Rostade rödbetor med fetaost

Introduktion och förberedelse

Rostade rödbetor med fetaost i ugnen. Söta rödbetor och sältan i fetaosten passar mycket bra ihop.

Serveringsförslag

  • Rödbetorna passar som tillbehör, grönsaksrätt, tapas eller förrätt.
  • Servera med blandad grönsallad, halverade cocktailtomater samt kokta kikärter så har du en god vegetarisk rätt.
  • Hackat kokt ägg, dill och brynt smör är också gott att toppa med om du serverar till fisk som kokt torsk eller plattfisk.

Val av rödbetor

Du kan rosta vanliga rödbetor, polkabetor eller gulbetor eller blanda som du vill.

Passa på om du hittar fina och billiga svenska betor. De finns året om då de lagras men skördas från juni/juli till september och då kan det ibland bli rea på betor så att säga.

Det finns också färdiga kokta vakuumförpackade rödbetor som funkar utmärkt att använda till detta recept. Toppa med ost och baka tills osten har fin färg och allt är genomvarmt.

Variationer

  • Blir också gott med getost eller chèvre om du gillar det.
  • För veganer kan man ta en sojabaserad ost.
  • Här har jag smaksatt med lite timjan och vitlök men det är valritt.
  • Istället för fetaost kan man ta billigare salladsost eller vitost.
  • Annat som passar att rosta med betorna är kålrot, rotselleri, vitkål, morot, palsternacka, persiljerot, potatis, sötpotatis, halva tomater eller andra grönsaker.
  • Kan garneras med hackad persilja och serveras med Smetana som sås till.

Tips på att skala rödbetor

När du skalar betorna så kan du ta på ett par plasthandskar eller smörja händerna i olja först om du ej vill ha så röda händer.

4 port rostade rödbetor med fetaost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram betor av valfri sort - blanda gärna rödbetor, gulbetor och polkabetor
  • 150 gram fetaost
  • 3 klyftor vitlök (valfritt)
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader - vanlig eller varmluft.
  2. Skala och skölj betorna.
  3. Skär betorna i lika stora bitar förslagsvis klyftor (6 klyftor per beta), 1 cm breda skivor eller 2x2 cm kuber.
  4. Skala och dela vitlöksklyftorna i grova bitar. Man kan också lämna skalet på och rosta dem med rödbetorna som de är.
  5. Lägg betorna samt vitlök i en ugnsfast form och blanda med olja, salt och timjan.
  6. Rosta betorna i 25 minuter (vanlig ugn) eller ca 20 minuter (varmluft) i mitten av ugnen. Ta ut och vänd runt.
  7. Smula över fetaosten och rosta i 15-20 minuter till.
  8. Servera betorna varma, ljumma eller kalla. Kan också förberedas innan, förvaras i kylen och värmas till servering.
E-mail
Medel: 3.6 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 232 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-31