Rostade rotsaker

Rostade rotsaker med potatis, morot, palsternacka och gulbeta samt rostad hel vitlök. En god blandning rostade rotfrukter. Du kan byta rotsakerna som du vill och rosta rotselleri, kålrot och sötpotatis. Även lök som rödlök och gul lök i klyftor samt paprika i bitar blir gott i.
Vitlöken blir mjuk och kläms ur skalet när man äter den (ät alltså ej skalet).

4 portioner rostade rotsaker

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram fast delikatesspotatis
  • 300 gram morot
  • 200 gram palsternacka
  • 200 gram gulbeta
  • 2 msk olivolja
  • 3 kvistar färsk timjan eller några krm torkad
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala alla rotfrukter och skär i grova bitar ca 2*2 cm. Blanda med vitlöksklyftor (med eller utan skal), olivolja, salt, timjan och peppar på en ugnsplåt.
  3. Rosta rotfrukterna i totalt ca 30 minuter.
  4. Vänd dem efter 20 minuter. Ta då ut vitlökarna också.
  5. Rosta rotsakerna så att de får fin färg och är mjuka.
  6. Ta ut och servera på fat eller i skål. Garnera ev. med hackad persilja och färsk timjan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer