Rostade rödbetor med fänkål

Rosta goda betor som rödbetor, polkabetor samt gulbetor med färsk fänkål, timjan, vitlök och fänkålsfrön. Gott och nyttigt tillbehör. Passa på när det finns fina och billiga svenska betor. Du kan ta vilka betor du vill - vanliga röda betor, gulbetor eller polkabetor. 

Variationer: Du kan skippa fänkålen och öka mängden rödbetor. Om du vill festa till det så kan du strö över smulad fetaost eller chevre baka med de sista 10 minuterna. Annat som passar att rosta med betorna är kålrot, rotselleri, vitkål, morot, palsternacka, persiljerot, potatis, sötpotatis, halva tomater eller andra grönsaker. Kan garneras med hackad persilja och Smetana som sås till. Med förslagsvis lite majs, blandad grönsallad, cocktailtomater samt kokta kikärter har du då en god vegetarisk rätt. Hackat ägg, dill och brynt smör är också gott att toppa med om du serverar till fisk. 

Tips: när du skalar betorna så kan du ta på ett par plasthandskar eller smörja händerna i olja först om du ej vill ha så röda händer. 

3 port rostade rödbetor med fänkål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 55 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 300 gram betor av valfri sort - blanda gärna rödbetor, gulbetor och polkabetor
  • 1 fänkål
  • 3 klyftor vitlök (valfritt)
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • 0,5 tsk fänkålsfrön
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader - vanlig eller varmluft.
  2. Skala och skölj betorna.
  3. Skär betorna i lika stora bitar förslagsvis klyftor (6 klyftor per beta), 1 cm breda skivor eller 2x2 cm kuber.
  4. Skölj och dela fänkålen i sex delar. Skär bort stammen i mitten.
  5. Krossa gärna fänkålsfrön och timjan i en mortel.
  6. Lägg betor, fänkål samt vitlöksklyftor med skal (eller skala och dela grovt) i en ugnsfast form och blanda med olja, salt, timjan och fänkålsfrön.
  7. Rosta betor och fänkål i ca 55 minuter (vanlig ugn) eller ca 35 minuter (varmluft) i mitten av ugnen. Det beror lite på hur stora bitarna är. Kolla så det inte bränns - täck i så fall över med lite folie. Smaka på en bit beta om den är klar.
  8. Ta ut och servera betorna varma. Kan också förberedas innan, förvaras i kylen och värmas till servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer