Rostbiff i ugn

Grundrecept på ugnsstekt rostbiff.
Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt.
Gillar du paprika kan du krydda rostbiffen med 1 msk paprikapulver.
En annan variant på detta recept är engelsk rostbiff som har mer stekyta. Krydda då även med 1 msk senapspulver. Börja stek rostbiffen på 250 grader i 20 minuter och stek sedan färdigt på 175 grader till önskad stekgrad.
Rostbiff passar på buffé, middag, lunch eller utflykt. Klassiskt till är potatissallad, rostad lök och tomatsallad; eller potatisgratäng och rödvinssås. På bilden rostbiff med potatisgratäng, sås med soja samt kapris och ruccola.
Räkna ca 150 gram rostbiff per portion. Du såklart steka mindre eller större bitar rostbiff - använd bara en termometer så har koll på när rostbiffen är färdigstekt.
Överbliven rostbiff kan man spara och frysa. En god resträtt är Pytt i panna som är gott att laga på tärnad rostbiff.

10 portioner rostbiff i ugn

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 1,5 kg rostbiff
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • Sås: 1 dl japansk ljus soja
  • 1 balsamvinäger
  • 3 msk flytande honung
  • 1 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Krydda rostbiffen med salt och peppar.
  3. Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet.
  4. Lägg rostbiffen i en ugnsfast form.
  5. Sätt in formen mitt i ugnen.
  6. Stek tills termometern visar 60° (medium) eller önskad stekgrad. Det tar cirka 2 timmar.
  7. Ta ut rostbiffen och låt den vila i 20 minuter innan du skär upp den.
  8. Skär rostbiffen mot köttfibrerna i tunna skivor samt lägg upp på serveringsfat eller tallrik.
  9. Sås med soja eller sojamarinad är gott att servera till rostbiffen (om du inte servera någon annan sås till). Blanda soja, balsamvinäger, honung, pressad vitlök och svartpeppar i en skål och skeda över rostbiffen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer