Rotmos med färsk korv

Introduktion och förberedelse

Rotmos med färsk råkorv - här med salsiccia.

Val av korv

Färsk korv eller råkorv finns bla hos välsorterade köttaffärer eller charkdiskar som ex. hos Citygross.

Andra goda färska korvar är chorizo och bratwurst.

Tips

4 portioner rotmos med färsk korv

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 8 färska mindre korvar ex. salsiccia alt 4 större korvar
  • 500 g kålrot, ca 1 kålrot
  • 3 morötter, ca 150 gram
  • 5 st potatisar, ca 400 gram
  • 1 liter vatten
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 krm salt
  • Tillbehör: 1 dl grovkornig skånsk senap
  • 0,5 dl hackad bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rotmos: Skala och skär rotfrukter (kålrot och morot) i grova bitar ca 2x2 cm stora. Lägg i en kastrull.
  3. Häll på vatten.
  4. Koka upp och låt rotfrukterna koka i tio minuter på medelvärme.
  5. Skala och tärna potatis under tiden.
  6. Låt rotfrukter och potatis koka under lock ytterligare i ca 20 minuter eller tills rotfrukter och potatis är mjuka.
  7. Grilla eller stek korvarna så att de får färg runt om. Sätt in i ugnen att steka klart - minst 10 minuter.
  8. Häll av en del av vattnet från rotfrukter och potatis - spara några dl i botten.
  9. Stompa, stöt eller mosa rotfrukterna (med lite av kokspadet kvar) till ett löst mos. En potatispress funkar bra att pressa rotsakerna och sedan röra ihop till mos.
  10. Krydda moset med salt och mald vitpeppar.
  11. Servera rotmoset med korven samt en god senap till. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-16