Rostade rödbetor med fänkål

Rosta goda betor som rödbetor, polkabetor samt gulbetor med färsk fänkål, timjan, vitlök och fänkålsfrön. Gott och nyttigt tillbehör. Passa på när det finns fina och billiga svenska betor. Du kan ta vilka betor du vill - vanliga röda betor, gulbetor eller polkabetor. 

Variationer: Du kan skippa fänkålen och öka mängden rödbetor. Om du vill festa till det så kan du strö över smulad fetaost eller chevre baka med de sista 10 minuterna. Annat som passar att rosta med betorna är kålrot, rotselleri, vitkål, morot, palsternacka, persiljerot, potatis, sötpotatis, halva tomater eller andra grönsaker. Kan garneras med hackad persilja och Smetana som sås till. Med förslagsvis lite majs, blandad grönsallad, cocktailtomater samt kokta kikärter har du då en god vegetarisk rätt. Hackat ägg, dill och brynt smör är också gott att toppa med om du serverar till fisk. 

Tips: när du skalar betorna så kan du ta på ett par plasthandskar eller smörja händerna i olja först om du ej vill ha så röda händer. 

3 port rostade rödbetor med fänkål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 55 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 300 gram betor av valfri sort - blanda gärna rödbetor, gulbetor och polkabetor
  • 1 fänkål
  • 3 klyftor vitlök (valfritt)
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • 0,5 tsk fänkålsfrön
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader - vanlig eller varmluft.
  2. Skala och skölj betorna.
  3. Skär betorna i lika stora bitar förslagsvis klyftor (6 klyftor per beta), 1 cm breda skivor eller 2x2 cm kuber.
  4. Skölj och dela fänkålen i sex delar. Skär bort stammen i mitten.
  5. Krossa gärna fänkålsfrön och timjan i en mortel.
  6. Lägg betor, fänkål samt vitlöksklyftor med skal (eller skala och dela grovt) i en ugnsfast form och blanda med olja, salt, timjan och fänkålsfrön.
  7. Rosta betor och fänkål i ca 55 minuter (vanlig ugn) eller ca 35 minuter (varmluft) i mitten av ugnen. Det beror lite på hur stora bitarna är. Kolla så det inte bränns - täck i så fall över med lite folie. Smaka på en bit beta om den är klar.
  8. Ta ut och servera betorna varma. Kan också förberedas innan, förvaras i kylen och värmas till servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer