Rostbiff med potatissallad hemlagad

Rostbiff med riktig egen hemlagad potatissallad. Köp eller laga din egen rostbiff och servera med god potatissallad (inte sån äcklig köpe-potatissallad). Det går såklart mycket snabbare att köpa färdig rostbiff än att laga egen.
Köper du färdig rostbiff i skivor så räkna ca 140 gram per portion.
Tomatsallad, grönsallad och rostad lök är gott till.
Istället för köpt rostad lök kan du själv steka lökskivor knapriga panerade med lite mjöl och vatten i majsolja.

4 portioner rostbiff med potatissallad

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg rostbiff
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Potatissallad: 10 medelstora fasta potatisar
  • 2 dl majonnäs, gräddfil eller matyoghurt (eller blanda)
  • 3 msk kapris
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 10 cm strimlad purjolök (valfritt)
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)
  • 0,5 dl hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Hemlagad rostbiff: sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg den helst rumstempererade rostbiffen i en stekpanna och bryn den. Krydda med svartpeppar och salt.
  3. Lägg rostbiffen i en ugnssäker form, sätt in en stektermometer in i mitten på steken och ställ i ugnen i nedre delen. Termometern visar minst 55 grader (mycket röd rostbiff) eller 60 grader (mer jämnt rosaröd rostbiff). Det tar 1-2 timmar på så låg temperatur (men den blir saftig).
  4. Tag ut rostbiffen och låt den vila under folie i minst 15 minuter.
  5. Skär upp rostbiffen med vass kniv i tunna skivor. Eller låt den kallna helt.
  6. Potatissallad: Skala potatisen och skär i 1-1 1/2 cm stora tärningar. Koka dem tillsammans i saltat vatten tills tärningarna är mjuka ca 12 minuter.
  7. Slå av vattnet och låt dem ånga av och svalna.
  8. Blanda potatis med majonnäs, gräddfil eller matyoghurt (eller blanda efter tycke) och smaka av med salt och vitpeppar.
  9. Skölj och strimla purjolök och tillsätt den.
  10. Kapris, hackad persilja eller gräslök passar också.
  11. Servera rostiffen med potatissalladen, rostad lök och gärna en grönsallad eller babyspenat till samt lite halverad cocktailtomater.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer