Rostade rödbetor med fetaost

Du kan ta rödbetor, polkabetor eller gulbetor eller blanda. Baka rödbetorna i ugnen och toppa med smulad fetaost. Blir också gott med getost eller chevre om du gillar det. För veganer kan man ta en sojabaserad ost. Här har jag smaksatt med lite timjan och vitlök men det är valritt. Istället för fetaost kan man ta billigare salladsost. Gott och nyttigt tillbehör, grönsaksrätt, tapas eller förrätt.  Passa på när det finns fina och billiga svenska betor. 

Variationer: Annat som passar att rosta med betorna är kålrot, rotselleri, vitkål, morot, palsternacka, persiljerot, potatis, sötpotatis, halva tomater eller andra grönsaker. Kan garneras med hackad persilja och Smetana som sås till. Servera med blandad grönsallad, cocktailtomater samt kokta kikärter så har du en god vegetarisk rätt. Hackat ägg, dill och brynt smör är också gott att toppa med om du serverar till fisk. 

Tips: när du skalar betorna så kan du ta på ett par plasthandskar eller smörja händerna i olja först om du ej vill ha så röda händer. 

4 port rostade rödbetor med fetaost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram betor av valfri sort - blanda gärna rödbetor, gulbetor och polkabetor
  • 150 gram fetaost
  • 3 klyftor vitlök (valfritt)
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader - vanlig eller varmluft.
  2. Skala och skölj betorna.
  3. Skär betorna i lika stora bitar förslagsvis klyftor (6 klyftor per beta), 1 cm breda skivor eller 2x2 cm kuber.
  4. Skala och dela vitlöksklyftorna i grova bitar. Man kan också lämna skalet på och rosta dem med rödbetorna som de är.
  5. Lägg betorna samt vitlök i en ugnsfast form och blanda med olja, salt och timjan.
  6. Rosta betor och fänkål i ca 50 minuter (vanlig ugn) eller ca 35 minuter (varmluft) i mitten av ugnen. Det beror lite på hur stora bitarna är. Kolla så det inte bränns - täck i så fall över med lite folie. Smaka på en bit beta om den är klar.
  7. Ta ut rödbetorna efter 20 minuter och smula över fetaosten.
  8. Servera betorna varma, ljumma eller kalla. Kan också förberedas innan, förvaras i kylen och värmas till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer