chokladsmet.
  9. Häll chokladsmeten i formen och baka i 45 minuter i nedre delen av ugnen.
  10. Ta ut chokladkakan och låt den svalna.
  11. Stjälp upp kakan (eller lossa kanten på springformen).
  12. Dela chokladkakan i två tårtbottnar med en lång kniv.
  13. Bred ett tjockt lager aprikosmarmelad på den nedre botten och lägg över den övre tårtbotten.
  14. Bryt chokladen till garneringen i bitar och smält över vattenbad eller mikron i en skål. Rör i någon msk smör.
  15. Täck tårtan med den smälta chokladen. Bred chokladen på översida och kanter. Låt chokladen stelna. Vill du ha extra blank och hållbar chokladyta så kan du temperera chokladen innan - sök efter temperera choklad här på receptfavoriter. Du kan också garnera sachertårtan med chokladfigurer genom att ringla små mönster på smörpapper och garnera på varje tänkt bit sachertårta. Eller bred ut smält mörk och vit choklad i tunna marmorlika lager som du låter stelna och bryter till bitar; eller skrapar ut små solfjädrar med en degskrapa.
  16. Sachertårta är gott serverad med vispad grädde.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer