Rostade rotsaker

Rostade rotsaker med potatis, morot, palsternacka och gulbeta samt rostad hel vitlök. En god blandning rostade rotfrukter. Du kan byta rotsakerna som du vill och rosta rotselleri, kålrot och sötpotatis. Även lök som rödlök och gul lök i klyftor samt paprika i bitar blir gott i.
Vitlöken blir mjuk och kläms ur skalet när man äter den (ät alltså ej skalet).

4 portioner rostade rotsaker

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram fast delikatesspotatis
  • 300 gram morot
  • 200 gram palsternacka
  • 200 gram gulbeta
  • 2 msk olivolja
  • 3 kvistar färsk timjan eller några krm torkad
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala alla rotfrukter och skär i grova bitar ca 2*2 cm. Blanda med vitlöksklyftor (med eller utan skal), olivolja, salt, timjan och peppar på en ugnsplåt.
  3. Rosta rotfrukterna i totalt ca 30 minuter.
  4. Vänd dem efter 20 minuter. Ta då ut vitlökarna också.
  5. Rosta rotsakerna så att de får fin färg och är mjuka.
  6. Ta ut och servera på fat eller i skål. Garnera ev. med hackad persilja och färsk timjan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer