Rotmos med färsk korv
Introduktion och förberedelse
Rotmos med färsk råkorv - här med salsiccia.
Val av korv
Färsk korv eller råkorv finns bla hos välsorterade köttaffärer eller charkdiskar som ex. hos Citygross.
Andra goda färska korvar är chorizo och bratwurst.
Tips
- Överkurs är att göra egen färsk salsiccia korv.
- Köp gärna ekologisk kålrot, morötter och potatis.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rotmos: Skala och skär rotfrukter (kålrot och morot) i grova bitar ca 2x2 cm stora. Lägg i en kastrull.
- Häll på vatten.
- Koka upp och låt rotfrukterna koka i tio minuter på medelvärme.
- Skala och tärna potatis under tiden.
- Låt rotfrukter och potatis koka under lock ytterligare i ca 20 minuter eller tills rotfrukter och potatis är mjuka.
- Grilla eller stek korvarna så att de får färg runt om. Sätt in i ugnen att steka klart - minst 10 minuter.
- Häll av en del av vattnet från rotfrukter och potatis - spara några dl i botten.
- Stompa, stöt eller mosa rotfrukterna (med lite av kokspadet kvar) till ett löst mos. En potatispress funkar bra att pressa rotsakerna och sedan röra ihop till mos.
- Krydda moset med salt och mald vitpeppar.
- Servera rotmoset med korven samt en god senap till. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal