Runda skorpor

Baka hembakta klassiska svenska runda veteskorpor.
Runda skorpor är goda med marmelad, smör och ost till fika mm.
Torkade skorpor håller sig länge i lufttät burk.
Runda skorpor bakas runda som platta bullar och delas på mitten med gaffel.
Sedan rostas och torkas skorporna så de blir hållbara och knapriga.
Gott är också att strö kanel och socker på skorporna innan de torkas - då blir den söt variant av skorpor.

80 runda skorpor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 liter vetemjöl
  • 2 tsk kardemummakärnor eller en msk malen kardemumma (valfritt)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk hjorthornssalt (valfritt men ger knapriga skorpor)

Tillagning

  1. Stöt kardemumman fint.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och kardemumma. Värm till fingervarmt ca 38 grader.
  3. Smula ner gästen i en stor degbunke och tillsätt lite av den ljumma mjölken. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt resterande mjölk.
  4. Rör i salt, strösocker, hjorthornssalt samt sedan 1,3 liter mjöl.
  5. Arbeta skorpdegen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i 30-40 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop den smidig med någon dl mer mjöl.
  7. Nu kan du välja att baka långskorpor från skivade längder eller runda skorpor från bullar.
  8. Dela varje längd i 10 bitar och forma till släta bullar genom att rulla dem med kupad hand mot bakbordet. Lägg bullarna på smord bakplåt eller på bakplåt med bakplåtspapper.
  9. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30-40 min.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Grädda skorpbullarna mitt i ugnen ca 10 min.
  12. Låt kallna på galler utan bakduk.
  13. Dela de kalla bullarna med gaffel eller brödkniv.
  14. Lägg över- och underskorpor på två olika plåtar med snittytan uppåt.
  15. Rosta skorporna guldgula i 225 grader, tar ca 4 min. Akta så de inte bränns. Sänk värmen till 100 grader och öppna ugnsluckan eftertorka skorporna i 1-2 timmar. Öppna ugnsluckan då och då.
  16. Förvara skorporna lufttätt i kakburk eller glasburk annars suger de åt sig fukt och mjuknar något.
  17. Vill du ha söta skorpor med kanel och socker så blandar du 2 dl socker med en msk kanel och strör över skorporna innan du torkar dem i ugnen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer