Rostbiff med potatissallad hemlagad

Rostbiff med riktig egen hemlagad potatissallad. Köp eller laga din egen rostbiff och servera med god potatissallad (inte sån äcklig köpe-potatissallad). Det går såklart mycket snabbare att köpa färdig rostbiff än att laga egen.
Köper du färdig rostbiff i skivor så räkna ca 140 gram per portion.
Tomatsallad, grönsallad och rostad lök är gott till.
Istället för köpt rostad lök kan du själv steka lökskivor knapriga panerade med lite mjöl och vatten i majsolja.

4 portioner rostbiff med potatissallad

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg rostbiff
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Potatissallad: 10 medelstora fasta potatisar
  • 2 dl majonnäs, gräddfil eller matyoghurt (eller blanda)
  • 3 msk kapris
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 10 cm strimlad purjolök (valfritt)
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)
  • 0,5 dl hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Hemlagad rostbiff: sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg den helst rumstempererade rostbiffen i en stekpanna och bryn den. Krydda med svartpeppar och salt.
  3. Lägg rostbiffen i en ugnssäker form, sätt in en stektermometer in i mitten på steken och ställ i ugnen i nedre delen. Termometern visar minst 55 grader (mycket röd rostbiff) eller 60 grader (mer jämnt rosaröd rostbiff). Det tar 1-2 timmar på så låg temperatur (men den blir saftig).
  4. Tag ut rostbiffen och låt den vila under folie i minst 15 minuter.
  5. Skär upp rostbiffen med vass kniv i tunna skivor. Eller låt den kallna helt.
  6. Potatissallad: Skala potatisen och skär i 1-1 1/2 cm stora tärningar. Koka dem tillsammans i saltat vatten tills tärningarna är mjuka ca 12 minuter.
  7. Slå av vattnet och låt dem ånga av och svalna.
  8. Blanda potatis med majonnäs, gräddfil eller matyoghurt (eller blanda efter tycke) och smaka av med salt och vitpeppar.
  9. Skölj och strimla purjolök och tillsätt den.
  10. Kapris, hackad persilja eller gräslök passar också.
  11. Servera rostiffen med potatissalladen, rostad lök och gärna en grönsallad eller babyspenat till samt lite halverad cocktailtomater.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer